JUST NU: Svensk framgång i Turkiet

2023 01 19

Efter en känslig vecka för Sveriges Natoförhandlingar kommer nu ett framgångsbesked för den svenska regeringen.

Försvarsminister Pål Jonsson (M) har nämligen personligen bjudits in av Erdoğans regering att åka och besöka ministrarna i Turkiet.

Det bekräftar han för SVT på torsdagen vid lunchtid.

– Jag har fått en förfrågan från den turkiska försvarsministern att åka ner till Ankara och har för avsikt att göra det i slutet av nästa vecka, säger Pål Jonsson.

Första mötet efter krisen

Det är det första mötet som kommer att äga rum mellan svenska och turkiska regeringsföreträdare sedan dockan av Erdoğan utanför Stockholms stadshus förra veckan utlöste en diplomatisk kris mellan länderna.

– Terrorister tillåts fortsätta sin verksamhet i Sverige, sade utrikesministern Mevlüt Cavusoglu på en pressträff dagen efter dockupphängningen.

Ställde in besök

Dockan fick också Turkiet att ställa in det besök som riksdagens talman Andreas Norlén hade för avsikt att göra i landet.

– Bakgrunden är förstås händelsen i Stockholm igår, sade talmannen till Dagens Nyheter i fredags.

– Man bedömde att de väldigt starka reaktionerna som har uppstått i Turkiet skulle överskugga hela besöket. Då var deras bedömning att det var bättre att skjuta upp besöket.

Äventyrade Natomedlemskapet

Både statsminister Ulf Kristersson (M) och utrikesminister Tobias Billström (M) var inne på att aktionen äventyrade hela Natoprocessen.

– Det är ägnat som ett sabotage mot den svenska Natoansökan. Det är farligt för svensk säkerhet att agera på det sättet, sade Kristersson till TV4.

– Denna skamlösa handling riskerar nu att försvåra och försena den process där Sverige och vår blivande allierade Turkiet steg för steg byggt förtroende för varandra, kommenterade Billström till SVT.

"Gör stora framsteg"

Men nu ser alltså regeringen ett ljus i tunneln. 

Enligt Pål Jonsson går Natoprocessen bra trots aktionen i Stockholm förra veckan, och länderna kommer allt närmare varandra.

– Ja, vi gör stora framsteg kopplat till både verkställandet implementeringen av det trilaterala avtalet med Turkiet, framhåller försvarsministern till SVT.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen