Sverige går tvärsemot USA – hyllas av Röda Korset

2025 04 15

Regeringen har presenterat sin vårändringsbudget.

Totalt innehåller budgeten extra tillskott på 11,5 miljarder kronor.

Vissa utgiftsområden får minskade anslag, bland annat minskar anslagen till arbetsmarknadspolitiska insatser.

Biståndet lämnas dock oförändrat. Vårbudgeten innehåller inga fortsatta neddragningar på svenskt bistånd.

Ett välkommet besked, enligt människorättsorganisationen Röda Korset.

Röda Korset betonar att det är viktigt att Sverige fortsätter att vara en av världens mest ambitiösa biståndsgivare – framför allt i ett läge där USA stryper stora delar av sitt bistånd. Trumpadministrationen har beslutat om nedläggning av biståndsmyndigheten USAID som stod för 40 procent av det globala biståndet. 

– Det är av stor betydelse att biståndet nu och framöver inte drabbas av ytterligare nedskärningar, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för Svenska Röda Korset. 

”Behöver visa ledarskap”

Ulrika Modéer välkomnar biståndsbeskedet, men hon skulle helst vilja att Sverige bidrar ännu mer.

– I skuggan av USA:s beslut och det enorma lidande det orsakat skulle budgetposten snarare behöva öka. I en tid av ökad global osäkerhet är ett starkt bistånd avgörande för att möta akuta behov och stödja långsiktigt arbete på några av världens mest sårbara platser, säger generalsekreteraren och tillägger:

– Sverige och EU behöver visa ledarskap. Vi behöver hålla hårt fast vid de humanitära principerna och behovsstyrt stöd. EU:s medlemsländer har en särskild roll att spela genom att tydligt, likvärdigt och konsekvent stå upp för dessa principer, både i ord och handling.

Biståndsramen justeras från 2026

Från och med 2026 kommer det svenska biståndet att justeras.

Sverige har i dag en treårig biståndsram som uppgår till 56 miljarder kronor per år och som löper till och med 2025.

Under perioden 2026–2028 ska biståndet minska med tre miljarder kronor till 53 miljarder kronor per år. 

Ett extra tillskott går dock till Ukraina. Regeringen har tidigare aviserat att Sverige kommer bidra med 75 miljarder kronor i militärt stöd för åren 2024–2026. Det svenska stödet för 2025 har dessutom skruvats upp till 29,5 miljarder kronor. Detta har gjorts genom att flytta medel från 2026 års ekonomiska ram för Ukraina till 2025.

Sedan februari 2022 har Sverige bidragit med motsvarande cirka 92,8 miljarder kronor till olika insatser för att stötta Ukraina.

Foto: Johannes Frandsen Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Zelenskyj till hårt angrepp mot JD Vance

2025 04 15

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklagar USA:s vicepresident JD Vance för att ”rättfärdiga” Rysslands invasion av Ukraina.

Zelenskyj går ut med anklagelsen i CBS News populära program ”60 Minutes”.

– Jag tror tyvärr att ett ryskt narrativ råder i USA. Jag talar om det enorma inflytande som Ryssland har över informationsflödet som påverkar USA:s politik och amerikanska politiker, säger Zelenskyj.

Presidenten pekar i synnerhet ut USA:s vicepresident JD Vance och anklagar honom för att ”på något sätt rättfärdiga Putins handlingar”.

– Jag har försökt förklara att man inte kan inta en mittenposition. Det finns en angripare och det finns ett offer. Ryssarna är angriparen, och vi är offret, säger Zelenskyj med hänvisning till det kaosartade mötet i Vita huset i februari.

Under mötet kallade Vance den ukrainske presidenten för ”respektlös” när Zelenskyj hävdade att Ryssland inte kommer respektera en vapenvila. Sedan skällde Vance ut Zeleneskyj för att han inte visat tillräckligt med tacksamhet för det amerikanska stödet.

Zelenskyj svarade med att bjuda in vicepresidenten till Ukraina för att bevittna förstörelsen som Ryssland orsakat. 

Vance svarade inte på erbjudande, utan anklagade Zelenskyj för att anordna ”propagandaturer” för utländska ledare och journalister.

Ryssland kommenterar terrorbombningen

Zelenskyjs hårda anklagelse utfärdas kort efter den ryska terrorbombningen i Sumy i norra Ukraina.

Två ballistiska robotar slog ner i staden under palmsöndagen. Minst 34 personer dödades och åtminstone 117 skadades i attacken mot en gata mitt i staden.

På måndagseftermiddagen kommenterar Kreml attacken.

– Vår armé slår bara mot militära och militärrelaterade mål, säger Kremls talesperson Dmitrij Peskov enligt AFP.

"Ryssarna bär skulden" 

Kreml hävdar att robotarna avfyrades mot ett militärt möte i staden. 

Artem Semenichin, borgmästare i staden Konotop i Sumy, bekräftar att en medaljceremoni för soldater var planerad. Han är mycket kritisk till beslutet, men betonar samtidigt att huvudmålet för attacken var civilbefolkningen.

– Mål nummer ett var civila, främst barn. Mål nummer två var militären som faktiskt samlades, säger han till Ukrainska Pravda.

Vidare betonar Semenichin att det inte råder någon tvekan över vem som bär ansvaret för attacken. 

– Ryssarna bär skulden för vad som hände i Sumy. Deras mål var först och främst civila och i andra hand militären.

Inga militärer dödades, enligt borgmästaren. Samtliga 34 dödsfall uppges vara civila.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Tyskland tvärvänder i Ukrainafråga – Kreml går i taket

2025 04 14

Under en längre tid har den ukrainska militären efterfrågat leveranser av den tyska långdistansroboten Taurus.

Roboten står högt upp på den ukrainska önskelistan. Taurus har en räckvidd på 500 kilometer, vilket innebär att den kan avfyras mot mål i Moskva.

Ett unikt vapen för Ukraina. Det amerikanska robotsystemet ATACMS, med en räckvidd på 300 kilometer, har inte kunnat användas mot mål i den ryska huvudstaden.

Tvärvänder

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz har vägrat att leverera Taurus till Ukraina. Han menar att det skulle riskera att ”dra in Tyskland i kriget”. Detta eftersom den ukrainska militären inte kan avfyra robotarna utan assistans från tyska soldater.

Men Olaf Scholz efterträdare, kristdemokraten Friedrich Merz, drar inte samma slutsats.

I en intervju med Financial Times öppnar Tysklands tillträdande förbundskansler för leveranser av Taurus.

Merz fastslår att han är villig att skicka långdistansroboten om det sker i samordning med europeiska allierade.

– Både britterna och fransmännen gör det (skickar långdistansvapen, reds.anm). Så Tyskland borde också kunna göra det, säger Friedrich Merz till tidningen.

Ryssland hotar att attackera

Kreml har varnat Tyskland för att förse Ukraina med Taurus-robotar.

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev har flaggat för att Moskva kan svara militärt på sådana leveranser. Enligt Medvedev kan Ryssland attackera mål på tyskt territorium.

– De säger att detta är i enlighet med internationell rätt. Tja, i så fall skulle attacker mot tyska fabriker där dessa robotar tillverkas också vara i full överensstämmelse med internationell lag, har Medvedev skrivit på sina sociala medier.  

Fakta Taurus

- Taurus är en luftburen kryssningsrobot med en räckvidd på över 500 kilometer som används för att slå ut statiska mål på marken. 

- Roboten kan användas vid precisionsangrepp mot stationära och halvstationära mål, inklusive bunkrar och andra djupt begravda fästningar.

- Taurus avfyras från stridsflygplan och har egna navi­geringssystem och sensorer. Roboten har kapacitet att undvika fientliga radarsystem.

Källa: Saab

Foto: President of Ukraine Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen