JUST NU: Svenska idrottare tvingas till drastisk metod i Turkiet

2023 01 30

Svenska friidrottare kan behöva mörka att de kommer från Sverige under friidrotts-EM i Turkiet.

Det framhåller det svenska landslagets förbundskapten, Kajsa Bergqvist.

– Vi kanske inte går med landslagskläder på stan som markerar att vi är svenska laget. Det känns olustigt och om det trappas upp ytterligare fientligheter så får vi se säkerhetsläget, säger hon till Radiosporten.

Mästerskapet börjar den 2 mars.

Dialog med UD

Utrikesdepartementet har varnat svenska resenärer som befinner sig i Turkiet.

– Vi kanske inte går med svenska landslagskläder på stan. Det känns olustigt och om det trappas upp ytterligare fientligheter så får vi se säkerhetsläget, framhöll UD i ett uttalande i helgen.

Vidare uppmanar UD svenskar i Turkiet att hålla sig uppdaterade angående händelseutvecklingen och ladda ner appen UD Resklar.

Varningen utfärdades efter det spända läge som uppstått mellan Sverige och Turkiet efter högerextreme Rasmus Paludans koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm. Aktionen har lett till omfattande protester mot Sverige i Turkiet.

Friidrottsförbundet meddelar att de kommer att inleda en dialog med UD och den svenska ambassaden angående händelseutvecklingen i Turkiet.

”Mixade känslor”

Medeldistanslöparen Andreas Kramer framhåller att situationen är svårhanterlig.

– Det är klart man åker dit med mixade känslor, och så har det varit förr också. Vi har så kort period av våra liv där vi kan hålla på med detta, göra det vi älskar och vi har inte makten var mästerskapen läggs. Det är en svår sits man är i som idrottare, säger han till Radiosporten.

Riktlinjer för svenskar i Turkiet

Ambassaden i Ankara hålls för närvarande stängd.

Svenskar som har ett brådskande migrations- eller konsulärt ärende uppmanas att besöka generalkonsulatet i Istanbul.

– Vid besök uppmanas till vaksamhet vid in- och utpassering samt att följa anvisningar från polis och säkerhetspersonal som finns på plats. Vi ber dig dock att i första hand ta kontakt med oss via e-post eller via telefon, uppger Sweden Abroad.

Foto: M König resp M Dagli

Text: Redaktionen