JUST NU: Svenska polisen slår larm om ukrainska flyktingar

2022 07 12

Fasansfulla öden drabbar en allt större mängd av de som flytt från bomberna i Ukraina.

När människor flyr från det dödliga kriget organiserat av Vladimir Putins krigsmaskin når de inte alltid fred och frihet. 

Längs med flyktvägarna finns kriminella nätverk som utnyttjar de utsatta flyktingarna i form av våld, övergrepp och människohandel.

Polisen slår larm

Nu slår även svenska polisen larm för en markant ökning av ukrainska offer inom olaglig människohandel, rapporterar SVT.

Kvinnor i klorna på hallickar

Enligt polisen är mer eller mindre alla de flyende kvinnorna, som till tillsammans med barn utgör 90 procent av Ukrainas flyktingar, i klorna på systematiskt arbetande kriminella nätverk. 

Det innefattar framför allt hallickar.

– Det är människohandlarnas drömscenario. De här kvinnorna har skickats hit av människohandlarna, säger polisinspektör Simon Häggström till SVT.

Styrs från utlandet

Hallickarna styr verksamheterna från Ukraina, Ryssland eller Moldavien, vilket gör det svårare för polisen att komma åt nätverken.

Litar inte på myndigheter

Ytterligare en komplicerande faktor är att människor i Ukraina generellt har en lägre tilltro till myndigheter jämfört med i Sverige. 

Det gör det svårare att hjälpa dem som skickas hit via människohandlare.

– De är väldigt rädda för polisen och vi måste jobba med att skapa förtroende. Men efter två-tre veckor skickas de till ett annat land, till exempel till Norge, säger Simon Häggström.

41 000 ukrainska flyktingar i Sverige

Förra veckan uppgav FN att fler än 5,2 miljoner flyktingar har lämnat Ukraina, rapporterar BBC.

Enligt de senaste siffrorna från Migrationsverket har ungefär 41 000 kommit till Sverige.

Myndigheten bedömer att totalt 55 000 ukrainare kommer att söka skydd i landet under 2022.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen