JUST NU: Svarar på SD:s inbjudan

2022 12 26

Sverigedemokraterna har öppnat för att samarbeta med Socialdemokraterna för att få igenom flera viktiga förslag.

– Jag ligger bakom konstruktionen med fördelningen av platserna i riksdagens utskott, så att vi har majoritet tillsammans med (S) i tolv av sexton utskott. Syftet är att vi ska kunna ta ett förslag från ax till limpa tillsammans med Socialdemokraterna i utskottet och få stöd för det i kammaren, sa SD:s partisekreterare Henrik Vinge nyligen i en intervju med Svenska Dagbladet.

Vidare betonade SD-toppen att han är övertygad om att Sverigedemokraterna kommer att söka stöd av Socialdemokraterna för att få igenom ett antal frågor som inte ingår i Tidöavtalet.

– Jag är helt övertygad om att det kommer att hända. Det är en del av överenskommelsen att båda sidor är fria att göra upp med andra på områden som inte är reglerade i avtalet, sa Henrik Vinge till SvD och tillade att det gäller att ”hitta en balans i samarbetet”.

Magdalena Andersson svarar

Nu svarar Socialdemokraterna.

– Det är en väldigt hypotetisk fråga. Gång på gång så uppdagas företrädare med nazistiska åsikter, de hotar organisationer, och använder hat och hot som politisk metod. Ett parti som använder hat och hot som politisk metod är inte ett parti som Socialdemokraterna skulle kunna samarbeta med, för det kväver ju i grunden det politiska samtalet, säger partiledare Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet angående ett potentiellt samarbetet med SD.

”Inte ett parti som alla andra”

Magdalena Andersson håller inte igen i kritiken mot Sverigedemokraterna.

– Det är bara att se vad som händer när de är i maktposition, de hotar organisationer som kritiserar Tidöavtalet med indragna bidrag, se hur de behandlat Moderaterna i Sölvesborg när M valde att samarbeta med Socialdemokraterna i stället, säger S-ledaren till Aftonbladet och tillägger: 

– De är inte ett parti som alla andra, och dessutom är vi deras främsta huvudmotståndare, vilket de väldigt tydligt uttalat.

Tidöavtalets regler

Tidöavtalet mellan regeringen och SD tillåter parterna att samarbeta med andra partier i frågor som inte ingår i avtalet.

– I ärenden som faller inom ramen för samarbetsprojekten ska formell samordning i Regeringskansliet ske på samma sätt mellan alla samarbetspartier. Samarbetet innebär också att de ingående partierna inte ensidigt samverkar med andra partier i riksdagen i de frågor som direktiven till samarbetsprojekten omfattar, står det i Tidöavtalet.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen