BEKRÄFTAT: Svensk miljardleverans till hemlig aktör

2023 02 24

Försvarskoncernen Saab, med verksamhet i Karlskoga, har tagit emot beställningar med ett ordervärde på cirka åtta miljarder kronor.

Beställningarna har gjorts av ett land i västvärlden och gäller ett antal försvarssystem.

Saab har undertecknat ett ramavtal med landets regering och leveranser är planerade att genomföras under 2023–2026, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Vilket land det handlar om förblir okänt.

– På grund av branschens karaktär och omständigheter som rör kunden samt nationella säkerhetsintressen kommer ingen ytterligare information om dessa beställningar eller kunden att offentliggöras, framhåller Saab.

”Bidra till trygghet”

Beställningarna från det icke namngivna västlandet omfattar Saabs granatgevär Carl-Gustaf, det korträckviddiga luftvärnssystemet RBS 70 NG och radarsystemet Giraffe 1X.

–  Vi är stolta att leverera de världsledande förmågorna som ingår i Saabs produktportfölj. Med den här beställningen fortsätter vi att verka för vårt syfte att bidra till trygghet för människor och samhällen, säger Saabs VD och koncernchef Micael Johansson.  

Order från Finland

Saab har tidigare bekräftat att man kommer att leverera pansarvärnssystemet NLAW (Next Generation Light Anti-Tank Weapon) till Finland.

I går, torsdag, uppgav Saab att man  mottagit en order från finska Försvarsmaktens logistikverk.

Ordervärdet beräknas till cirka 400 miljoner kronor. Systemet planeras att levereras till Finland under 2024.

–  Vi värdesätter vår långa och täta relation med finska Försvarsmakten. Jag är stolt att bidra till Finlands pansarvärnsförmåga med NLAW, som är väl beprövat och känt för att vara ett system som soldater litar på, säger Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.  

Fakta Saab AB

- Saab är ett ledande försvars- och säkerhetsföretag 

- 18 000 anställda  

- Utvecklar, tillverkar och underhåller avancerade system inom flygteknik, vapen, ledningssystem, sensorer och undervattenssystem

- Huvudkontor i Sverige men har även en omfattande global verksamhet. Saab är en del av många nationers försvarsförmåga

Foto: Saab AB 

Text: Redaktionen