Svenskt stöd har nått fram till Ukrainas armé

2022 03 06

Delar av Sveriges satsningar på Ukrainas väpnade styrkor har nu nått fram till Ukraina.

Det meddelar utrikesminister Ann Linde (S) som är glad över beskedet.

Starkt svenskt stöd

– Sveriges direktstöd till Ukrainas Väpnade Styrkor, på totalt 50 miljoner USA-dollar, har nått Ukraina, klargör Sveriges utrikesminister,

– Ett starkt svenskt stöd till Ukrainas försvar mot ryska invasionen. Rysslands aggression måste upphöra omedelbart, framhåller Ann Linde (S).

Avser inte Sveriges vapen

Det är med andra ord det finansiella stödet på 500 miljoner kronor som har nått fram. Men det avser inte Sveriges vapenleverans som består av följande innehåll:

◾135 000 fältransoner

◾5 000 hjälmar

◾5 000 kroppsskydd

◾5 000 pansarskott

◾500 miljoner i direktstöd till Ukrainas väpnade styrkor

Det samlade värdet på stödet uppgår till nästan 1,4 miljarder kronor.

Nästa vecka

Försvarsmakten kommenterar nu när svenska vapentransporten beräknas nå fram och antyder att det kan ske inom några få dagar.

– Det gäller operationssekretess. Ny information kan komma nästa vecka, säger Försvarsmaktens pressekreterare till Aftonbladet.

Det är första gången sedan 1939 som Sverige sänder vapen till ett land som befinner sig i krig. Då var det Finland som angreps av Sovjetunionen.

Vill skydda transportörerna

Det har förts fram oro för att Sveriges vapentransport kan angripas av Ryssland under transporten och Försvarsmakten uttalar sig idag om vapentransportens säkerhetsläge.

– Jag har ingen information om det. Det är sekretess för att man vill skydda de som utför transporten, säger Försvarsmakten till Aftonbladet.

Överstelöjtnant varnar

Överstelöjtnant Joakim Paasikivi vid Försvarshögskolan har varnat för att leveransen av krigsmateriel till Ukraina kan bli en ”oerhört svår logistisk utmaning.”

Att vapnen skulle flygas in till landet är enligt honom osannolikt och direkt farligt.

Kan skjutas ner

– Hela Ukrainas luftrum är nu en krigszon. Det vore en väldigt olycklig utveckling om det sköts ned Nato-plan, lastade med vapen, har han sagt till SvD.

Hotar länder som sänder vapen

Ryssland har gått ut med våldsamma hot mot de länder som hjälper Ukraina med vapen. Men Sverige - precis som en rad andra EU-länder - låter sig inte skrämmas av Rysslands aggressiva diktator.

EU-minister Hans Dahlgren anser att det är mycket viktigt att hjälpa Ukraina.

– Vapenexporten är värd risken, trots hot från Rysslands president, sa Hans Dahlgren (S) till SR.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet

Text: Redaktionen