JUST NU: Svensk straffas för fruktansvärt terrordåd

2022 06 29

Totalt döms 19 män för att ha legat bakom det avskyvärda terrordådet i Paris 2015.

20 män stod åtalade för den blodiga terrorattacken i Paris, november 2015, som chockade hela världen. 

Alla utom en har ikväll dömts för inblandning i attacken, rapporterar France 24.

Hårdaste straffet i Frankrike

Bland de 19 män som funnits skyldiga finns 32-årige Salah Abdeslam, som är den enda överlevaren bland de terrorister som utförde själva dådet.

Han döms till hårdast möjliga straff i Frankrike – livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning, skriver  kanalen.

Svensk döms för inblandning

Även en svensk person döms för inblandning i den fruktansvärda attacken.

Det handlar om 29-årige Osama Krayem som döms till 30 års fängelse. Enligt medier i Frankrike beskrivs han som en jihadist som låtit håret och skägget växa ut under rättegångsprocessen. Han identifierades i en IS-video där en jordansk pilot brändes levande i en bur.

Hittade fingeravtryck

Svensken är född i Malmö och enligt franska tidningen Marianne påfanns 29-åringens fingeravtryck i en lägenhet i Bryssel, där bomberna till terrordådet i Paris tillverkades.

Han är även misstänkt för att ha varit med och planerat en attack vid Amsterdams flygplats tillsammans med en tunisisk medborgare, skriver France 24.

Största rättegången i historien

Rättegången inleddes i september och är den största i Frankrikes historia. Hela 1 765 personer är målsägande, bestående av både offer och anhöriga.

Hundratals personer skadades och 130 människor dog när terrorgruppen slog till med pistol- och bombattentat mot barer, restauranger, landets nationalarena och musikarenan Bataclan den 13 november 2015.

“Jag är inte en mördare”

32-åringen som döms till livstid hävdade att han “inte är en mördare” och att det skulle vara “orättvist” att döma honom för det, skriver BBC.

Under rättegången påstod han också att han i samband med attacken beslöt sig för att inte detonera bomberna som han hade satt fast på en väst, vilken han istället slängde i en förort i Paris.

Rätten avfärdade ursäkten

Rätten konstaterade dock att självmordsvästen var defekt och tog därför inte hänsyn till att Salah Abdeslam skulle ha ångrat sig i sista minuten, och dömde honom som sagt till Frankrikes hårdaste straff.

Det är blott femte gången det utdelas sedan 1994, uppger BBC.

Foto: A. Kagan

Text: Redaktionen