AVSLÖJANDE: Svenskt storföretag exporterar till Ryssland trots löfte

2022 09 23

Telekomjätten Ericsson har fått tillstånd att exportera produkter som kan användas militärt till Ryssland.

Företaget har fortsatt med exportverksamheten efter Rysslands invasion av Ukraina, avslöjar SR Ekot i dag.

Tidigare har Ericsson uppgett att bolaget brutit all verksamhet med Ryssland. Det har företaget bland annat fastslagit i två delårsrapporter, erfar SR.

– Under tiden vi gör den här analysen, som förstås inkluderar att förstå sanktionssystemen, så har vi beslutat att avbryta alla leveranser till kunder i Ryssland och Belarus och skjuta upp nya kundprojekt där, sa Börje Ekholm, vd på Ericsson, på företagets bolagsstämma i mars.

Dubbla användningsområden

Men endast några dagar efter Börje Ekholms uttalande ansökte Ericsson om att få leverera produkter med dubbla användningsområden till Ryssland.

Det handlar bland annat om tillstånd som rör infrastruktur för civil mobilkommunikation. Produkter som kan användas både civilt och militärt, och som är förbjudet att exportera till Ryssland efter landets invasion av Ukraina.

Företag kan dock ansöka om undantag. Enligt SR:s uppgifter är Ericsson det företag som ansökt om undantag flest gånger. I sju av tolv fall har bolaget beviljats exporttillstånd.

– Dessa tillstånd medför att Ericsson får leverera mjukvara och teknisk support fram till 31 december 2022. Det vi kan säga är att Ericssons leveranser till kunder i Ryssland inte omfattar hårdvara sedan sanktionerna infördes, skriver företagets presschef  Kristoffer Edshage i ett mejl till SR.

Ericsson har avböjt att kommentera varför företaget fortsätter att exportera till Ryssland, trots att de tidigare uppgett att de brutit all verksamhet med landet.  

Mutor till IS

Det är inte första gången som Ericsson är i blåsväder.

I november 2021 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att mycket pekar på att telekombolaget har skickat pengar till terrororganisationen IS i Irak.

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna, sa vd Börje Ekholm till Expressen efter avslöjandet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen