Sverige hånas öppet i ny video

2023 07 07

Sverige hånas öppet av ryska ambassaden.

Det är på sociala medier som Rysslands ambassad i Sverige har lagt upp ett direkt hånfullt klipp riktat mot det svenska lägret.

Klippet har delats på Twitter och visar inledningsvis en sekvens från presskonferensen då försvarsminister Pål Jonson (M) deklarerade att Sverige skickar artillerisystemet Archer till Ukraina.

I samma video talar han om de svenska stridsfordonen CV90.

50 av dessa skickades till Ukraina och nådde fronten i mitten av juni, enligt SVT.

– Det behövs både för ukrainsk och svensk säkerhet, twittrade Pål Jonson i januari när beskedet först offentliggjordes.

40 000 visningar

Och det är just dessa stridsfordon som ryska ambassaden har fastnat för.

I den video man lagt upp sker en övergång från pressträffen med Pål Jonson – till en överblicksbild där en filmsekvens visar hur en påstådd CV90 sprängs i luften.

Klippet har lagts upp utan någon kommentar från ambassaden under fredagen och har i skrivande stund nästan 40 000 visningar.

– Ryska källor påstår att det här videomaterialet visar den första träffen av en Sverigelevererad ukrainsk CV90 IFV, framhåller nyhetskontot Clash Report på Twitter.

Hånfull musik

Bakgrundsmusiken till klippet är ledmotivet från tv-serien “Simma lugnt, Larry”, musik som enligt Expressen ofta används i så kallade “memes”.

Meme är ett internetfenomen som i regel består av en kort film eller en bild med ett humoristiskt eller sarkastiskt budskap.

Tidningen har granskat delandet av videon och kommit fram till att mängder av pro-ryska konton nu tar informationen som sanning.

"Officiellt trollkonto"

Att det är ryska ambassaden som delat klippet får inte överstelöjtnant Joakim Paasikivi att höja på ögonbrynen. Han beskriver dem som “officiella trollkonton”.

– De använder aktivt ofta ryska ambassadskonton på olika ställen i världen för att uppnå en sån effekt, splittra opinionen och sprida desinformation, säger han till Expressen.

– Man tar någonting där det finns ett försök att hitta något med korn av sanning, sedan skruvar man på det.

Videon finns att se på ryska ambassadens twitterkonto här.

LÄS MER: Putin hånar Sverige

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen