Svenskt företag storsatsar i Moskva – Trots alla sanktioner

2022 03 06

Svenska klädjätten H&M storsatsar i Putins Moskva – trots diktaturens anfallskrig mot Ukraina och de världsomfattande sanktionerna.

Över 2 000 människor har dödats  av den ryska diktaturens soldater och omvärlden har sjösatt mycket stora sanktioner mot Putinregimens Ryssland.

Storsatsar i Moskva

Men mitt i alla sanktionsåtgärder så väljer det världskända svenska klädföretaget H&M att satsa stort i Rysslands huvudstad avslöjas det i dag.

Inte mindre än tre nya HM-ägda butiker har planerat att slå upp portarna på lördag, rapporterar Aftonbladet.

Inte pigga på att tala med media

Det handlar om en ny H&M-butik, en ny H&M-ägd Cos-butik och en H&M-ägd Arketbutik.

H&M är inte pigga att tala när media hör av sig med frågor om hur det ligger till med klädkedjans status i Moskva.

Vill inte svara på frågor

– Vårt svar är att vi inte kan uttala oss om det. Tyvärr kan jag inte svara på dina frågor, säger H&M:s pressavdelning när tidningen frågar hur H&M tänker agera i Ryssland med anledning av alla sanktioner.

Tystar ned

Tidningen Resumé avslöjar att H&M-ägda Arket försöker tysta ned sin premiär av butiken som skulle öppna på lördag. Enligt tidningen har Arkets vd sänt ut ett internt mejl till alla anställda i går måndag. Beskedet är att det mediala rörande  öppningen avblåses men att man ändå går vidare som tänkt.

Alla anställda har även fått instruktioner om att inte svara på några frågor, uppger tidningen.

Öppnar på lördag

I ett andra mail skall de butiksanställda dock ha informerats om att en av de tre H&M-ägda butikerna skjuter upp sin öppning, nämligen Arket. Men de andra två, det vill säga H&M-ägda Cos och en vanlig H&M-butik, ska öppna på lördag, enligt Aftonbladet.

Fashionabla kvarter

De två nya H&M-affärerna ska öppnas i köpcentret Paveletskaya Plaza som är beläget synnerligen centralt i Rysslands huvudstad. Det ligger närmare bestämt väster om Gorkijparken vid de fashionabla hotellen Marionett. Holiday Inn och Moscows Paveletskaya.

Och precis intill köpcentret ligger IKEA, som inte heller vill tala med media om sina aktiviteter i Ryssland.

H&M stoltserar med integritet

– Med tro och förtroende för människor omkring dig så är allt möjligt. Därför bygger vi vår arbetsplats på tillit, respekt, inkludering och integritet, meddelar H&M på sin webbsida under fliken ”Våra värderingar”.

Vill inte förklara

Hur H&M:s värderingar rimmar med att storsatsa på flera nya butiker mitt under ett brinnande krig där hela den fria världen nu infört hårda sanktioner mot just Ryssland är emellertid inget H&M förklarar under fliken ”Våra värderingar” på sin webbsida.

Inget svar

Aftonbladet har sökt H&M flera gånger men utan resultat.

I H&M ingår inte bara vanliga H&M-butikerna utan även butiksvarianterna Cos, Weekday, Monki, Arket, Afound och H&M Home samt Other Stories uppger H&M på sin hemsida.

UPDATE

H&M har nu ändrat sig och tänker inte längre öppna några nya butiker i Moskva som tidigare var planerat, uppger butikskedjan till Aftonbladet.

Foto: D Posteby resp. President of Ukraine Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen