Kristersson svarar Erdogan – ”Vi ska besinna oss”

2023 06 30

Efter onsdagens koranbränning i Stockholm riktade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan återigen hård kritik mot Sverige.

– Vi kommer i slutändan att lära de arroganta västerlänningarna att det inte är yttrandefrihet att förolämpa muslimer, sa Erdogan ett tv-uttalande, enligt AFP.   

Nu svarar statsminister Ulf Kristersson (M) på Erdogans kritik.

Han instämmer delvis med den turkiske presidenten.

– Jag tycker vi ska besinna oss i Sverige. Det är ett allvarligt säkerhetspolitiskt läge och det finns ingen anledning att förolämpa andra människor, säger Kristersson enligt SVT Nyheter.

Kräver förbud

Samtidigt betonar statsministern att själva aktionen i sig var laglig.

Kristersson har tidigare fastslagit att det inte är aktuellt att förbjuda koranbränning i Sverige.

En ståndpunkt som går isär med president Erdogans krav på Sverige.

Efter högerextreme Rasmus Paludans koranbränning i februari, utanför den turkiska ambassaden i Stockholm, gick presidenten ut med ett tydligt krav på Sverige.

–  Min heliga bok, koranen, brändes och förstördes. Så länge ni tillåter det här kommer vi inte säga ja till erat tillträde i Nato, kommenterade Erdogan.

Ingår inte i avtalet

Ulf Kristersson har svarat på Erdogans krav.

Han anser att det nya kravet inte påverkar den svenska Natoprocessen.

–  Mitt svar är att vi har ett trepartsavtal med Sverige, Finland och Turkiet. Det är det som i grund och botten gäller mellan våra länder. Där regleras ingenting som har med yttrandefrihet eller religion att göra. Det är noga. Sen tycker jag man har lätt att förstå ilskan. 

–  Jag har förståelse för att de i det här fallet är rätt upprörda när man har låtsasavrättningar av dockor och bränner Koranen utanför turkiska ambassaden. Men det reglerar inte vår överenskommelse med Turkiet, sa statsministern till Expressen efter Erdogans utspel.

Foto: Nato resp Presidency of the Republic of Turkey

Text: Redaktionen