Svenskt företag storsatsar i Moskva – Trots alla sanktioner

2022 03 06

Svenska klädjätten H&M storsatsar i Putins Moskva – trots diktaturens anfallskrig mot Ukraina och de världsomfattande sanktionerna.

Över 2 000 människor har dödats  av den ryska diktaturens soldater och omvärlden har sjösatt mycket stora sanktioner mot Putinregimens Ryssland.

Storsatsar i Moskva

Men mitt i alla sanktionsåtgärder så väljer det världskända svenska klädföretaget H&M att satsa stort i Rysslands huvudstad avslöjas det i dag.

Inte mindre än tre nya HM-ägda butiker har planerat att slå upp portarna på lördag, rapporterar Aftonbladet.

Inte pigga på att tala med media

Det handlar om en ny H&M-butik, en ny H&M-ägd Cos-butik och en H&M-ägd Arketbutik.

H&M är inte pigga att tala när media hör av sig med frågor om hur det ligger till med klädkedjans status i Moskva.

Vill inte svara på frågor

– Vårt svar är att vi inte kan uttala oss om det. Tyvärr kan jag inte svara på dina frågor, säger H&M:s pressavdelning när tidningen frågar hur H&M tänker agera i Ryssland med anledning av alla sanktioner.

Tystar ned

Tidningen Resumé avslöjar att H&M-ägda Arket försöker tysta ned sin premiär av butiken som skulle öppna på lördag. Enligt tidningen har Arkets vd sänt ut ett internt mejl till alla anställda i går måndag. Beskedet är att det mediala rörande  öppningen avblåses men att man ändå går vidare som tänkt.

Alla anställda har även fått instruktioner om att inte svara på några frågor, uppger tidningen.

Öppnar på lördag

I ett andra mail skall de butiksanställda dock ha informerats om att en av de tre H&M-ägda butikerna skjuter upp sin öppning, nämligen Arket. Men de andra två, det vill säga H&M-ägda Cos och en vanlig H&M-butik, ska öppna på lördag, enligt Aftonbladet.

Fashionabla kvarter

De två nya H&M-affärerna ska öppnas i köpcentret Paveletskaya Plaza som är beläget synnerligen centralt i Rysslands huvudstad. Det ligger närmare bestämt väster om Gorkijparken vid de fashionabla hotellen Marionett. Holiday Inn och Moscows Paveletskaya.

Och precis intill köpcentret ligger IKEA, som inte heller vill tala med media om sina aktiviteter i Ryssland.

H&M stoltserar med integritet

– Med tro och förtroende för människor omkring dig så är allt möjligt. Därför bygger vi vår arbetsplats på tillit, respekt, inkludering och integritet, meddelar H&M på sin webbsida under fliken ”Våra värderingar”.

Vill inte förklara

Hur H&M:s värderingar rimmar med att storsatsa på flera nya butiker mitt under ett brinnande krig där hela den fria världen nu infört hårda sanktioner mot just Ryssland är emellertid inget H&M förklarar under fliken ”Våra värderingar” på sin webbsida.

Inget svar

Aftonbladet har sökt H&M flera gånger men utan resultat.

I H&M ingår inte bara vanliga H&M-butikerna utan även butiksvarianterna Cos, Weekday, Monki, Arket, Afound och H&M Home samt Other Stories uppger H&M på sin hemsida.

UPDATE

H&M har nu ändrat sig och tänker inte längre öppna några nya butiker i Moskva som tidigare var planerat, uppger butikskedjan till Aftonbladet.

Foto: D Posteby resp. President of Ukraine Office

Text: Redaktionen