JUST NU: Svensken nobbar plastpåsen

2022 05 13

Nya siffror från Naturvårdsverket visar att försäljningen av plastpåsar minskade med 75 procent förra året. 

Den omdebatterade skatten på plastpåsar infördes 2020.

Den 1 maj 2020 höjdes priset per plastpåse med tre kronor. Påsarna i vanliga matbutiker kostar numera upp till sju kronor.

Har fungerat

Trots hård kritik visar siffror från Naturvårdsverket att skatten har gett effekt.

Förra året minskade användningen av bärpåsar i plast med hela 75 procent, rapporterar SR Ekot

– Siffrorna visar enligt oss att platspåseskatten har haft en väldigt stor effekt, säger Åsa Stenmark, ansvarig för plast på Naturvårdsverket.

Har anpassat oss

Svenska folket har anpassat sig till livet med ”dyra” plastpåsar.

Förra året köpte svensken i genomsnitt 14 bärkassar i snitt, uppger Naturvårdsverket.

En stor minskning jämfört med året innan.

Då snittade svensken 55 bärkassar per person.

EU-direktiv

Skatten införde för att Sverige ska leva upp till ett EU-direktiv. Unionens direktiv säger att vi max ska använda 40 bärkassar i plast per person till år 2025.

Ett mål som Sverige redan når med hästlängder.

Kritiken

Samtidigt har Svenskt Näringsliv riktat skarp kritik mot Naturvårdsverkets statistik av effekten som plastpåseskatten har haft.

Enligt branchorganisationen IKEM har den minskade efterfrågan på bärkassar i plast istället lett till att konsumtionen av andra påsar har ökat kraftigt. Enligt handeln har skatten inneburit att efterfrågan på både papperskassar och avfallspåsar skjutit i höjden.

”Ett praktfiasko”

– De flesta plastbärkassarna i svenska butiker var mycket klimatsmarta. Regeringen måste därför omgående göra en konsekvensanalys av den införda skatten. Skatten är ett praktfiasko och precis som vi varnade för har den slagit mot både svensk plaståtervinning och lett till en ökad resursförbrukning sa Lena Lundberg, ansvarig för plastråvarufrågor på IKEM, till tidskriften Recycling under förra året.

Foto: J. Lawrence

Text: Redaktionen