Svensk organisation terrorklassas av USA

2024 06 15

En svensk politisk rörelse terrorklassas nu av USA.

Det handlar om nynazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, rapporterar AFP.

Beslutet fattades under fredagen.

Både rörelsen NMR och tre av dess ledare klassas som terrorister av USA.

Det innebär att gruppen och dess ledare anses utgöra ett hot mot USA, enligt nyhetsbyrån.

Hamnar på global terrorlista

Nordiska motståndsrörelsen grundades i Grängesberg 1997, och är en organisation som står för våldsbejakande nynazism.

Det amerikanska utrikesdepartementet har lagt till rörelsen på sin lista globala terroristlista.

– Det innebär att alla USA-baserade tillgångar kommer att frysas och att de kommer att blockeras från att använda det amerikanska finansiella systemet, rapporterar nyhetsbyrån.

Ses som ett hot mot USA

Amerikanska utrikesdepartementet motiverar beslutet bland annat genom att hänvisa till gruppens historia av våldsanvändning, samt att den förespråkar öppet rasistiska, invandringsfientliga, antisemitiska samt homofoba åsikter.

– USA är fortfarande djupt oroade över det rasistiskt eller etniskt motiverade våldsbejakande extremisthotet över hela världen och är fast beslutna att motverka de transnationella komponenterna av våldsam ”white supremacy”, heter det i ett uttalande från det amerikanska utrikesdepartementet.

Nordiska motståndsrörelsen har även utfört eller försökt att utföra ”terrorhandlingar som hotar Förenta staternas medborgare eller nationella säkerhet, utrikespolitik eller ekonomi”, enligt departementet.

Kopplas till våldsdåd

NMR grundades alltså i Sverige 1997 men har på senare år fått fäste i andra nordiska länder.

Rörelsen kopplas bland annat till mordet på en 28-årig man i Helsingfors 2016, enligt AFP.

Flera NMR-medlemmar har också blivit dömda för olika typer av våldsbrott, bland annat för flera bombdåd i Göteborg.

Foto: L Villasmil

Text: Redaktionen


EKONOMI: Ryssland ändrar sig – öppnar upp för väst

2025 04 11

Ryssland tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Ryssland förbjöd i samband med starten på invasionen av Ukraina utländska företag att ta ut sina tillgångar ur landet och krävde att de skulle hålla tillgångarna på särskilda konton.

Landet stängde i mångt och mycket ner för utländska – i synnerhet västerländska investeringar.

Nu ser det ut som att de tar ett steg för att bjuda in utländska investerare igen.

Det rapporterar Reuters.

Tar ett steg

Ryssland planerar att lätta på kapitalkontrollerna för nya utländska investeringar.

Det uppger en högt uppsatt tjänsteman vid finansdepartementet.

Det är ett beslut som öppnar dörren för företag – inklusive västerländska sådana – som vill återvända till den ryska marknaden.

“Nytt inflöde”

Alexei Yakovlev, chef för ministeriets avdelning för finanspolitik, säger att ett nytt presidentdekret om uppmjukning av kapitalkontrollerna för nya investeringar kan komma att utfärdas runt halvårsskiftet.

– Ramverket för att reglera inflödet av nya pengar och säkerställa möjligheten att dessa pengar och de intäkter som genereras av dem kan tas ut har redan beslutats.

Vissa framgångar

Samtidigt syns vissa framgångar för de ryska styrkorna på krigsfronten.

De ryska styrkorna fortsätter att marginellt avancera i gränsområdet Sumy-Kursk oblast, men den ryska styrkan i området kommer sannolikt inte att kunna inleda en större offensiv mot Sumy City på kort sikt utan att få betydande förstärkningar.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Offensiv inledd

ISW förklarar.

– Ukrainas överbefälhavare general Oleksandr Syrskyi uppgav under en intervju med det ukrainska mediebolaget LB UA den 9 april att de ryska styrkorna har intensifierat anfallen i ”alla huvudriktningar” och inlett offensiva operationer i Sumy och Kharkiv oblast, uppger ISW.

– ISW har observerat gradvisa men konsekventa ryska vinster och attacker längs linjen Volodymyrivka-Zhuravka-Novenke norr till nordost om Sumy City i norra Sumy oblast.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


OVÄNTAT BESKED: Trumps rådgivare tvärvänder om Ukraina

2025 04 10

När president Trump pausade USA:s militära bistånd till Ukraina förra månaden fick han stöd från sina närmaste medarbetare.

En av de som ställde sig bakom det tillfälliga stoppet var Trumps "andliga rådgivare", pastor Mark Burns.

Men nu låter det annorlunda.

I en intervju med Kyiv Independent avviker Burns från Trumpadministrationens kritiska och restriktiva linje mot Ukraina.

Presidentrådgivaren uppmanar Trump att öka det militära stödet.

– Att stödja Ukraina är att sätta USA först, säger han till tidningen och uppmanar Trump att skicka fler stridsvagnar, stridsflygplan och luftvärnsrobotar.

Besökte Ukraina

Burns dramatiska omsvängning sker efter en resa till Ukraina. Pastorn besökte bland annat staden Kryvyj Rih, där 20 personer, inklusive nio barn, dödades i en rysk robotattack.

– En tragisk förlust av oskyldiga liv. Världen måste fördöma denna brutalitet och stå med Ukraina mot sådan terror. Tro är ett val, inte en känsla! skrev Burns på X efter besöket.

I intervjun bekräftar pastorn att han ändrat åsikt efter resan.

– Att vara på plats i Ukraina har uppenbarligen ändrat min åsikt avsevärt. Jag är känd som en fast motståndare till stödet till Ukraina.

– Men när jag ser alla grymheter som har ägt rum, alla oskyldiga liv som spillts, de nästan 700 religiös institutionerna som blivit måltavlor för ryssarna och de 20 000 barn som kidnappats till Ryssland. Det har förändrat mitt perspektiv avsevärt. Jag tror nu att ”America first” är att stödja Ukraina.

Stödjer fortfarande Trump

I intervjun betonar Mark Burns att han fortfarande helhjärtat stödjer Trump, som han kallar för den ”största presidenten under hans livstid”.

– Mitt stöd för Ukraina är inte ett hugg mot honom. Det är en uppmaning till varje republikan, varje konservativ, varje amerikan och de runt om i världen som, liksom jag, har hjärntvättats av falska nyheter om Ukraina.

Foto: Gage Skidmore

Text: Redaktionen