Svensk telekomjätte tvingas betala miljardbelopp

2023 03 03

Den svenska telekomjätten Ericsson ska böta 2,2 miljarder kronor.

Bolaget har nått en uppgörelse med USA:s justitiedepartement relaterat till en muthärva i Irak.

– Vi har lärt oss av detta och vi är på en viktig resa för att förändra vår kultur. För att vara en sann branschledare måste vi vara både marknads- och teknikledande och samtidigt ledande i hur vi bedriver vår verksamhet. Ericssons koncernledning och jag förblir engagerade i att driva denna omvandling och vi fortsätter att införa stränga kontroller och förbättrad styrning, etik och regelefterlevnad i hela bolaget, säger Börje Ekholm, Ericssons verkställande direktör, efter domen.

Mutor till IS

SVT:s Uppdrag granskning avslöjade i februari 2022 att Ericsson betalt mutor i Irak för att få fortsätta montera mobilmaster i landet.

Bland annat uppges betalningar ha gjorts till terrororganisationen IS 2014.

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive IS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna, sa Börje Ekholm till Expressen efter SVT:s avslöjande.

Krävde pengar

Ericsson arbetade vid tidpunkten med att bygga ut sitt 3G-nät i Irak.

I samband med detta utropade IS sitt fruktade kalifat i de områden som terrorgruppen kontrollerade.

IS krävde betalt för att Ericsson skulle få fortsätta sitt arbete i områdena. 

Berättade inte

Några år senare inledde Ericsson en egen utredning om de misstänkta mutorna.

Ericsson fälls eftersom bolaget inte informerat amerikanska myndigheter om de nya misstankarna, trots att Ericsson undertecknat en överenskommelse som klargjorde att man skulle göra just detta.

I ett pressmeddelande skriver Ericsson att bolaget  inte har ”tillhandahållit dokument och information till USA:s justitiedepartement tillräckligt snabbt och inte heller rapporterat information till justitiedepartementet på ett adekvat sätt gällande en internutredning om Irak från 2019”.

Foto: Ericsson

Text: Redaktionen