JUST NU: Svensk miljardsatsning på Patriot

2022 05 24

Regeringen satsar 1,3 miljarder på det amerikanska robotsystemet Patriot.

Miljardsatsningen är en del av regeringens tidigare beslut att anlägga två miljarder kronor till försvaret under 2022.

Finansmarkandsminister Max Elger (S) bekräftar miljardsatsningen.

–  Nu tar vi ytterligare ett steg för att stärka Sverige och vår försvarsförmåga. Den här investeringen banar väg för ett kraftigt förstärkt luftförsvar. Det är särskilt angeläget mot bakgrund av Rysslands invasion av Ukraina, säger han.

Där sker investeringen

Pengarna ska gå till försvarets luftvärnsregemente Lv 6 i Halmstad.

– Luftvärnsregemente 6 i Halmstad utgör stommen i det markbaserade luftförsvaret med uppgift att stödja krigsförband och militära operationer samt skydda befolkning och infrastruktur från till exempel attackflygplan och kryssningsmissiler, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Nya byggnader

Parallellt med införandet av det amerikanska vapensystemet kommer regementet i Halmstad få en ny, större utbildningshall med kontor samt lektionssalar i syfte att bedriva utbildning, träning och materielunderhåll, uppger regeringen.

– Då handlar det om byggnader som möjliggör att vi kan ta emot och ta i bruk Patriot. I Halmstad ska vi skapa alla förutsättningar för en verksamhet som tar emot vårt nya luftvärnssystem, säger Max Elger enligt Aftonbladet.

Luftvärnssystem 103 

I Sverige brukar det amerikanska robotsystemet benämnas som Luftvärnssystem 103, men internationellt är det känt som Patriot.

Med det nya luftvärnssystemet blir Sveriges luftförsvar modernast i Norden.

–  Det var ett viktigt och strategiskt beslut att beställa Patriot, för det höjer vår luftvärnsförmåga väldigt mycket. Jag tror att det är oerhört angeläget att vi får rätt anläggningar och faciliteter för att ta det i bruk. Det är centralt för försvaret av Sverige, säger Max Elger enligt Aftonbladet.

En del i vägen mot Nato-standard

Miljardsatsningen är även en del i Sveriges långsiktiga mål. Regeringen har tidigare beslutat att Sveriges försvarsbudget ska upp i Nato-standard och uppnå två procent av Sveriges BNP senast 2028 

Foto: Nato

Text: Redaktionen