Svensk stad förbereder för total kris – “klarar oss bara tre dagar”

2023 12 13

Kraftiga förebyggande krisåtgärder sätts nu in i en av Sveriges större städer.

Tre dagar.

Det är den ynka tiden som Linköping, med över 160 000 invånare i kommunen, skulle klara sig vid händelse av en kris – eller ännu värre – om kriget kommer.

En upprustning värd hundratals miljoner kronor sker i kommunen där 23 byggnader förses med reservkraft och nödvatten.

Förbereder om "det värsta inträffar"

Men nu har Linköping beslutat om ytterligare en enorm åtgärd för att trygga invånarna “ifall det värsta inträffar”, som kommunstyrelsens vice ordförande Niklas Borg (M) formulerar det, rapporterar Corren.

Kommunen ska lägga undan hela 2,5 miljoner frystorkade måltider för att förskolor, grundskolor och äldreboenden ska kunna få mat i upp till tre månader om krisen kommer.

– Det här är ett av flera väldigt viktiga beslut för att vi som kommun ska kunna ta det ansvar som jag är helt säker på att Linköpingsborna förväntar sig vid en allvarlig kris eller krigssituation. Det handlar om att kunna hålla igång samhällsviktig verksamhet, säger Niklas Borg till Corren.

"Ett stort åtagande"

Idag produceras drygt 25 000 måltider inom skola, vård och omsorg. Att lägga undan 2,5 miljoner portioner beräknas ta uppemot sex år.

Var maten ska förvaras vill Linköpingspolitikerna inte avslöja. 

Totalt kommer de nya åtgärderna, utöver inköp av utrustning, kosta 3,5 miljoner kronor varje år till dess att lagret är färdigställt.

–  Över två och en halv miljon portioner är ett stort åtagande och jag konstaterar, när vi bygger upp vår civila beredskap, att vi är en av de kommuner i landet som har kommit längst i det här arbetet, säger Niklas Borg.

Smaken inte prioriterad

Även andra kommuner och städer har köpt in frystorkad mat för att deras invånare inte ska svälta om det uppstår i en krissituation.

Uppsala, Sveriges fjärde största stad, är en av dessa.

– Detta är en ny företeelse i kommunala verksamheter, sade Eva Sundberg, projektledare vid MATtanken, till Landsbygdsnätverkets hemsida.

Hållbarheten för maten ska vara 25 år och i upphandlingen ställs krav på godtagbar smak och kvalitet.

Det är såklart en utmaning det där med smaken men i en kris handlar det ju inte så mycket om att alla ska tycka om maten utan om att överhuvudtaget få mat, säger Anders Sundin, måltidschef i Uppsala kommun, i samma pressmeddelande.

Foto: D. Samatkulov

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen