JUST NU: Svensk döms till långt fängelsestraff för Flugsvamp

2022 06 17

En svensk 30-årig man, som pekats ut för att ha drivit den svenska droghandelsplatsen Flugsvamp 2.0, döms i hovrätten till elva år och åtta månaders fängelse.

Mannen döms bland annat för synnerligt grovt narkotikabrott, rapporterar Aftonbladet.

Han ska också betala tillbaka 1 479 bitcoin till staten – motsvarande 315 miljoner kronor, uppger Expressen.

Jagas i hela världen

I våras var mannen på plats under förhandlingar i hovrätten, men strax innan häktningsbeslutet flydde han.

Han är nu internationellt efterlyst via Interpol.

Har tjänat stora pengar

Hovrätten fastlår att den 30-årige svensken står bakom sajten Flugsvamp 2.0, en sajt som liknats vid ett Blocket för droger.

Han ska ha tjänat 450 miljoner kronor på att ha varit sidans administratör, uppger Expressen.

Friades i tingsrätten

Mannen friades i tingsrätten, men hovrätten fastslår att den 30-årige svensken ensam varit ansvarig och administratör för Flugsvamp. 

– Det är bevisat att den åtalade mannen har varit ensam administratör och ansvarig för Flugsvamp 2.0 under de nästan 3,5 år som narkotikamarknadsplatsen har varit verksam. Värdet av den brottsliga verksamhet som har bedrivits på marknadsplatsen har uppgått till flera hundra miljoner kronor, fastslår rättens ordförande, hovrättsrådet Sven Jönson i ett pressmeddelande och tillägger:

– Det har varit fråga om en synnerligen organiserad verksamhet – för vilken mannen varit huvudman – som har varit ägnad att leda till en omfattande spridning av narkotika. Omständigheterna är sammantaget så försvårande att enbart straffvärdet för det synnerligen grova narkotikabrottet motsvarar maxstraffet för det brottet, fängelse i 10 år. Mannen har även gjort sig skyldigt till andra allvarliga brott, bland annat grovt penningtvättbrott. Vi har därför kommit fram till att påföljden för den samlade brottsligheten ska bestämmas till fängelse i 11 år och 8 månader.

Foto: Vitaliy

Text: Redaktionen