Svensk kommun desperat – tvingas säga ja till Kina

2025 03 25

En svensk kommun vädjar till regeringen om hjälp med att säga nej till Kina.

Kina är en av världens absolut mäktigaste diktaturer.

Det är också ett land som gör enorma investeringar och har stora ekonomiska intressen världen över – även i Sverige.

Nu vädjar Järfälla kommun i Stockholms län om hjälp för att kunna säga nej till supermakten.

”Inget annat val än att acceptera”

Järfälla kommun har i flera år försökt förhålla sig till det faktum att företaget Silex Microsystems, som sedan 2015 ägs av ett bolag med tydliga kopplingar till kinesiska staten, vill expandera i den svenska kommunen.

Nu vill kommunen ha regeringens hjälp, skriver kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) och 1:e vice ordförande Emma Feldman (M) i en debattartikel i DN.

– På grund av rådande lagstiftning har vi med all sannolikhet inget annat val än att acceptera att ett bolag med kinesiska ägare, som tillverkar halv­ledare, kraftigt kan bygga ut sin verksamhet i kommunen, förklarar kommunpolitikerna i debattartikeln.

Kommunen kan inte säga nej när det Kinaägda bolaget vill expandera och har sökt bygglov.

Nu vädjar man om att regeringen ska justera brister i lagen som leder till risker för rikets säkerhet.

Riskerar dyr juridisk strid

Debattörerna förklarar vidare att de inte har möjlighet att ta juridisk strid med bolaget.

– Skulle Järfälla avslå bygglovet så kommer det att leda till en juridisk strid. En strid som kommunen kommer att förlora. Följden av det blir med stor risk mycket höga skadestånd, skriver Ullberg och Feldman.

Sedan 2023 finns det en lag som hade kunnat hjälpa kommunen, men den gäller bara nyinvesteringar.

Debattörerna hänvisar också till att regeringen i Tyskland stoppade Silex från att köpa en halvledarfabrik 2022 – efter inrådan av säkerhetstjänsten.

– I Tyskland klev regeringen in och stoppade ett köp av en fabrik och vi förväntar oss ett minst lika kraftfullt agerande vid denna expansion. Regeringen behöver rätta till sin bristfälliga lagstiftning och hjälpa oss, vädjar Ullberg och Feldman i debattartikeln.

”Strategisk kamp”

Tillverkningen av halvledare är en känslig fråga bland annat för att halvledare har dubbla användningsområden, och kan användas både civilt och militärt.

Västvärlden och Kina tampas också om vem som ska dominera halvledarmarknaden, har tidningen Mitt i tidigare rapporterat.

– Det här är en jätteviktig strategiskt kamp mellan Kina och väst om vem som ska dominera halvledarteknologi, har Oscar Almén, Kinaanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tidigare sagt till tidningen.

Köpet av Silex Microsystems 2015 av ett kinesiskt bolag kan i flera led kopplas till den kinesiska staten, enligt en tidigare granskning från SvD.

Foto: Bysmon, Wikimedia resp Alejandro Luengo

Text: Redaktionen


Netflix lägger ner serie – rankas som en av årets bästa

2025 07 06

Netflix lägger nu ner en påkostad produktion.

Det är serien The Residence som nu slopas.

Det rör sig om en påkostad produktion som har hamnat på IMDB:s lista över de högst rankade serierna under 2025.

Där har den fått 7,7 i betyg.

Läggs ner

De höga produktionskostnaderna har enligt uppgifter fått Netflix att överge planerna på en ny säsong.

Den första säsongen hade en stjärnspäckad rollista, ledd av Uzo Aduba och med bland andra Giancarlo Esposito, Randall Park, Susan Kelechi Watson, Ken Marino och Jason Lee, samt en genomarbetad produktionsdesign kompletterad med omfattande VFX-arbete.

The Residence tros vara den största återskapningen av Vita huset någonsin, rapporterar Deadline.

Serien låg under fyra veckor på Netflix globala topp 10-lista.

Det är The Residence

Serien följer en genialisk men excentrisk detektiv som måste lösa ett mordfall i Vita huset, där alla gäster på en statsmiddag – och personalen – är misstänkta.

The Residence har hyllats av bland annat Varietys skribent Aramide Tinubu, som beskriver serien som ett “spretigt mordmysterium i Vita huset som fungerar bäst när humorn skruvas upp”.

Besvikna tittare

Besvikna tittare har tagit till sociala medier för att uttrycka sitt missnöje med att The Residence läggs ner.

– Att lägga ner The Residence är ett stort misstag. Det är ett fantastiskt program och var på topp 10-listan i veckor. Jag kan inte förstå varför ni gjorde det, skriver en person.

– Räkna era dagar, Netflix. Jag försvinner tills dess att ni sätter igång med The Residence igen, skriver en annan.

– Ta tillbaka The Residence, uttrycker en tredje.

Även Pulse

Streamingjätten har även beslutat att lägga ner serien Pulse.

Pulse, som skapades av Zoe Robyn och presenterades som Netflix version av den medicinska procedurgenren, skadades sannolikt av att vara sist ut på marknaden. 

Det var den sista av fem nya medicinska draman som lanserades i USA under sex månader.

Läs mer: Oväntad satsning från Netflix – “Hisnande”

Foto: b inteligente

Text: Redaktionen


NATOCHEFEN: Kina kan tvinga Ryssland attackera Natoländer

2025 07 06

Natochefen Mark Rutte går ut med en varning.

Kinas långsiktiga planer för Taiwan kan orsaka problem för Natoländer.

Försvarsorganisationens chef Mark Rutte säger nu att om Kina beslutar sig för att attackera Taiwan så kan det innebära att Ryssland tvingas ge sig på Natoländer.

Det rapporterar Kyiv Independent.

Kan attackera

Farhågorna för en eskalerande kinesisk militär intervention i Taiwan har ökat kraftigt sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina i februari 2022. 

Om Kina attackerar Taiwan kan Peking be Moskva att öppna en andra front mot Nato-länderna för att hålla väst upptaget.

“Ska inte vara naiva”

Så här säger Mark Rutte om saken:

– Det finns en ökande insikt, och låt oss inte vara naiva när det gäller detta, menar han.

– Om Xi Jinping skulle angripa Taiwan skulle han först se till att ringa sin juniora partner i allt detta, Vladimir Vladimirovitj Putin, som bor i Moskva, och säga till honom: "Jag tänker göra det här, och jag vill att du håller dem sysselsatta i Europa genom att angripa Natos territorium”.

Så ligger det till

Kina ser det självstyrande Taiwan som en utbrytarprovins som så småningom kommer att hamna under Pekings kontroll – och har inte uteslutit att använda våld för att ta över ön.

Men Taiwan ser sig självt som skilt från det kinesiska fastlandet, med en egen konstitution och demokratiskt valda ledare.

Stöd kan komma från USA

Kina är det land som spenderar näst mest pengar på försvar efter USA och kan använda sig av ett stort antal förmågor, från marin styrka till missilteknik, flygplan och cyberattacker.

Vissa västerländska experter förutspår att Taiwan i bästa fall skulle kunna försöka bromsa en kinesisk attack, försöka förhindra en landsättning av amfibiestyrkor och genomföra gerillaattacker i väntan på hjälp utifrån.

Den hjälpen skulle kunna komma från USA.

Men Washington har i årtionden gått en diplomatisk balansgång mellan Kina och Taiwan – och har medvetet varit otydliga med om eller hur man skulle försvara Taiwan i händelse av en attack, uppger BBC.

Foto: Nato

Text: Redaktionen