Svenskt fenomen uppmärksammas – över hela världen: “Briljant”

2025 04 17

Rekordintresse förra året i Sverige. Nu uppmärksammas det svenska TV-fenomenet även i utländska medier.

Helt okommenterat. 24 timmar om dygnet.

“Den stora älgvandringen” är hetare än någonsin.

Förra året visade svenskarna ett rekordintresse för “Slow TV”-programmet, som räknade hem över nio miljoner tittare på SVT Play.

Nu uppmärksammas älgvandringen också utomlands.

Läs mer: Tv-succé – rekordintresse för landets ”långsammaste program”

Kallas "The Great Elk Trek”

Det utländska intresset kommer efter att Associated Press, AP, rapporterat om det ovanliga TV-fenomenet.

Detta efter att ha intervjuat den svenska forskaren Annette Hill.

– Programmet kallas ibland för “The Great Elk Trek” på engelska och började sändas 2019, med nästan en miljon tittare.   2024 nådde produktionen nio miljoner tittare på SVT Play, streamingplattformen för Sveriges nationella tv-bolag, står det bland annat i AP:s artikel.

“Filmats briljant"

Annette Hill är forskare i media och kommunikation på Jönköpings universitet. 

Hon gläds över det intresse som uppstått i samband med hennes intervju med nyhetsbyrån.

– Det är uppmuntrande att se så mycket internationellt nyhetsintresse för älgvandringen, som filmats på ett briljant sätt av SVT. Från Australien och USA till Storbritannien lär sig nyhetspubliken om denna långsamma tv, och det underbara i att se älgar i rörelse minut för minut, säger Hill i ett pressmeddelande.

Över 200 nyhetssajter

Hill berättar att hon också gjort intervjuer med andra utländska medier, såsom engelska BBC, NBC samt ABC Australia.

– Intervjun har fått rekordstor uppmärksamhet och har lyfts fram av över 200 internationella nyhetssajter, står det i pressmeddelandet.

“Den svenska älgvandringen” sänds på SVT Play årligen.

2025 års sändning startades redan för några dagar sedan – på grund av den varma våren i år.

Läs också: SVT utskällda – portas från inspelningsplats

Foto: V. Gariev

Text: Redaktionen


Hushållen uppmanas: dubbelkolla elräkningen – kan ha blivit fel

2025 06 16

Få har full koll på sin elräkning – och det kan bli dyrt.

Elräkningar är någonting som i princip alla svenskar får hem varje månad, men långt ifrån alla förstår vad siffrorna faktiskt betyder. På Konsumenternas energimarknadsbyrå är förvirring kring elfakturor ett av de vanligaste klagomålen.

– De tillhör de vanligaste frågorna vi får, säger Thomas Björkström, vd för byrån, till DN.

Brist på tydlig information, snåriga avtalsvillkor och tekniska termer gör att många har svårt att avgöra om priset de betalar är rimligt. I värsta fall kan det innebära att konsumenter betalar mer än de borde, utan att ens veta om det.

Nu uppmanas kunder att dubbelkolla så att fakturorna verkligen stämmer.

– Har man exempelvis som kund tecknat ett rörligt- eller timavtal ska man alltid kontrollera om priset på fakturan stämmer med det man avtalat, säger Thomas Björkström.

Trots nya regler

Sedan den 1 januari gäller nya föreskrifter från Energimarknadsinspektionen, som syftar till att göra elräkningen mer begriplig. Elhandelsföretagen måste nu redovisa ett totalpris, samt tydligt visa hur priset är uppdelat i olika komponenter.

Tidigare har det varit vanligt att fakturorna listat många olika avgifter utan att ange det faktiska priset för varje del. Det har gjort det i princip omöjligt för konsumenter att jämföra erbjudanden eller kontrollera sin räkning.

Men trots de nya reglerna räcker det inte med att ändra fakturamodellen, tillsynen behöver också skärpas, menar Thomas Björkström. Han påpekar att många regler redan finns, men att bristen ofta ligger i att de inte följs upp tillräckligt.

