Svensk stad pekas ut – “Extra höga halter”
2024 03 13
Luftkvaliteten är besvärande just nu i Sundsvall.
Det är för närvarande ohälsosamt höga partikelvärden i delar av Sundsvall och invånare har uppmanats att undvika trafikerade vägar.
Anledningen har att göra med det varma vårvädret och att bilarnas dubbdäck nöter ner grus.
Det rapporterar Aftonbladet.
“Extra höga halter”
Luftkvaliteten påverkas av att partikeldamm bildas i högre utsträckning när dubbdäcken nöter ner gruset.
Det rör sig om höga halter av de grövre partiklarna PM10, som kopplas till bland annat andningsbesvär och olika luftvägssymtom.
– Det har varit lite extra höga halter i Sundsvall de senaste dagarna, men generellt sett om man tittar på det här året så är det först nu man har sett det, säger Naturvårdsverkets handläggare Matthew Ross-Jones till Aftonbladet.
Blir fler besök
Sundsvalls kommun arbetar på olika sätt för att motverka den besvärande utvecklingen.
Samtidigt noteras en ökning vad gäller besöken hos akutmottagningarna.
– Det finns akuta effekter också för känsliga människor när man har de här dagarna med särskilt höga halter. Man kan bland annat se att det blir flera besök till akutmottagningar, fortsätter Ross-Jones.
Orsakar skador
Trots att Sverige ur ett globalt perspektiv har bra luftkvalitet så råder ändå utmaningar, i synnerhet i tätorterna.
– Luftföroreningar i våra tätorter är även vid dagens haltnivåer fortfarande så höga att de orsakar skador på människors hälsa, växtlighet och kulturföremål, framhåller Naturvårdsverket via sin webbsida.
– Under de senaste åren har trenden varit positiv när det gäller vissa luftföroreningar, medan man för andra inte kunnat se någon direkt förbättring av luftkvaliteten. Ett fortsatt arbete med åtgärder är därför av stor betydelse.
Utsläppen problematiska
Myndigheten understryker vidare att utsläppen är fortsatt problematiska.
– Partikelutsläpp från vägtrafik, arbetsmaskiner och småskalig vedeldning behöver minskas, liksom utsläpp av kväveoxider och flyktiga organiska ämnen som bidrar till bildningen av marknära ozon.
Foto: P. Marco
Text: Redaktionen