JUST NU: Svenska folkets ilska efter politiska kaoset

2022 06 09

Svenska folkets förtroende för politiken har minskat kraftigt efter de senaste dagarnas turbulens i svensk politik.

Det indikerar en ny undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

Dystert resultat för politiken

Varannan svensk uppger att misstroendeförklaringen mot Morgan Johansson (S) har påverkat deras förtroende för politiken i en negativ bemärkelse.

Förändringen är större hos väljare som sympatiserar med de rödgröna partierna än hos borgerliga väljare, rapporterar Aftonbladet.

Men ilskan bubblar från både vänster och höger. 

Kritik från höger och vänster

– Jag förvånas över hur starka känslor som uttrycks. På vänstersidan är man besviken över att högeroppositionen yrkar om misstroende tre månader innan ordinarie riksdagsval och mitt i en Natoprocess, säger Karin Nelsson, Demoskops vd, till tidningen.

Hon framhäver att den svenska debatten just nu är väldigt polariserad.

Från högerhåll riktas det också kritik. Framför allt finns det en stor irritation över att Nato drogs in i frågan.

Många högerväljare är också starkt kritiska till att den politiska vilden Amineh Kakabaveh fick ett stort inflytande i debatten om Morgan Johanssons framtid.

Flera borgerliga väljare befarar att det kommer påverka Sveriges Natoförhandlingar med Turkiet negativt.

Kommenterar turbulensen

Justitieminister Morgan Johansson har själv kommenterat de senaste dagarnas politiska kaos efter SD:s beslut att väcka misstroende mot honom.

– Jag tror att den stora förloraren inte är politiken och demokratin som sådan. Den stora förloraren är Ulf Kristersson. Jag har de senaste dagarna fått väldigt många ryggdunkar, inte bara av partivänner. Många har kommit fram och sagt att de har röstat på Moderaterna i många år, men inte kommer göra det igen eftersom det här var omdömeslöst, säger han till DN.

Foto: Sveriges riksdag resp Regeringskansliet

Text: Redaktionen