JUST NU: Dramatisk omröstning – stort steg mot droglegalisering

2022 04 01

Efter en jämn omröstning har Representanthuset i USA godkänt ett lagförslag och tagit ett stort kliv mot att avkriminalisera marijuana i hela landet.

Ett stort steg har tagits i riktningen göra drogen marijuana laglig i USA på federal nivå, rapporterar CNN. 

För att få igenom förslaget, som sannolikt kan ge ringar på vattnet i andra delar av världen, krävdes dock att demokraterna, som initierat lagen, fick stöd av motståndarpartiet Republikanerna.

Vände sig mot partiet

Omröstningen slutade 220 mot 204 efter att tre republikaner anslutit sig till demokraternas sida i frågan. Samtidigt gick två demokrater, Henry Cuellar från Texas och Chris Pappas från New Hampshire, emot det egna partiet i omröstningen.

River upp tillstånd

I nuläget krävs ett särskilt säkerhetstillstånd för att myndighetsarbetare ska få lov att bruka substansen. Det tillståndet syftar lagen att riva upp och federala myndigheter kommer därför inte kunna förneka sina arbetare ett sådant tillstånd.

Samtidigt ska USA:s veterandepartement tillåtas att rekommendera medicinsk marijuana för behandling av posttraumatisk stress. 

Brottsregister stryks

En annan följd om lagförslaget går i mål skulle vara att personer som har dömts för cannabisbruk i icke-våldsrelaterade brott får sitt register struket från domarna. 

– [Det] kan förfölja färgade människor och påverka deras liv och karriär på obestämd tid, motiverade Representanthusets majoritetsledare Steny Hoyer lagändringen enligt CNN.

“Räddar liv”

Även republikaner som röstade emot förslaget sade att omröstningen var nödvändig för att bygga konsensus kring någonting som kan bli lag, uppger the New York Times.

– Jag respekterar den process som demokraterna vill gå igenom, säger den republikanska representanten Nancy Mace enligt tidningen, och tillägger:

– Du kan spara den federala regeringen 600 miljoner dollar under fem år och rädda liv. Det är en viktig fråga. Folk bryr sig om det, den stora majoriteten bryr sig om det.

Förslaget ännu inte mål

Att lagförslaget har antagits i Representanthuset innebär ett stort steg mot att göra förslaget till verklighet. Representanthuset är en av två kamrar i USA:s kongress och utgör landets lagstiftande församling.

Kammare nummer två i kongressen är senaten, som dock också måste fatta samma beslut innan presidenten kan skriva under en lagförändring.

Vanligaste drogen

År 2022 har 47 delstater i USA lättat på sina marijuanalagar, 37 av dem har legaliserat drogen för medicinskt bruk och 15 har gett vuxna lagligt rätt att använda cannabis för privat bruk.

Marijuana är den vanligaste drogen i USA och enligt amerikanska myndigheter har nästan 50 miljoner från 12 års ålder och uppåt brukat cannabis senaste 12 månaderna.

Foto: C Weed

Text: Redaktionen