Svenska folket uppmanas – ”Tvätta händerna”
2023 12 12
Spridningen av vinterkräksjukan har tagit fart i samhället.
Det visar sökningar på vårdguiden 1177.se och statistik från laboratorier, uppger Folkhälsomyndigheten.
Med hänvisning till statistiken uppger myndigheten att vinterkräksjukan officiellt är igång för säsongen.
– Hur omfattande spridningen blir går inte att säga. Förra året såg vi en utdragen smittspridning, då förhållandevis många fall rapporterades in sent under säsongen.
– I början av covid-19-pandemin var det väldigt få fall av vinterkräksjuka, men de senaste säsongerna har varit kraftfullare än innan pandemin. Det återstår att se om det är trend som håller i sig, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.
Mycket smittsam
Viruset som orsakar vinterkräksjuka är mycket smittsamt och kan spridas både mellan människor och från föremål i omgivningen, skriver Folkhälsomyndigheten.
För att undvika smitta uppmanas personer vidta en god handhygien.
– Både risken för att själv insjukna och att sprida smittan vidare till andra minskas när man tvättar händerna med tvål och vatten, förklarar Elsie Ydring.
Folkhälsomyndigheten betonar att det är viktigt att det finns möjlighet att tvätta händerna på platser där många är samlade.
Det kan handla om platser som skolor, förskolor och andra offentliga miljöer.
Tvätta noggrant
Det gäller att tvätta händerna extra noga om man vill undvika smitta.
De flesta typerna av handdesinfektion har inte tillräcklig effekt mot vinterkräksjukeviruset, uppger Folkhälsomyndigheten.
– Ofta är det stora mängder virus som behöver tvättas bort. Därför rekommenderas noggrann rengöring med tvål och vatten, skriver myndigheten.
Fakta vinterkräksjukan
- Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
- Viruset kan överleva länge i miljön och smitta från till exempel textilier.
- Inkubationstiden är 12–48 timmar. Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
- Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Arkivfoto: Curology
Text: Redaktionen