JUST NU: Svensk medborgare gripen för spioneri
2022 07 30
Iranska agenter har gripit en svensk medborgare misstänkt för spioneri.
Detta uppger diktaturens underrättelsetjänst enligt nyhetsbyrån AP.
På flygplats
Det framgår inte om det avser en man eller kvinna men den svenska medborgaren skall ha blivit gripen när denne befann sig på en flygplats i landet.
Enligt ett meddelande från diktaturens myndigheter påstås den gripna personen ha haft kontakt med flera andra personer i landet och han skall även ha besökt Israel som är Irans ärkefiende, rapporterar AP.
AP: Sverige påstås spionera åt Israel
– Enligt meddelandet anklagas Sverige för att ägna sig åt att spionera för Israels räkning, uppger nyhetsbyrån.
Detta är den andra svenska medborgaren som grips i Iran på kort tid. I maj arresterades ytterligare en person rapporterar AP som betonar att det råder frostiga relationer mellan de båda länderna.
Samtidigt kan det inte uteslutas att det rör sig om samma person. Iran rapporterade aldrig om gripandet i maj enligt SVT.
Dömd i Sverige
Regimen kallade hem sin ambassadör från Sverige tidigare i somras då en iransk medborgare dömdes i Sverige för brott mot folkrätten och för mord under tiden då det rådde krig mellan Iran och Irak på 1980-talet.
Den dömde är en 61-åring som greps i Sverige när han genomförde en semesterresa i november 2019, uppger AP.
Frankrike och Polen
En rad européer har gripits i Iran den senaste tiden inklusive medborgare från Frankrike, Polen och Sverige.
Det finns misstankar om att det ligger ett storpolitiskt syfte bakom gripandena.
– Gripandena har väckt oro kring att Iran hoppas kunna använda fångarna som en förhandlingsbricka för att sätta press på USA och europeiska nationer för att genomföra sanktionslättnader mot landet kopplat till diktaturens kärnkraftsambitioner, enligt AP.
Ryssland i samma bottenliga
Utöver Iran är Ryssland ett annat exempel på ett land där godtyckliga gripanden av västerländska personer äger rum med syfte att användas som slagträ och förhandlingsbrickor mot ländernas regeringar.
Båda länderna är diktaturer utan självständiga rättsväsenden där istället diktatorn och dennes medlöpare styr länderna.
Ett annat ökänt exempel är Nordkorea som genom åren gripits en rad utländska medborgare, inte minst amerikaner. Det har sedan lett till omfattande förhandlingar för att rädda de gripna personerna vilket placerat diktatorn i strålkastarljuset.
Foto: Melker Dahlstrand, Sveriges Riksdag
Text: Redaktionen