JUST NU: Dramatisk omröstning – stort steg mot droglegalisering

2022 04 01

Efter en jämn omröstning har Representanthuset i USA godkänt ett lagförslag och tagit ett stort kliv mot att avkriminalisera marijuana i hela landet.

Ett stort steg har tagits i riktningen göra drogen marijuana laglig i USA på federal nivå, rapporterar CNN. 

För att få igenom förslaget, som sannolikt kan ge ringar på vattnet i andra delar av världen, krävdes dock att demokraterna, som initierat lagen, fick stöd av motståndarpartiet Republikanerna.

Vände sig mot partiet

Omröstningen slutade 220 mot 204 efter att tre republikaner anslutit sig till demokraternas sida i frågan. Samtidigt gick två demokrater, Henry Cuellar från Texas och Chris Pappas från New Hampshire, emot det egna partiet i omröstningen.

River upp tillstånd

I nuläget krävs ett särskilt säkerhetstillstånd för att myndighetsarbetare ska få lov att bruka substansen. Det tillståndet syftar lagen att riva upp och federala myndigheter kommer därför inte kunna förneka sina arbetare ett sådant tillstånd.

Samtidigt ska USA:s veterandepartement tillåtas att rekommendera medicinsk marijuana för behandling av posttraumatisk stress. 

Brottsregister stryks

En annan följd om lagförslaget går i mål skulle vara att personer som har dömts för cannabisbruk i icke-våldsrelaterade brott får sitt register struket från domarna. 

– [Det] kan förfölja färgade människor och påverka deras liv och karriär på obestämd tid, motiverade Representanthusets majoritetsledare Steny Hoyer lagändringen enligt CNN.

“Räddar liv”

Även republikaner som röstade emot förslaget sade att omröstningen var nödvändig för att bygga konsensus kring någonting som kan bli lag, uppger the New York Times.

– Jag respekterar den process som demokraterna vill gå igenom, säger den republikanska representanten Nancy Mace enligt tidningen, och tillägger:

– Du kan spara den federala regeringen 600 miljoner dollar under fem år och rädda liv. Det är en viktig fråga. Folk bryr sig om det, den stora majoriteten bryr sig om det.

Förslaget ännu inte mål

Att lagförslaget har antagits i Representanthuset innebär ett stort steg mot att göra förslaget till verklighet. Representanthuset är en av två kamrar i USA:s kongress och utgör landets lagstiftande församling.

Kammare nummer två i kongressen är senaten, som dock också måste fatta samma beslut innan presidenten kan skriva under en lagförändring.

Vanligaste drogen

År 2022 har 47 delstater i USA lättat på sina marijuanalagar, 37 av dem har legaliserat drogen för medicinskt bruk och 15 har gett vuxna lagligt rätt att använda cannabis för privat bruk.

Marijuana är den vanligaste drogen i USA och enligt amerikanska myndigheter har nästan 50 miljoner från 12 års ålder och uppåt brukat cannabis senaste 12 månaderna.

Foto: C Weed

Text: Redaktionen


Kontantlarm i Sverige – flera problem

2023 12 02

Hallands länsstyrelse larmar nu om att det blir allt svårare att klara sig med kontanter.

Det råder fortsatt stor debatt i Sverige angående de olika betalningssätten.

Vissa menar att vi borde anpassa samhället mer ut efter digitala betalmetoder, medan andra menar att det är viktigt att värna om kontanternas roll.

Nu slår länsstyrelsen i Halland larm om att det blir allt svårare att överhuvudtaget klara sig med kontanter.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Flera problem

Det är i en årlig rapport som länsstyrelsen lyfter fram situationen.

Uttagningsautomater tas bort, eller placeras i gallerior med begränsade öppettider.

Samtidigt lyfter man fram Falkenberg som ett exempel, där ingen bank längre hanterar fysiska pengar.

“Det skapar problem”

I rapporten nämner man att den som inte har tillgång till digitala betaltjänster som Swish och BankID kommer att få det svårt.

– Utvecklingen mot en mer digital betalningsmarknad skapar problem för personer som av olika skäl inte har möjlighet att använda digitala betalningssätt. För att kunna göra en betalning via Swish krävs det tillgång till ett betalkonto och BankID, vilket många inte har idag, framhåller länsstyrelsen Halland.

Vardagen blir svårare

Ingvor Johansson, som leder bevakningen av grundläggande betaltjänster i länet, är orolig.

– Personer som inte har tillgång till dessa tjänster får svårare att hantera sin vardag. Det kan handla om att man får svårt att göra en räkningsbetalning, viktiga inköp, resa kollektivt eller betala för parkering. säger hon.

Även i Sundsvall

Hon fortsätter med att förklara att vissa grupper lätt kan hamna i utanförskap på grund av den rådande situationen.

– De som inte vill eller kan använda digitala betalningar, kanske för att de är rädda och ovana vid tekniken, har dålig uppkoppling eller har olika funktionsnedsättningar som försämrad syn och motorik, menar hon.

– De hamnar i ett utanförskap och förlorar delaktighet i samhället.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Godissort pekas ut – har oväntade hälsoeffekter

2023 12 03

Experter lyfter nu fram surt godis som ett oväntat hjälpmedel.

Godis är som bekant mycket populärt i Sverige och vanligt förekommande i många hushåll på helgerna.

Många försöker dra ner på konsumtionen och välja nyttigare alternativ.

Nu pekar dock experter ut en särskild godissort som har speciella egenskaper.

Det rapporterar USA Today.

Oväntade hälsoeffekter

I en video som cirkulerar på sociala medier förklarar en kvinna att hon fått råd av sin psykolog att äta surt godis när hon känner att en ångestattack kan vara på gång.

Det har debatterats kraftigt och nu uttalar sig Catherine del Toro, som är expert på mental ohälsa, om saken.

– Det finns definitivt sanning och vetenskap bakom att äta surt eller starkt godis för att lindra ångest och panikattacker, säger hon.

Fokuserar på nuet

Del Toro förklarar att när vi äter väldigt surt godis så lättar det på ångest eftersom det distraherar hjärnan och ger oss någonting annat att fokusera på.

– När du äter något surt eller starkt, främjar du en teknik som uppmuntrar dig att fokusera på nuet, stoppar spiralen av rädsla och kommunicerar till din hjärna att du inte är i verklig fara, vilket gör att panikattacken saktar ner i intensitet och slutligen kan upphöra, säger hon.

Inte allt

Vidare förklaras dock att surt godis förstås inte är något fullständigt svar på ångestattacker, utan ett “terapitrick” som kan fungera vid enskilda tillfällen.

Vid långvariga och ihållande ångestproblem som påverkar vardagen handlar rekommendationen istället om att uppsöka hjälp.

Finns olika behandlingar

Vid sådana problem finns det olika behandlingar som kan hjälpa, däribland psykologisk behandling eller med hjälp av läkemedel.

– Det som fungerar för en person kanske inte funkar för en annan. Därför är det viktigt att du får hjälp som är anpassad efter vad du behöver, framhåller Vårdguiden 1177.

– Den du träffar kan hjälpa dig vidare till annan hjälp om ni tillsammans kommer överens om att det behövs.

Foto: A. Jostelius

Text: Redaktionen