JUST NU: Svensk polis blandar sig i kriget i Ukraina

2022 04 06

Polisen i Sverige ska hjälpa Ukraina att utreda de fruktansvärda krigsbrotten i landet.

Ukraina får oväntad hjälp i kampen om att peka ut ansvariga för massdödandet av civila i Ukrainska staden Butja. 

Polismyndigheten i Sverige ska nämligen bistå med att utreda brotten, rapporterar SVT.

Aktiverat krigsbrottsgrupp

Det handlar i huvudsak om att intervjua vittnen.

15 utredare har aktiverats hos polisens krigsbrottsgrupp för att reda ut de fasansfulla brotten i Butja.

Stort pussel

Processen är dock inte enkel och kommer att ta mycket lång tid. Flera år, om man ska tro Patricia Rakic Arle vid polisens krigsbrottsenhet.

– Det är ett jättestort pussel som ska läggas, säger hon till SVT.

Ögonvittnen

Polisen kommer dock inte att åka ned till Ukraina, utan utredningen bedrivs på hemmaplan. Man vill höra av de som har upplevt hemskheterna på plats.

– I ett första skede kommer vi att intervjua de vittnen som kommer till Sverige. Generellt sett vill vi också gärna åka till brottsplatsen, men det är inte alltid det går, säger Patricia Rakic Arle.

Skickat drönare

Det är inte första gången som Polisen i Sverige erbjuder sig att bistå Ukraina. För drygt tre veckor sedan meddelades att myndigheten skickade både drönare och västar till kriget.

– Man har tagit fram en stor mängd materiel och utrustning som man kan avvara, som man har haft i sina lager, och som annars hade kasserats, kommenterade justitieminister Morgan Johansson (S) beslutet för Aftonbladet då.

Kan utgöra bevis

Flera internationella aktörer har reagerat med bestörtning och erbjudit sig att bistå Ukraina för att ta reda på vem som ligger bakom mördandet och de civila angreppen i Butja.

Den bevisning som eventuellt tas fram av Polisen i Sverige kan komma att användas som underlag om i en rättsprocess i till exempel Internationella brottmålsdomstolen (ICC), rapporterar TT enligt Expressen.

Foto: Polisen Malmö, FB

Text: Redaktionen