Svensk hund smittad av sällsynt sjukdom – kan smitta människor

2024 07 09

En hund i Sverige har smittats av den ovanliga sjukdomen leptospiros.

Det är en anmälningspliktig bakteriesjukdom som kan smitta från djur till människor.

Fallet har konstaterats i Kungsbacka efter att en hundägare kontaktat veterinär då djuret började kräkas och allmäntillståndet sjönk, rapporterar Hallandsposten.

– Sjukdomen är inte så vanlig i Sverige, men vanligare nere i Europa, säger länsveterinären Peter Jakobsson på Länsstyrelsen i Halland, till tidningen.

Kan leda till dödsfall

Sjukdomen är en så kallad zoonos, det vill säga att ett infekterat husdjur även kan smitta sin ägare.

Många av de allvarligaste utbrotten av smittsamma sjukdomar i Sverige och världen är zoonoser – sjukdomar som sprids mellan djur och människor, framhåller Folkhälsomyndigheten om fenomenet.

– Nya och förändrade smittämnen uppstår hela tiden i kontaktytorna mellan djur, människor och ekosystem.

Den aktuella hunden i Kungsbacka diagnostiserades med leptospiros efter provtagning. Sjukdomen är inte helt lätt att fastställa, och vill det sig illa kan infektionen leda till organskador och dödsfall.

Behandling är dock möjlig genom antibiotika om sjukdomen upptäcks.

– Smuggelhundar kan få med sig sådan smitta. Det är inte alltid att den märks utan hunden kan vara symptomlös smittbärare av sjukdomen, säger Peter Jakobsson.

Svåra symptom

Även om sjukdomen inte alltid visar sig i form av symptom finns det allvarliga följder vid händelse av en svår infektion.

Symptomen innefattar enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bland annat:

  • Feber med akuta njur- eller leverskador
  • Ovilja att röra sig
  • Blödningar

Ingår inte i vanliga vaccinationer

Leptospiros är framför allt vanligt i länder med varmare klimat. Därför ingår inte vaccin mot leptospiros i det svenska vaccinationsprogrammet, trots att vaccin finns.

Den som ändå har vaccinerat sin hund mot leptospiros uppmanas vara uppmärksam på att vaccinet inte ger ett fullständigt skydd och har en relativt kortvarig effekt.

Vaccination kan därför gärna planeras så att ett så höggradigt skydd som möjligt kan förväntas vid tidpunkten för möjlig exponering för smitta, såsom inför en resa, informerar SVA.

Arkivfoto: J. Street

Text: Redaktionen


JUST NU: Nya pensionsåldrar införs – få känner till det

2025 04 02

Nya riktåldrar för pension införs i Sverige.

Det meddelar Pensionsmyndigheten på onsdagsförmiddagen.

Riktåldern fastslår när det är möjligt och lämpligt att ta ut pension för olika åldersgrupper.

Den lägsta åldern för att ta ut allmän pension är tre år före riktåldern. Ju längre personer arbetar och tjänar in pengar till pensionen, desto högre blir månadsbeloppet när man väl börjar ta ut pensionen.

Här är samtliga nya riktåldrar:

66 år = födda 1958–1959
67 år = födda 1960–1966
68 år = födda 1967–1980
69 år = födda 1981–1996
70 år = födda 1997–2014.

(Riktåldrarna är beslutade för personer födda 1963 eller tidigare. Födda 1964 och framåt har endast en prognostiserad riktålder, det betyder att den inte är fastställd/beslutad.)

Det här gäller

Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, förklarar hur det nya systemet fungerar.

– Det betyder att du tidigast kan ta ut inkomst- och premiepension från 64 års ålder om din riktålder är 67 år. När det gäller garantipension, inkomstpensionstillägg och bostadstillägg kan du tidigast få dessa från den riktålder som gäller för dig.

Ska motverka lägre pensioner

Riktåldern har införts för att motverka att pensionerna blir lägre i takt med att medellivslängden ökar.

Riksdagen har beslutat att riktåldern för åren 2020 – 2023 är 67 år, vilket i praktiken tillämpas under åren 2026 – 2029.

Varje år görs prognoser på riktålderns utveckling som ger en vägledning om vilka riktåldrar som kommer att gälla framåt. Riktåldern kan ändras med max ett år i taget, förutsatt att den inte har ändrats under de tre föregående åren.

Enligt nuvarande prognos väntas riktåldern öka, eftersom medellivslängden stiger i Sverige.

Många ovetandes

Trots att riktåldern har stor betydelse för pensionen är det få som känner till fenomenet. Enligt en undersökning från Pensionsmyndigheten är det endast åtta procent som känner till begreppet.

– Det är viktigt att känna till riktåldern eftersom det påverkar när du kan ta ut din allmänna pension. Riktåldern kommer att påverka alla generationer framöver. När du får ditt orange kuvert och loggar in på pensionsmyndigheten.se så ser du vilken riktålder som troligen kommer att gälla för just dig, säger Monica Zettervall.

Foto: B. Macdonald

Text: Redaktionen


Finansinspektionen slår larm om Nordea – kunder drabbas

2025 04 02

Nordea hävdar utåt att storbanken gör ett strålande arbete.

Såväl ekonomisk inkludering som ekonomiskt välbefinnande anses vara högt prioriterade mål hos Nordea.

– Vår strategi för 2022-2025 handlar om att leverera de bästa kundupplevelserna i alla våra kanaler, framhåller banken på sin hemsida.

Intern kritik

Den uppfattningen delas dock inte av alla.

Nu framkommer intern kritik från Nordea om bankens påståenden i sin egen hållbarhetsrapport, rapporterar Aktuell Hållbarhet.

Det sker efter att Finansinspektionen kallat upp Nordea och två andra banker på grund av larm om att konsumenter antingen får sina betalkonton avslutade eller nekas att öppna konton.

Bland annat gäller klagomålen bankens ord om dess sociala ansvarstagande i samhället.

– Enligt kritiken är hållbarhetsrapporten bitvis en skrivbordsprodukt där chefer på huvudkontoret i Helsingfors intervjuats i stället för kunder och medarbetare på bankkontoren, uppger tidningen.

"Stora problem"

Att kunder får konton stängda eller nekas att öppna dem från första början innebär "stora problem" för de drabbade, menar FI.

Ett betalkonto är en förutsättning för att kunna ta emot och göra betalningar och på så sätt en nyckel till att delta i samhället och undvika ekonomiskt utanförskap, säger Malin Alpen, områdeschef för Betalningar på FI, i ett uttalande.

– Därför måste bankerna säkerställa att konsumenters tillgång endast begränsas när det är absolut nödvändigt.

Inget tydligt svar

Exakt hur Nordea tagit till sig kritiken, och om några förändringar genomförts, framgår inte i bankens senaste hållbarhetsrapport.

Nordea har heller inte gett något klart besked i frågan.

Vårt mål är att säkerställa en balanserad och transparent rapportering av både positiv och potentiell negativ påverkan, framhåller banken till Aktuell Hållbarhet.

Förhindrar penningtvätt

Argumentet till att konsumenter nekats konton är delvis för att de inte anses ha uppfyllt skyldigheterna för att förhindra att tjänsterna utnyttjas för kriminell verksamhet, till exempel penningtvätt.

 Det ansvaret ska inte tummas på. Men kunder måste alltid bedömas individuellt, inte baserat på generella faktorer, säger Malin Alpen.

Finansinspektionen har inte uteslutit att följa upp det senaste bankmötet med ytterligare åtgärder.

Foto: Nordea

Text: Redaktionen