AVSLÖJANDE: Svenskt storföretag exporterar till Ryssland trots löfte

2022 09 23

Telekomjätten Ericsson har fått tillstånd att exportera produkter som kan användas militärt till Ryssland.

Företaget har fortsatt med exportverksamheten efter Rysslands invasion av Ukraina, avslöjar SR Ekot i dag.

Tidigare har Ericsson uppgett att bolaget brutit all verksamhet med Ryssland. Det har företaget bland annat fastslagit i två delårsrapporter, erfar SR.

– Under tiden vi gör den här analysen, som förstås inkluderar att förstå sanktionssystemen, så har vi beslutat att avbryta alla leveranser till kunder i Ryssland och Belarus och skjuta upp nya kundprojekt där, sa Börje Ekholm, vd på Ericsson, på företagets bolagsstämma i mars.

Dubbla användningsområden

Men endast några dagar efter Börje Ekholms uttalande ansökte Ericsson om att få leverera produkter med dubbla användningsområden till Ryssland.

Det handlar bland annat om tillstånd som rör infrastruktur för civil mobilkommunikation. Produkter som kan användas både civilt och militärt, och som är förbjudet att exportera till Ryssland efter landets invasion av Ukraina.

Företag kan dock ansöka om undantag. Enligt SR:s uppgifter är Ericsson det företag som ansökt om undantag flest gånger. I sju av tolv fall har bolaget beviljats exporttillstånd.

– Dessa tillstånd medför att Ericsson får leverera mjukvara och teknisk support fram till 31 december 2022. Det vi kan säga är att Ericssons leveranser till kunder i Ryssland inte omfattar hårdvara sedan sanktionerna infördes, skriver företagets presschef  Kristoffer Edshage i ett mejl till SR.

Ericsson har avböjt att kommentera varför företaget fortsätter att exportera till Ryssland, trots att de tidigare uppgett att de brutit all verksamhet med landet.  

Mutor till IS

Det är inte första gången som Ericsson är i blåsväder.

I november 2021 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att mycket pekar på att telekombolaget har skickat pengar till terrororganisationen IS i Irak.

– Vad vi ser är att man har köpt transportvägar igenom områden som har kontrollerats av terroristorganisationer, inklusive ISIS. Vi har inte med de möjligheter vi har kunnat fastställa vem som är den slutgiltiga mottagaren av de här betalningarna, sa vd Börje Ekholm till Expressen efter avslöjandet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya krav för körkort från och med nu – detta gäller

2025 02 03

Nu har de nya reglerna för körkort i Sverige trätt i kraft.

Från och med 1 februari började nya krav att gälla för den som planerar att ta körkort.

I korthet innebär förändringen en sänkning av synkraven, vilket innebär att fler personer än tidigare nu kommer att få möjlighet att köra bil.

– Reglerna behövde justeras, Sverige har haft strängare krav vad gäller just synfältsbortfall än vissa andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger Åsa Ericson, utredare på Transportstyrelsen, i ett uttalande.

Kan få körkortet tillbaka

Enligt Transportstyrelsen förlorar cirka tusen svenskar sina körkort varje år på grund av synfältsbortfall.

Många av dessa kan nu kunna få tillbaka körkorten tack vare de nya reglerna, som innebär att “en viss nedsatt ljuskänslighet i synfältet kommer att accepteras”.

Det gäller både för lägre och högre behörigheter, enligt myndigheten.

Gränsvärdet har därmed ändrats till en liknande nivå som redan finns i Norge och Storbritannien.

– För att få sin sak prövad utifrån de nya gränsvärdena för synfält måste man ansöka om körkortstillstånd igen, säger Åsa Ericson.

Nya förslag till sommaren

Som följd av Transportstyrelsens besked uppstod frågan om de nya reglerna kan möjliggöra för en person att genom att körprov visa att man kan kompensera för en synnedsättning.

Så är inte fallet, försäkrar myndigheten.

– Vi är medvetna om att ett körprov är mycket efterfrågat och det pågår ett separat arbete för att utreda förutsättningarna för ett sådant prov. Förslaget kommer att redovisas i juni 2025, säger Ingela Janbjer, sektionschef på Transportstyrelsen.

Optiker får mer makt

Sedan i lördags, och i praktiken från och med idag måndag, får nu optiker alltså utfärda fler synintyg än vad som fram till nu varit fallet.

Tidigare har enbart ögonläkare kunnat utfärda dessa intyg, som exempelvis gäller intyg kopplade till synfältsundersökningar.

Optiker har kompetensen och den ska vi självklart använda oss av i den mån det är möjligt för att underlätta både för enskilda och den hårt belastade ögonsjukvården, säger Åsa Ericson.

Foto: A. Lazic

Text: Redaktionen


Lyxresort med hotell och restaurang går under efter åtta år

2025 02 02

Lyxresortet Stedsans stängs ner.

Stedsans har under åtta års tid varit en tillflykt för människor som vill bege sig till den halländska vildmarken för att koppla av.

Där har resortet - som har hotell och restaurang - drivits av det danska paret Flemming Hansen och Mette Helbæk.

Nu stängs dock Stedsans - och är enligt ägarna på väg att gå i konkurs.

Det rapporterar Hallandsposten.

Har skulder

Det har ännu inte skickats in någon konkursansökan.

Företaget har dock en nuvarande skuld på drygt 420 000 kronor hos Kronofogdemyndigheten.

Ägarparet tycks ha flyttat till Guatemala - och när Hallandsposten får tag på Stedsans revisor Lars Göransson för att fråga vad som hände med ekonomin så svarar han så här:

– Jag har inga kommentarer.

“Skatter och byråkrati”

På Stedsans hemsida uttrycker ägarna sina tankar.

– I över 8 år har vi arbetat med att förverkliga vår vision om ett vackrare sätt att leva i framtiden, förklarar ägarna.

– Vi kom väldigt långt med Stedsans, men vi var också tvungna att inse på vägen att det är en omöjlig uppgift att vara själsdrivna entreprenörer med ett uppdrag i ett land där skatterna är några av de högsta i världen och byråkratin är obeveklig. Åtminstone var det så för oss.

“Brutna löften”

De skriver vidare att “vår skuld från våra uppstartsår fulla av brutna löften från myndigheterna och de två åren med Corona-stängda gränser hann ikapp oss”, och att “när ni läser detta har vi förmodligen försatts i konkurs av Skatteverket”.

“Är tufft”

Ägarna avslutar:

– Allt vi någonsin velat var att vara en del av att skapa en vackrare planet. Att avboka gäster och att vår underbara personal förlorar sina jobb är ett hårt slag för oss, vår familj och vår stolthet. 

– Vi tar ett steg tillbaka för att bara släppa taget om att hålla fast vid och kämpa för ett projekt som vi älskar innerligt men också ett som har kostat oss fler sömnlösa nätter än de flesta människor förmodligen upplever under en livstid. 

Foto: Therese Elstad Stedsans

Text: Redaktionen