Sverige avslöjar Trump-lögn – ”finns inget samband”

2025 03 10

Höjda tullar ska minska USA:s handelsunderskott till EU, Mexiko och Kanada.

Det hävdar USA:s president Donald Trump, som ser landets handelsunderskott som ett stort problem.

Handelsunderskott uppstår när importen är större än exporten.

Exempelvis var USA:s handelsunderskott för varor och tjänster från Kanada nästan 41 miljarder dollar under 2023 och 162 miljarder dollar för Mexico.

Det vill Donald Trump ändra på genom att införa höga tullar mot länderna.

Men åtgärden kommer inte fungera.

Det fastslår den svenska myndigheten Kammarkollegiet i en färsk analys.

– Det finns inget samband mellan höga tullar och positiv handelsbalans. I själva verket påverkar höjda tullar bara handelsbalansen marginellt och de kan lika gärna spä på ett handelsunderskott, fastslår myndigheten.

”Betydligt större inverkan”

Enligt Kammarkollegiets analys är tullhöjningar är en ineffektiv metod för att förbättra ett lands handelsbalans. I stället är makroekonomiska faktorer som budgetunderskott och kapitalflöden avgörande, uppger myndigheten.

– Även om tullar teoretiskt kan påverka handelsbalansen genom att förändra ett lands sparande och investeringar, är effektens riktning oklar. Andra makroekonomiska faktorer, såsom budgetunderskott och kapitalflöden, har en betydligt större inverkan, säger Per Altenberg, handelsstrateg på Kommerskollegium.

Slutsatsen bygger på en empirisk analys av statistik över tullar och handelsbalans för 168 länder mellan 2019 och 2022. 

Finns andra vägar

Om ett land vill minska sitt handelsunderskott bör fokus ligga på att stärka de offentliga finanserna och uppmuntra investeringar utomlands.

Enligt analysen skulle en minskning av USA:s budgetunderskott och större amerikanska investeringar utomlands vara betydligt effektivare metoder jämfört med höjda tullar.

– Eftersom ett underskott i handelsbalansen motsvaras av ett nettoinflöde av investeringar i ett land, finns det inget värde i sig att föra en politik för stärkt handelsbalans, förklarar Per Altenberg.

Foto: Official White House Photo by Shealah Craighead

Text: Redaktionen


JUST NU: Amerikanska soldater hittade döda i Natoland

2025 03 26

Fyra amerikanska soldater som försvann i Litauen under tisdagen har nu hittats döda, enligt litauisk media. Natochefen Mark Rutte bekräftar händelsen.

Fyra amerikanska soldater försvann från ett övningsområde i Litauen under tisdagen.

Alla fyra soldater har nu påträffats döda i ett träskområde, rapporterar litauiska Delfi.

Enligt amerikansk militär genomförde de fyra soldaterna  en planerad taktisk träning utanför staden Pabradè.

Staden ligger knappt fem mil utanför landets huvudstad Vilnius, och bara en knapp mil från landets gräns mot Belarus.

Kan ha fallit ner i vatten

Tidiga rapporter gör gällande att soldaterna färdats i ett bärgningsfordon av typen M-88, ett av de största pansarfordon som används av amerikansk militär, som kan ha fallit ner i ett vattendrag av något slag. 

Litauisk försvarsmakt identifierade en möjlig plats för händelsen och inledde därpå en sök- och räddningsinsats bland annat med stöd av brandförsvaret.

Nu ska man alltså ha påträffat alla fyra döda.

Natochefen bekräftar

De fyra soldaterna har inte ännu identifierats men ska ha varit medlemmar av den första brigadens tredje infanteridivision.

Amerikansk militär har ännu inte kommenterat dödsfallen. Däremot bekräftar Natochefen Mark Rutte att han informerats om händelsen.

– Medan jag talade kom nyheten om fyra amerikanska soldater som dödats i en incident i Lituaen, säger Rutte enligt The Guardian.

Tackade litauisk räddningstjänst

Generallöjtnant Charles Constanza uttryckte tidigare sin tacksamhet gentemot litauisk militär och räddningstjänst i ett uttalande som släpptes innan soldaterna hittades döda.

– Jag vill personligen tacka den litauiska försvarsmakten och räddningstjänsten som snabbt kom till vår hjälp under sökoperationerna. Det är den här typen av lagarbete och stöd som visar på vikten av vårt partnerskap och vår mänsklighet, oavsett vilka flaggor vi bär på våra axlar, står det i uttalandet.

Spänd relation till Ryssland

De baltiska länderna Lituaen, Estland och Lettland har ofta haft en spänd relation mot sitt grannland Ryssland, och alla tre är medlemsländer i Nato.

Litauens president Gitanas Nauseda har varit en av de mest högljudda kritikerna mot Ryssland och dess president Vladimir Putin sedan invasionen av Ukraina 2022.

Foto: M. Huang

Text: Redaktionen


JUST NU: Trump stoppar vaccinstöd åt fattiga barn – ”chockad och förbluffad”

2025 03 26

Regeringen Trump planerar att lägga ner sitt finansiella stöd åt Gavi, som bland annat förser fattiga barn med livsavgörande vård.

Den globala hälsoorganisationen Gavi tillhandahåller vaccin och annan livsavgörande vård åt barn i utvecklingsländer.

Nu väljer Trumps regering att strypa USA:s finansiella stöd åt organisationen.

Det meddelar New York Times, som har fått tillgång till ett 281 sidor långt dokument där regeringen Trumps planer för tusentals utländska biståndsprogram listas.

Har räddat 19 miljoner barn

Gavi beräknas ha räddat livet på så många som 19 miljoner barn sedan inrättandet för 25 år sedan, och USA har hittills bidragit med 13 procent av organisationens totala budget.

En som upprörs starkt över nyheten om det amerikanska beslutet är Sierra Leones hälsominister Dr Austin Demby, som uppger sig vara “chockad och förbluffad”.

– Det här är inte bara ett byråkratiskt beslut, barns liv står på spel, och den globala hälsosäkerheten kommer att stå på spel, säger Demby till den amerikanska tidningen.

Fortsätter fåtal finansieringar

Det 281 sidor långa dokumentet som New York Times tagit del av kommer från USAID.

Däri redogörs för vilka biståndsprogram som regeringen avser att skära ned på och vilka man avser att behålla, enligt tidningen.

Enligt uppgift planerar Trumpadministrationen endast fortsätta ett fåtal finansieringar, såsom bistånd för livsmedel till länder som drabbas av inbördeskrig och/eller naturkatastrofer.

Därutöver planerar man också en viss fortsatt finansiering av läkemedel för sjukdomarna HIV och tuberkulos.

Oklar legal rätt

Det är dock ännu inte helt klart huruvida administrationen verkligen har den lagliga rätt som krävs för att avsluta programmen. Detta eftersom de flesta sjukvårdsanslagen fördelas av USA:s kongress, enligt The Guardian.

Foto: G. Skidmore

Text: Redaktionen