LÄS MER: Lägre elpriser – men 70-procentig ökning i ett elområde

Byrån: lägre kostnader förra året

Enligt Konsumenternas energimarknadsbyrå hade många hushåll runt om i landet lägre elkostnader under 2024 i jämförelse med 2023.

När det gäller elnätsavgiften ha dock kostnaderna skenat de senaste åren. Den årliga Nils Holgersson-rapporten kunde i maj konstatera den största höjningen av elnätsavgiften på 30 år i flera regioner.

– Det är tydligt att 2025 blir ett nytt rekordår för elnätsavgifterna. Även tidigare lågprisområden genomför nu omfattande höjningar. Det tyder på en bred trend att justera upp avgifterna oavsett lokala förutsättningar. Det är en mycket allvarlig utveckling, säger gruppens ordförande Rikard Silverfur i en kommentar.

"Rättvist"

Rapporten kritiserar bland annat ut den så kallad enhetsprismodellen, vilket innebär att alla kunder inom ett större område betalar samma avgift oavsett om de bor på landet eller i en stad.

Elnätsbolaget Ellevio har svarat på den kritiken.

– Ellagen säger att det måste vara samma pris oavsett var man bor i landet. Vi måste hantera kunder på samma sätt, oavsett om de bor i Stockholm eller på landsbygden i till exempel Dalarna. Det är rättvist, säger David Bjurhall, ansvarig för prisfrågor på Ellevio, i ett uttalande.

LÄS MER: Ekonomerna överens: Glädjebesked för hushållen på onsdag

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen


Ny regel sätts in i skolan – gäller alla föräldrar

2025 06 16

Skollagen framhåller att alla vårdnadshavare ska ha möjlighet till inflytande över sina barns utbildning.

Det innebär, enligt lagen, en direkt möjlighet att påverka skolan.

Men nu är regeln på väg att förändras.

Skollagen ska skärpas och följden blir ett minskat föräldrainflytande, säger skolminister Lotta Edholm.

– Ja, det kommer det med största sannolikhet göra. Vi har ett utredningsförslag som vi arbetar med nu, bekräftar ministern för SR.

"Går alldeles för långt"

Beskedet kommer efter att radion avslöjat att flera kommunala skolor i Sveriges tre största städer portat stökiga föräldrar som uppträtt hotfullt eller “skadat arbetsmiljön”.

Lotta Edholm konstaterar att det är sorgligt att det behövs.

– Lärare idag är väldigt, väldigt trängda av föräldrar, det finns mängder med vittnesmål kring det här. Vi har också en skollagstiftning som säger att föräldrar ska ha ett inflytande över skolan som går alldeles för långt, säger skolministern.

Flera åtgärder sätts in

Det är ännu inte klart exakt hur den nya lagen ska se ut, men enligt radion är det troligt att det handlar om en ny formulering i form av att föräldrar enbart i “begränsad omfattning” ska tillåtas påverka barnets utbildning.

Beskedet kommer kort efter att regeringen gått fram med en rad nya förändringar för hur skolan ska göras tryggare. Förslagen handlar exempelvis om att alla förskolor och skolor ska vidta åtgärder för att hålla obehöriga borta från skolans område under skoldagarna.

Brott som sker i skolan ska dessutom polisanmälas, enligt regeringen.

Det behöver tydliggöras att skolan inte är en allmän plats. Med det här arbetet tar vi ytterligare viktiga steg mot en säker och trygg studie- och arbetsmiljö för elever, lärare och annan skolpersonal, säger Lotta Edholm i en kommentar.

Var femte elev otrygg

Bakgrunden är en ny rapport från Skolverket som visar att var femte grundskoleelev känner sig otrygg i skolan.

– Att otryggheten i skolan ökar och att allt fler unga mår dåligt i skolan i dag är mycket allvarligt. Ingen ska behöva känna sig rädd i skolan. Därför arbetar regeringen nu på flera håll för att åtgärda ordningsproblemen och stärka tryggheten i skolan. En viktig åtgärd för en tryggare skola är att lärare och rektorer får betydligt bättre förutsättningar – och fler kollegor, säger Lotta Edholm.

Foto: Magnus Liljegren/Regeringskansliet

Text: Redaktionen