Svenskt nyårsbeteende förbryllar

2022 12 28

Att det är tuffa ekonomiska tider för hushållen märks inte på raketförsäljningen till nyår.

Det råder nämligen ett oväntat högt tryck på fyrverkerier, rapporterar SVT Nyheter.

En butiksägare i Uppsala berättar att han inte har sålt så här mycket raketer med så många dagar kvar till nyårsafton på över 20 år. Inte sedan millennieskiftet har det varit i närheten av årets försäljning.

– Jag tror att det beror på att, trots svåra tider, så vill folk unna sig, säger butiksägaren Peter Nordin till tv-kanalen.

160 miljoner kronor

Enligt uppgifter från Sveriges Pyroteknikbranschförbund lägger svenska folket varje år drygt 160 miljoner kronor på fyrverkerier.

Det kunde konstateras att försäljningen ökade redan 2020, då fler stannade hemma på grund av coronapandemin.

En ökning som verkar hålla sig även det här året, trots att 6 av 10 hushåll uppger att de fått sämre ekonomi under året, enligt en undersökning från TV4.

Lika många uttrycker att de är oroliga över sin privatekonomi, vilket en annan undersökning från Novus visat och som redovisats av DN.

– Den upplevda oron har sin grund i att de faktiska kostnaderna har ökat, säger Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

Ökat 50 procent

Att det skulle vara kämpigt ekonomiskt har bland annat avspeglats på mindre konsumtion av exempelvis el och en ökad konsumtion av billigare livsmedelsmärken.

Men det har alltså inte samma effekt på nyårsraketer.

– Jag har sett en ökning med 40-50 procent. Det är ju så klart jättekul, säger Peter Nordin till SVT, som dock konstaterar att det är för tidigt att sia om det blir ett rekordår.

Den mesta försäljningen sker nämligen de två sista dagarna före nyårsafton.

Het debatt

I Sverige är smällare med knall som enda effekt förbjudna. Vid den här tiden på året lyfts dock ofta debatten om även vanliga fyrverkerier med visuell effekt också ska förbjudas att användas av privatpersoner.

Frågan drivs bland annat av flera djurskyddsföreningar och Miljöpartiet har försökt få igenom frågan i riksdagen.

I Oslo har man till skillnad från Sverige hörsammat oron – och i den norska huvudstaden förbjuds i år offentliga fyrverkerier efter ett beslut av kommunfullmäktige.

– Jag håller med om att det är bättre att lägga pengar på sådant som är hållbart och gynnar alla, och som inte är skadligt för människor, djur och miljö, säger miljöborgarrådet Sirin Stav till norska NTB.

Även privatpersoner i Oslo förbjuds från att skjuta raketer före 18.00 på nyårsafton samt efter klockan 02.00 natten till nyårsdagen.

Foto: Designcologist

Text: Redaktionen