Svensk kommun desperat – tvingas säga ja till Kina
2025 03 25
En svensk kommun vädjar till regeringen om hjälp med att säga nej till Kina.
Kina är en av världens absolut mäktigaste diktaturer.
Det är också ett land som gör enorma investeringar och har stora ekonomiska intressen världen över – även i Sverige.
Nu vädjar Järfälla kommun i Stockholms län om hjälp för att kunna säga nej till supermakten.
”Inget annat val än att acceptera”
Järfälla kommun har i flera år försökt förhålla sig till det faktum att företaget Silex Microsystems, som sedan 2015 ägs av ett bolag med tydliga kopplingar till kinesiska staten, vill expandera i den svenska kommunen.
Nu vill kommunen ha regeringens hjälp, skriver kommunstyrelsens ordförande Eva Ullberg (S) och 1:e vice ordförande Emma Feldman (M) i en debattartikel i DN.
– På grund av rådande lagstiftning har vi med all sannolikhet inget annat val än att acceptera att ett bolag med kinesiska ägare, som tillverkar halvledare, kraftigt kan bygga ut sin verksamhet i kommunen, förklarar kommunpolitikerna i debattartikeln.
Kommunen kan inte säga nej när det Kinaägda bolaget vill expandera och har sökt bygglov.
Nu vädjar man om att regeringen ska justera brister i lagen som leder till risker för rikets säkerhet.
Riskerar dyr juridisk strid
Debattörerna förklarar vidare att de inte har möjlighet att ta juridisk strid med bolaget.
– Skulle Järfälla avslå bygglovet så kommer det att leda till en juridisk strid. En strid som kommunen kommer att förlora. Följden av det blir med stor risk mycket höga skadestånd, skriver Ullberg och Feldman.
Sedan 2023 finns det en lag som hade kunnat hjälpa kommunen, men den gäller bara nyinvesteringar.
Debattörerna hänvisar också till att regeringen i Tyskland stoppade Silex från att köpa en halvledarfabrik 2022 – efter inrådan av säkerhetstjänsten.
– I Tyskland klev regeringen in och stoppade ett köp av en fabrik och vi förväntar oss ett minst lika kraftfullt agerande vid denna expansion. Regeringen behöver rätta till sin bristfälliga lagstiftning och hjälpa oss, vädjar Ullberg och Feldman i debattartikeln.
”Strategisk kamp”
Tillverkningen av halvledare är en känslig fråga bland annat för att halvledare har dubbla användningsområden, och kan användas både civilt och militärt.
Västvärlden och Kina tampas också om vem som ska dominera halvledarmarknaden, har tidningen Mitt i tidigare rapporterat.
– Det här är en jätteviktig strategiskt kamp mellan Kina och väst om vem som ska dominera halvledarteknologi, har Oscar Almén, Kinaanalytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) tidigare sagt till tidningen.
Köpet av Silex Microsystems 2015 av ett kinesiskt bolag kan i flera led kopplas till den kinesiska staten, enligt en tidigare granskning från SvD.
Foto: Bysmon, Wikimedia resp Alejandro Luengo
Text: Redaktionen