JUST NU: Svensk straffas för fruktansvärt terrordåd

2022 06 29

Totalt döms 19 män för att ha legat bakom det avskyvärda terrordådet i Paris 2015.

20 män stod åtalade för den blodiga terrorattacken i Paris, november 2015, som chockade hela världen. 

Alla utom en har ikväll dömts för inblandning i attacken, rapporterar France 24.

Hårdaste straffet i Frankrike

Bland de 19 män som funnits skyldiga finns 32-årige Salah Abdeslam, som är den enda överlevaren bland de terrorister som utförde själva dådet.

Han döms till hårdast möjliga straff i Frankrike – livstids fängelse utan möjlighet till villkorlig frigivning, skriver  kanalen.

Svensk döms för inblandning

Även en svensk person döms för inblandning i den fruktansvärda attacken.

Det handlar om 29-årige Osama Krayem som döms till 30 års fängelse. Enligt medier i Frankrike beskrivs han som en jihadist som låtit håret och skägget växa ut under rättegångsprocessen. Han identifierades i en IS-video där en jordansk pilot brändes levande i en bur.

Hittade fingeravtryck

Svensken är född i Malmö och enligt franska tidningen Marianne påfanns 29-åringens fingeravtryck i en lägenhet i Bryssel, där bomberna till terrordådet i Paris tillverkades.

Han är även misstänkt för att ha varit med och planerat en attack vid Amsterdams flygplats tillsammans med en tunisisk medborgare, skriver France 24.

Största rättegången i historien

Rättegången inleddes i september och är den största i Frankrikes historia. Hela 1 765 personer är målsägande, bestående av både offer och anhöriga.

Hundratals personer skadades och 130 människor dog när terrorgruppen slog till med pistol- och bombattentat mot barer, restauranger, landets nationalarena och musikarenan Bataclan den 13 november 2015.

“Jag är inte en mördare”

32-åringen som döms till livstid hävdade att han “inte är en mördare” och att det skulle vara “orättvist” att döma honom för det, skriver BBC.

Under rättegången påstod han också att han i samband med attacken beslöt sig för att inte detonera bomberna som han hade satt fast på en väst, vilken han istället slängde i en förort i Paris.

Rätten avfärdade ursäkten

Rätten konstaterade dock att självmordsvästen var defekt och tog därför inte hänsyn till att Salah Abdeslam skulle ha ångrat sig i sista minuten, och dömde honom som sagt till Frankrikes hårdaste straff.

Det är blott femte gången det utdelas sedan 1994, uppger BBC.

Foto: A. Kagan

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen