Svenska soldater gjorde Hitler-hälsning – Kan sparkas

2021 07 30

Två svenska soldater har stängts av efter att enligt anmälan ha gjort flera Hitler-hälsningar iklädda uniform på arbetstid och de båda kan nu komma att få sparken.

Detta rapporterar P4 Uppland och händelserna ska ha inträffat framför flera kollegor i maj vid de båda soldaternas arbetsplats på Luftstridsskolan i Uppsala. De båda skall i samband med hälsningarna även ha sagt ”Sieg heil”, rapporterar P4.

Ingen plats för sådan individ

– Vår uppgift är att ytterst försvara Sverige och värna vår demokrati. Det innebär också att vi som tjänstgör i Försvarsmakten måste kunna leva efter de demokratiska spelregler som finns i vårt land och stå för dem. Kan man inte göra det, då finns det ingen plats för en sådan individ i Försvarsmakten, säger överste Robert Nylén vid Luftstridsskolan i Uppsala till P4.

Yrkat på att de får sparken

Ärendet utreds nu av Försvarshögkvarteret och de två soldaterna är avstängda från sina jobb. Förbandschefen tillika överste Robert Nylén är tydlig med vad han bedömer bör ske med de två soldaterna.

– Jag har i min anmälan yrkat om att få dom här avskedade. Kan man inte följa värdegrunden och uppförandekoden så har man inget i Försvarsmakten att göra, säger överste Robert Nylén, förbandschef på Luftstridsskolan i Uppsala. 

Foto: Antonia Sehlstedt/Försvarsmakten

[yop_poll id="435"]