Sverige har identifierat ryska stridsflygplan

2024 03 12

Det svenska flygvapnet har genomfört sitt första uppdrag för Nato sedan Sverige blev medlem i försvarsalliansen.

– Samtidigt som den svenska flaggan hissades i Bryssel genomförde vi uppdrag som Natomedlem, framhåller flygvapnet i ett uttalande.

Enligt uttalandet så deltog svenska stridsflygplan av modellen Jas 39 Gripen i ett gemensamt Natouppdrag över Östersjön.

Två ryska stridsflyg identifierades.

– Tillsammans utförde de svenska Jas 39 Gripen, belgiska F-16 och tyska Eurofighters ett identifieringsuppdrag där de identifierade ett ryskt TU-134 och ett ryskt AN-26 i luftrummet mellan den svenska ön Gotland och Estland, uppger flygvapnet.

Nato kommenterar

Nato har kommenterat insatsen i ett officiellt uttalande.

– För första gången som Natomedlem användes svenska Jas-39 Gripen-stridsflyg för att skydda himlen över Östersjön, skriver försvarsalliansen.

Enligt Nato inleddes insatsen tidigt på måndagsmorgonen efter att alliansens radaroperatörer plockat upp ett oidentifierat spår över Östersjön som gick från från den ryska exklaven Kaliningrad till Rysslands fastland.

Därefter beordrades två svenska Gripenplan upp i luften. De fick sällskap av belgiska F16-stridsflyg och tyska Eurofighters.

De svenska planen hjälpte till att identifiera de ryska stridsflygen. Gripenplanen eskorterade sedan det ryska militärflygplanet An-26 som befann sig nära Natos luftrum.

– Efter att ha utfört dessa rutinmässiga visuella identifieringsuppdrag professionellt, återvände Nato-planen från Belgien, Tyskland och Sverige till sina baser, står det i Natos uttalande.

Tokhyllar Sverige  

Natos ledning är mycket imponerad av den svenska insatsen.

– De svenska Gripenplanens första uppdrag inträffar endast några dagar efter att Sverige blivit Natomedlem.  Det är en imponerande demonstration av den djupa integration som svenska flygvapnet har uppnått med Natos flygstyrkor, framhåller försvarsalliansen.

Regelbunden patrullering

Natos stridsflygplan patrullerar regelbundet luftrummet över Östersjön för att identifiera ryska plan som  flyger i internationellt luftrum nära Natos territorium. 

Försvarsalliansen spårar de ryska stridsflygplanens flygväg när de opererar nära försvarsalliansens territorium. Om de ryska planen kommer för nära är Nato noga med att markera.

Foto: Flygvapnet

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Svensk artist har fått massiv hjärtattack

2024 06 13

Sångaren i ett svenskt rockband har drabbats av en hjärtattack och spelningar ställs nu in.

Dennis Lyxzén, sångare i rockbandet Refused, har drabbats av en hjärtinfarkt.

Artisten bekräftar själv händelsen på Instagram.

51-åringen vårdas nu på sjukhus.

Refused, som kommer från Umeå, skulle spela på en festival i Stockholm i helgen men tvingas nu att ställa in.

Det rapporterar SVT.

Bekräftar själv

Sångaren har tagit till sociala medier för att berätta om händelsen, som han beskriver som “extremt smärtfull och läskig”.

– I morse fick jag en massiv hjärtattack på mitt hotellrum. Det var extremt smärtsamt och väldigt läskigt, skriver han på Instagram.

– Tack vare de underbara läkarna och sjuksköterskorna på Uppsala sjukhus är jag fortfarande kvar. Under omständigheterna känner jag mig ok. Öm och trött och riktigt omskakad.

“Livet är märkligt”

Refused var menade att framträda på Rosendals garden party på fredagen men ställer nu in alla spelningar några veckor framöver.

– Livet är konstigt och värdefullt. Ta hand om var och berätta för dina nära och kära att du älskar dem, fortsätter Lyxzén.

“Kommer tillbaka”

Sångaren förklarar att läkarna har gett besked om att han behöver vila den närmsta tiden.

– Jag hatar verkligen att ställa in spelningar men doktorn sa ingen rock på ett par veckor. Vilket betyder att Refused-showen på Rosendalgardenparty inte blir av.

– Det är en besvikelse eftersom jag verkligen såg fram emot det. Men förhoppningsvis kommer jag och vi att kunna kompensera er snart. Den goda nyheten är att jag med medicinering kan återgå till mitt gungande jag, förhoppningsvis förr snarare än senare.

Viktigt att veta

Om man känner obehagliga känslor i bröstet och svårigheter att andas så bör man ta kontakt med vården direkt, då det kan vara symptom på en hjärtattack.

– En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl, förklarar Vårdguiden 1177.

– Hjärtat får då syrebrist eftersom blodet inte kan passera som det ska och det kan vara livshotande. Ring genast 112 om någon har symtom på hjärtinfarkt.

Foto: M. Wagner

Text: Redaktionen