Svensk hund smittad av sällsynt sjukdom – kan smitta människor
2024 07 09
En hund i Sverige har smittats av den ovanliga sjukdomen leptospiros.
Det är en anmälningspliktig bakteriesjukdom som kan smitta från djur till människor.
Fallet har konstaterats i Kungsbacka efter att en hundägare kontaktat veterinär då djuret började kräkas och allmäntillståndet sjönk, rapporterar Hallandsposten.
– Sjukdomen är inte så vanlig i Sverige, men vanligare nere i Europa, säger länsveterinären Peter Jakobsson på Länsstyrelsen i Halland, till tidningen.
Kan leda till dödsfall
Sjukdomen är en så kallad zoonos, det vill säga att ett infekterat husdjur även kan smitta sin ägare.
– Många av de allvarligaste utbrotten av smittsamma sjukdomar i Sverige och världen är zoonoser – sjukdomar som sprids mellan djur och människor, framhåller Folkhälsomyndigheten om fenomenet.
– Nya och förändrade smittämnen uppstår hela tiden i kontaktytorna mellan djur, människor och ekosystem.
Den aktuella hunden i Kungsbacka diagnostiserades med leptospiros efter provtagning. Sjukdomen är inte helt lätt att fastställa, och vill det sig illa kan infektionen leda till organskador och dödsfall.
Behandling är dock möjlig genom antibiotika om sjukdomen upptäcks.
– Smuggelhundar kan få med sig sådan smitta. Det är inte alltid att den märks utan hunden kan vara symptomlös smittbärare av sjukdomen, säger Peter Jakobsson.
Svåra symptom
Även om sjukdomen inte alltid visar sig i form av symptom finns det allvarliga följder vid händelse av en svår infektion.
Symptomen innefattar enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bland annat:
- Feber med akuta njur- eller leverskador
- Ovilja att röra sig
- Blödningar
Ingår inte i vanliga vaccinationer
Leptospiros är framför allt vanligt i länder med varmare klimat. Därför ingår inte vaccin mot leptospiros i det svenska vaccinationsprogrammet, trots att vaccin finns.
Den som ändå har vaccinerat sin hund mot leptospiros uppmanas vara uppmärksam på att vaccinet inte ger ett fullständigt skydd och har en relativt kortvarig effekt.
– Vaccination kan därför gärna planeras så att ett så höggradigt skydd som möjligt kan förväntas vid tidpunkten för möjlig exponering för smitta, såsom inför en resa, informerar SVA.
Arkivfoto: J. Street
Text: Redaktionen