JUST NU: Svensk man gripen i Libanon

2023 01 19

Libanesisk polis har gripit en svensk man som varit internationellt efterlyst.  

Mannen har varit på flykt efter att ha häktats i sin utevaro misstänkt för ett mord som begicks år 2019 i Ånge, Västernorrland.

Han har nu gripits i huvudstaden Beiruts förorter vid flyktinglägret Bourj el-Barajneh.

– Vi fick information om var han befann sig från våra agenter inne i lägret. Polisen gillrade en fälla och lockade ut honom från det palestinska flyktinglägret till samhället Naameh. Han gjorde inget motstånd och gav upp direkt, säger en poliskälla enligt Expressen.

Källan menar även att trots att det inte finns något utlämningsavtal mellan Sverige och Libanon så kan utlämningen ske för att mannen inte är libanes. 

“Kidnappat och dödat”

I ett pressmeddelande från den libanesiska polisen ska de ha fått kännedom om att mannen flytt från Sverige till Libanon i december.

Mannen uppges ha erkänt sitt brott på sociala medier genom att hävda att han “kidnappat och dödat en ung man”.

Mannen ska även ha uttryckt att han befann sig på en plats där ingen kunde komma åt honom.

Skedde 2019

Mordet som mannen är misstänkt för skedde 2019 i Ånge, Västernorrland.

Ett 20-årigt mordoffer blev då överrumplad i hemmet och kvävdes till döds av gärningsmännen som tejpat fast hans luftvägar.

En annan man är sedan tidigare dömd för inblandning i mordet.

Avråder från resor

I Libanon bor omkring 6 miljoner människor och landet angränsar till Syrien och Israel.

Utrikesdepartementet rekommenderar att vara försiktig när det gäller resor till landet, i synnerhet vid gränsen till Syrien.

– Utrikesdepartementet avråder från alla resor till gränsområdet mot Syrien inom ett avstånd om 10 kilometer från syriska gränsen, samt till städerna Arsal och Hermel i provinsen Balbeek-Hermel, framhåller myndigheten.

Generella råd

Det finns även vissa uppmaningar som svenska resenärer bör veta om vid inresa till landet.

– Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar och extra kostnader, meddelar UD.

Foto: C. Karam

Text: Redaktionen