JUST NU: Sverige halkar efter i 5G-racet

2022 08 08

Utbyggnaden av 5G-nätet går långsammare i Sverige än i övriga Europa.

Det kan innebära problem för svenska teknikföretag som vill testa sina nya produkter, rapporterar SR Ekot.

”Jätteproblematiskt”

– Från industrins synvinkel är det jätteproblematiskt att vi inte haft en snabbare utbyggnad av 5G, industrin kan inte ta nästa steg i sin digitaliseringsresa eftersom 5G-uppkoppling saknas, säger Patrik Sandgren, ansvarig för digitaliseringspolitik på branschorganisationen Teknikföretagen, till SR.

EU:s målsättning är att hela unionen ska ha en full 5G-täckning år 2030.

En målsättning som Sverige kan missa. I dag är ungefär en femtedel av det svenska 5G-nätet på plats, rapporterar SR.

Enligt EU-kommissionens statistik är den genomsnittliga utbyggnaden tre femtedelar inom unionen. 

Lagändring

En anledning till att Sverige ligger efter i tidsplanen är en ny lagändring som försenade 5G-auktionen.

Auktionen, som omfattade tillstånden att inleda den svenska 5G-utbyggnaden, försenades med ett år på grund av överklaganden och den nya lagändringen.

EU:s mål 2030

  1. Digital kompetens: Minst 80 procent av alla vuxna ska ha grundläggande digitala färdigheter. Minst 20 miljoner anställda specialister inom informations- och kommunikationsteknik. I dag är antalet knappt åtta miljoner. Andelen kvinnor inom sådan yrken ska ökas
  2. Snabbt internet och infrastruktur: Alla hushåll i EU ska ha uppkoppling i gigabit-hastighet. I dag är andelen knappt tre av fem hushåll. Alla befolkade områden ska täckas av 5G-nät. I dag är områdestäckningen 14 procent. EU ska tillverka en femtedel av alla avancerade halvledare, en fördubbling jämfört med i dag. 10 000 klimatneutrala, mycket säkra knutpunkter, ska vara i bruk. EU ska ha sin första kvantdator 2025.
  3. Digitalisering av företag: Tre av fyra företag ska använda molntjänster, stordata och artificiell intelligens. Nio av tio företag ska använda grundläggande digital teknik. I dag är andelen drygt tre av fem företag. Antal nystartade företag med ett värde på minst en miljard dollar ska fördubblas till runt 250.
  4. Digitalisering av offentliga tjänster: Alla viktiga offentliga tjänster ska finnas på nätet. Alla ska ha tillgång till sin patientjournaler på nätet och minst fyra av fem ska använda e-ID.

Källa: Europaportalen

Foto: S. ID  resp J. Bezanger

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen