Sverige får svårt att uppnå den eftertraktade flockimmuniteten

2021 07 29

Trots att vaccineringen nu går mycket bra och hela 77 % av alla 18-plussare har fått dos 1 kan Sverige få svårt att uppnå den flockimmunitet som alla länder så hett eftertraktar.

Det förklarar Tom Britton, professor i matematik.

– Den ursprungliga varianten då räckte det med att ungefär 60 % var immuna, säger Tom Britton till Sveriges Radio ikväll. Han påminner om att vaccinens effektivitet är omkring 90-95 % - det vill säga inte helt 100-procentiga – vilket innebär att man i så fall måste vaccinera 65- 70 % för att uppnå 60 % immunitet.

Delta stället till det

Men det nya smittsammare deltaviruset ställer nu till det i jakten på flockimmuniteten. Sverige har uppnått 77 % för dos 1 och 50 % för dos 2 när det gäller 18-plussare men det räcker inte.

– Nu med delta så måste vi ha en immunitet som ligger över 80 % vilket betyder att vi måste vaccinera runt 90 % av befolkningen för att få flockimmunitet. Och det är väldigt svårt för det här ska ju vara i hela populationen inklusive omyndiga och där har vi ännu inte någon omfattande vaccinering, framhåller professor Britton till SR.

ANALYS

Allt fler länder har nu sagt ja till att börja vaccinera yngre personer och huruvida även Sverige kommer att ta liknande steg blir sannolikt en stor fråga framöver.

[yop_poll id="432"]