JUST NU: Sverige deltar i stor Natoövning – samlas i Rysslands grannland

2022 05 16

Svensk militär ansluter till en storskalig militärövning organiserad av försvarsalliansen Nato.

Under dagen samlas Natotrupper för att inleda en stor övning i militär regi i Estland.

Fjorton länder ingår i övningen, och däribland återfinns Sverige som idag förväntas lämna ett officiellt besked om att skicka in en ansökan till Nato, rapporterar Aftonbladet.

Ska öva i veckor

I övningen deltar totalt 18 000 soldater från de 14 länderna. Trupperna förväntas att öva tillsammans under ett par veckors tid.

– Övningar som denna visar att Nato står starka och redo att försvara våra länder mot alla hot, säger Natos talesperson Oana Lungescu till tidningen.

Ska försvara “varje tum”

Militärövningen skulle ha ägt rum oberoende av kriget i Ukraina, men anses nu än viktigare efter det ryska anfallskriget.

– Den är planerad långt innan Rysslands brutala och oberättigade invasion av Ukraina, men det här minskar risken för missförstånd om vår beslutsamhet att skydda och försvara varje tum av vårt territorium, säger Oana Lungescu.

Rubrik ett

Just Estland är det senaste av länderna i raden att hylla den svenska anslutningen till Nato. Enligt Estlands utrikesminister Eva-Maria Liimets innebär det en välkommen förstärkning i Östersjöområdet.

– Det skulle innebära att vi har en mer robust närvaro både på land, i luften och  marint, säger hon till Reuters.

S säger ja

Under gårdagen meddelade Socialdemokraterna att partiet säger ja till Nato.

– Socialdemokraterna ska därmed verka för att Sverige, om ansökan godkänns av Nato, uttalar unilaterala förbehåll mot utplacering av kärnvapen och permanenta baser på svenskt territorium, meddelade partiet i ett pressmeddelande.

Officiellt besked väntas idag

Det är dock först idag som regeringen officiellt förväntas att fatta det historiska beslutet. Klockan 10.30 debatterar riksdagen om därefter samlas regeringen för att lämna besked.

– Exakt när ansökan skickas in kan jag inte säga men beslutet kommer att fattas idag, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT.

Nato vill agera snabbt

Peter Hultqvist betonar att flera Natoländer snabbt vill ha in Sverige i alliansen. Han meddelar också att Turkiets hårda kritik mot ett svensk medlemskap inte står i vägen för ansökningsprocessen.

– Vi kommer att sända en grupp tjänstemän som kommer att föra diskussioner och ha en dialog med Turkiet, så får vi se hur den här frågan ska lösas ut och vad det här egentligen handlar om. Men de signaler vi har fått från Nato är att det finns en enighet om att både Sverige och Finland ska få komma in, säger försvarsministern.

Foto: Försvarsmakten resp Nato

Text: Redaktionen


Rysk kollaps – inte hänt på två decennier

2025 01 03

En viktig sektor av Rysslands ekonomi har kollapsat.

Det rör sig om den inhemska oljeproduktionen som har sjunkit till den lägsta nivån på två decennier.

Under 2024 uppgick den ryska oljeproduktionen till 1 254 ton per dag, rapporterar Newsweek med hänvisning till Seala, en plattform som analyserar oljehandeln i världen.

Noteringen innebär att oljeproduktionen i Ryssland är på den lägsta nivån sedan 2005.

Ukrainska luftattacker pekas ut som orsaken.

– Det är en direkt effekt av ukrainska drönarattacker mot rysk energiinfrastruktur, skriver Newsweek.

Under året har Ryssland tvingats till flera oplanerade reparationer av oljeraffinaderier som skadats i ukrainska attacker.

Reparationerna har försvårats av västvärldens sanktioner mot Ryssland. Det råder stor brist på teknik och viktiga komponenter, vilket gör arbetet betydligt svårare. 

Jättesmäll för Moskva

Oljeindustrins kollaps är en tung smäll för Ryssland.

Den ryska ekonomin är fortfarande kraftigt beroende av en stark olje- och gasexport.

I dag står Ryssland för över 12 procent av den globala råoljeproduktionen.

Varje svängning på oljemarknaden kan således få stora konsekvenser.

– Priset på olja förblir den mest avgörande faktorn för Rysslands ekonomiska hälsa, och varje prisfall på olja påverkar direkt landets utländska valutaintäkter, inflation och övergripande ekonomiska stabilitet, framhåller Östekonomiska Institutet (SITE) i en färsk rapport.

I samma rapport framgår det att den ryska regimens finansiella reserver, som har använts för att finansiera krigsutgifterna, håller på att ta slut. Enligt forskarna kan reserverna vara uttömda om cirka ett år.

– När dessa reserver är förbrukade kommer centralbanken att utsättas för tryck att sänka sin styrränta, eller till och med börja trycka mer pengar, vilket kan leda till en hög inflation och en försvagad rubel, står det i rapporten.

Foto: Sociala medier 

Text: Redaktionen


Ica-butik säljer julmust – för noll kronor

2025 01 03

En Ica-butik i Stockholm har dragit ner priset på julmust rejält.

Julen ligger bakom oss och majoriteten av julmust-konsumtionen likaså.

Fortfarande är det dock många som köper hem den populära drycken.

Synnerligen högt kan intresset bli i Stockholm - då en Ica-butik i huvudstaden nu säljer julmust för noll kronor.

Det rapporterar Expressen.

I Stockholm

Det rör sig om Ica Aptiten på Södermalm som har inlett kampanjen på torsdagen.

Totalt ska motsvarande 7 488 liter julmust säljas.

– Det här gör vi till en rolig grej för våra kunder, så att alla kan dricka julmust, säger butikens personalansvariga Jessica Svensson till Expressen.

Stort intresse

Svensson förklarar att intresset för julmusten är stort.

– Det har gått åt väldigt mycket. I morgon får vi in tio nya pallar, säger hon.

Då kom musten

Julmust är som bekant en av de mest populära dryckerna i landet under jultider.

Carlsberg, som äger Apotekarnes, förklarar att must som dryck först kom till 1910.

— Must lanserades 1910 som ett alternativ till öl. Musten har många likheter med traditionella mörka öl. Julmusten har en mörk färg, skummar ordentligt och har smak av humle och malt, förklarar Carlsberg.

– Drycken används dock inte som det var tänkt utan har istället blivit hela familjens helgläskedryck under namnet Julmust och Påskmust. Must hör till det svenskaste som finns och idag kan man knappast tänka sig ett svenskt julbord utan must.

Då bildades Apotekarnes

Julmust har blivit synonymt med Apotekarnes, som producerar en av de mest populära varianterna.

Apotekarnes bildades då Stockholms apotekare gick ihop i Apotekarnes Mineralvattens AB den 2 maj 1874. Från starten fördes 37 olika vattensorter som såldes på apoteken samt i speciella vattenbutiker och kiosker.

– Vid ett styrelsemöte 1908 beslöts att Apotekarnes med omedelbar verkan skulle satsa på läskedrycker, i första hand sockerdricka, ingefärsdricka och en champagnedryck. Kort därefter lanserades även Citron-Brus, fortsätter Carlsberg.

Foto: Carlsberg Sverige

Text: Redaktionen