Svenska mattrenden överraskar – största förändringen på över 10 år
2025 03 23
En svensk mattrend utgör den största förändringen på över 10 år, vilket får vissa att höja på ögonbrynen.
På senare tid har många svenskar känt sig pressade av de stigande matpriserna.
Samtidigt har allt fler blivit medvetna om att deras matvanor kan påverka både klimatet och den egna hälsan.
Mot bakgrund av detta förvånas vissa över ett nytt tydligt trendbrott i svenska folkets livsmedelskonsumtion.
Största ökningen på tio år
Svenska folkets köttkonsumtion har nämligen ökat under förra året, visar nya siffror från Jordbruksverket, rapporterar SR.
Det handlar om den största ökningen på över tio år, enligt kanalen.
Ökningen är på 2,1 procent, vilket kan låta lite – men trenden har tidigare varit att köttkonsumtionen minskar och att det blivit allt mer populärt med vegetarisk mat.
Detta tillsammans med det faktum att kött har blivit dyrare, gör att Jordbruksverket förvånas över trendbrottet.
– Man kan ju höja lite på ögonbrynen, äter vi mer kött nu när det ändå är ganska tuffa tider, säger Åsa Lannhard Öberg, utredare på Jordbruksverket, till radiokanalen.
Tydligt trendbrott
Hon tror att trendbrottet delvis kan bero på att folk har börjat vänja sig vid de höga matpriserna, även om den senaste tiden har präglats av protester och bojkotter till följd av just prisökningar.
En annan förklaring kan vara att den vegetariska trenden har avtagit.
– Sedan är det ju också att vego-trenden har fått lite mindre utrymme i samhället, det har ju varit en het trend under några år, som alla trender är, säger Åsa Lannhard Öberg.
Den ökade köttkonsumtionen går också stick i stäv med ett uppmärksammat förslag från Livsmedelsverket förra året.
Livsmedelsverket ville ändra nuvarande kostråd för att få ned köttkonsumtionen kraftigt, från max 500 gram till max 350 gram rött kött i veckan, rapporterade SVT.
– Kött är ett näringsrikt livsmedel, men om man äter mycket kött från nöt, gris och lamm ökar risken för tjock- och ändtarmscancer, sade Livsmedelsverkets nutritionist Åsa Brugård Konde till kanalen.
Men trots det, och trots larmrapporter om att hög köttkonsumtion är dåligt för klimatet, har det nu alltså skett ett tydligt trendbrott och svenska folket äter mer kött än på länge.
Foto: J. Leung
Text: Redaktionen