JUST NU: Svenska folket säger ja till Nato – På ett villkor

2022 03 24

Om Finland går med i Nato vill en majoritet av svenskarna att Sverige följer i sitt grannlands fotspår.

Det visar en Sifo-undersökning som TV4 Nyheterna har låtit göra.

Sex av tio svenskar

Sex av tio svenskar säger ja till Nato om Finland väljer att gå med i militäralliansen.

– Jag har varit emot det förut men nu är jag tveksam. Om Finland går med så är det nog lämpligt om Sverige gör det, säger Hans Svensson, en av de personer som TV4 har intervjuat.

Totalt svarar 59 procent att de tycker att Sverige ska gå med i Nato om Finland går med, 17 procent svarar nej och 24 procent är tveksamma.

Partierna påverkas

Noterbart är även att samtliga partiers väljares inställning till Nato påverkas avsevärt av ett finskt ja till militäralliansen.

Undersökningen visar att samtliga partiers väljares stöd till Nato ökar avsevärt om Finland väljer att gå med. I sju av åtta partier säger fler väljare ja än nej om Finland ansluter till alliansen. Endast Vänsterpartiets väljare säger fortsatt nej.

Socialdemokraterna säger ja

Om Finland går med i Nato säger över hälften av Socialdemokraternas väljare ja till Nato, enligt Sifos mätning.

52 procent av S-väljarna är villiga att gå med i militäralliansen vid ett sådant scenario.

Natoopinionen i Finland

Endast 16 procent av finländarna är emot ett Natomedlemskap. Över 60 procent säger numera ja till Nato.

Det visar finländska tidningens Yles senaste opinionsmätning från mitten av mars, som indikerar att finska folket har svängt rejält angående ett finskt medlemskap i Nato.  Ja-sidan har stigit till hela 62 procent och 51 procent av de socialdemokratiska väljarna vill gå med i militäralliansen.

Snabb förändring

Finländarnas inställning till Nato har förändrats drastiskt. För drygt fem år sedan, i februari 2017, svarade endast 19 procent att de vill att Finland går med Nato. Skiftet i opinionen kan huvudsakligen knytas till att grannen Ryssland och dess aggressiva diktator Vladimir Putin har invaderat Ukraina, men även riktat direkta hot mot både Finland och Sverige

Foto: Nato

Text: Redaktionen