Svensk stad förbereder för total kris – “klarar oss bara tre dagar”

2023 12 13

Kraftiga förebyggande krisåtgärder sätts nu in i en av Sveriges större städer.

Tre dagar.

Det är den ynka tiden som Linköping, med över 160 000 invånare i kommunen, skulle klara sig vid händelse av en kris – eller ännu värre – om kriget kommer.

En upprustning värd hundratals miljoner kronor sker i kommunen där 23 byggnader förses med reservkraft och nödvatten.

Förbereder om "det värsta inträffar"

Men nu har Linköping beslutat om ytterligare en enorm åtgärd för att trygga invånarna “ifall det värsta inträffar”, som kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) formulerar det, rapporterar Corren.

Kommunen ska lägga undan hela 2,5 miljoner frystorkade måltider för att förskolor, grundskolor och äldreboenden ska kunna få mat i upp till tre månader om krisen kommer.

– Det här är ett av flera väldigt viktiga beslut för att vi som kommun ska kunna ta det ansvar som jag är helt säker på att Linköpingsborna förväntar sig vid en allvarlig kris eller krigssituation. Det handlar om att kunna hålla igång samhällsviktig verksamhet, säger Niklas Borg till Corren.

"Ett stort åtagande"

Idag produceras drygt 25 000 måltider inom skola, vård och omsorg. Att lägga undan 2,5 miljoner portioner beräknas ta uppemot sex år.

Var maten ska förvaras vill Linköpingspolitikerna inte avslöja. 

Totalt kommer de nya åtgärderna, utöver inköp av utrustning, kosta 3,5 miljoner kronor varje år till dess att lagret är färdigställt.

–  Över två och en halv miljon portioner är ett stort åtagande och jag konstaterar, när vi bygger upp vår civila beredskap, att vi är en av de kommuner i landet som har kommit längst i det här arbetet, säger Niklas Borg.

Smaken inte prioriterad

Även andra kommuner och städer har köpt in frystorkad mat för att deras invånare inte ska svälta om det uppstår i en krissituation.

Uppsala, Sveriges fjärde största stad, är en av dessa.

– Detta är en ny företeelse i kommunala verksamheter, sade Eva Sundberg, projektledare vid MATtanken, till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Hållbarheten för maten ska vara 25 år och i upphandlingen ställs krav på godtagbar smak och kvalitet.

Det är såklart en utmaning det där med smaken men i en kris handlar det ju inte så mycket om att alla ska tycka om maten utan om att överhuvudtaget få mat, säger Anders Sundin, måltidschef i Uppsala kommun, i samma pressmeddelande.

Foto: D. Samatkulov

Text: Redaktionen


Liseberg går ut med varning – “Fått många samtal”

2024 08 27

Nöjesparken Liseberg varnar nu för bedragare.

Nöjesparken är som bekant en av de mest välbesökta i Sverige tillika ett av Göteborgs mest uppskattade resmål.

På sistone har man dock märkt av en besvärande trend.

Många gäster har drabbats av bedrägeriförsök, någonting som Liseberg nu varnar för.

Det rapporterar Göteborgs-Posten.

“Fått många samtal”

Bedrägeriförsöken sprids på apparna WhatsApp och Snapchat.

Därefter har mängder av gäster ringt in och ställt frågor.

– Det är en scam som har gått där vissa av våra boende har fått meddelanden där de har informerats om att de behöver logga in och lägga in sina betalningsuppgifter, säger kommunikationschef Mårten Westlund till GP.

“Är inte vi”

Westlund understryker att Liseberg inte har någonting som helst med dessa meddelanden att göra.

– Vi vill uppmärksamma alla på att vi inte har något med det att göra. Det är en scam och något som vi motverkar, säger han.

Hela varningen

Så här lyder Lisebergs varning i sin helhet:

– Just nu har vi uppgifter om att gäster som har bokningar hos oss utsätts för bedrägeriförsök, framhåller nöjesparken via sin webbsida.

– Ett meddelande skickas ut via Snapchat eller WhatsApp och utger sig för att vara från Liseberg. Vi uppmanar er mottagare av dessa meddelanden att inte klicka på några länkar eller svara på dem.

Kommer bli verklighet

I andra Lisebergs-relaterade nyheter har besked kommit om att man kommer att bygga upp vattenparken Oceana igen.

Det väntas bli färdigt 2026.

– Utgångspunkten är att Oceana ska återuppbyggas enligt samma huvudprinciper som i det ursprungliga projektet, men vissa förändringar kommer att ske. 

– Exempelvis kommer Liseberg byta teknologi när det gäller de större vattenattraktionerna. 

– Vidare, trots att det i nuläget inte går att konstatera brister i Oceanas brandskydd, kan det bli aktuellt med vissa förändringar även här, särskilt under byggtiden.

Det pågår fortsatt flera olika utredningar av brandorsaken. Polisens samt Haverikommissionens utredningar förväntas i dagsläget att presenteras under våren 2025.

Foto: S. Karlberg

Text: Redaktionen


Rejäl skattesänkning för en miljon löntagare – det här gäller

2024 08 27

Statistiska centralbyrån, SCB, har fastställt det nya prisbasbeloppet till 58 500 kronor.

Det är en höjning med 1 500 kronor och innebär betydande skattesänkningar för cirka en miljon löntagare.

Detta eftersom prisbasbeloppet påverkar brytpunkten för statlig skatt, om inte Riksdagen beslutar annorlunda.

Den så kallade brytpunkten avgör vid vilken inkomst man ska börja betala statlig skatt. Brytpunkten räknas upp varje år baserat på inflationen.

I höstbudgeten 2023 valde regeringen att pausa den automatiska höjningen av brytpunkten för statlig inkomstskatt, vilket stoppade skattelättnader för framför allt höginkomsttagare. Beslutet frigjorde 12,3 miljarder kronor i budgeten.

I årets höstbudget väntas regeringen inte pausa höjningen av brytpunkten. Under nästa år kommer brytpunkten således motsvara en månadsinkomst på cirka 53 600 kronor, rapporterar Di.

Det innebär betydande skattesänkningar för en miljon löntagare med en månadsinkomst på 53 600 kronor eller mer.

– Skattesänkningen blir mellan 500 kronor och 600 kronor i månaden, för cirka 1 miljon löntagare som har en inkomst över brytpunkten för statlig skatt. Beräkningarna bygger på oförändrad kommunalskatt, rapporterar tidningen.

Löntagare som tjänar 30 000–40 000 kronor i månaden kan vänta sig en skattesänkning på 100 kronor i månaden. Detta som en följd av att jobbskatteavdraget stiger, uppger Di.  

Swedbank: Räkna med sänkta skatter

Svenska folket kan räkna med fler skattesänkningar de kommande åren.

Det bedömer storbanken Swedbank i sin senaste konjunkturrapport.

– Vi räknar med skattesänkningar för hushållen och mer resurser till försvaret, rättsväsendet samt välfärden. Under hösten kommer dessutom översynen av det finanspolitiska ramverket att presenteras, tillika en infrastrukturproposition och forsknings- och innovationsproposition – viktiga delar för svensk tillväxt och välfärd framöver, säger storbankens chefsekonom Mattias Persson i ett uttalande.

Foto: Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen