Superbesked från SMHI – då blir det riktigt varmt

2024 05 13

Nu är högsommarvärmen här.

SMHI är mycket säkra på sin sak den här gången.

– På med solglasögonen, ställ fram utemöblerna och låt dem stå framme.

Det säger väderinstitutets meteorolog Erik Höjgård-Olsen till Sveriges Radio.

Toppar på onsdagen

Från och med måndagen drar sol och varmluft in över Sverige och i princip hela landet får uppleva riktig högsommarvärme i veckan.

– Ett högtryck täcker i stort sett hela Skandinavien, konstaterar SMHI i en kommentar idag.

På måndagen kan många förvänta sig temperaturer uppemot 20 grader. 

Men toppen nås knappast idag.

För varje dag som går nu kommer det att bli lite varmare – med en sannolik topp på onsdagen då det väntas bli 25 grader eller till och med mer enligt SMHI:s väderkartor.

– Vi ska ju upp lite högre dag för dag nu i inledningen av veckan i alla fall. I morgon drygt 20 grader, jag tänker uppemot 23-24 kanske  25, och sedan på onsdag skulle jag inte bli förvånad om vi når 25, säger Erik Höjgård-Olsen.

"Ytterligare varm luft"

Högtrycket har redan etablerat sig, och därför kan SMHI ge en solig prognos för mer eller mindre hela veckan redan idag.

Under tisdag och onsdag förskjuts högtrycket något österut och i samverkan med ett lågtryck över Brittiska öarna kan ytterligare lite varmare luft ta sig in över landets norra delar. Allmänt soligt väder med på en del håll tidvis lätt eller växlande molnighet, framhäver SMHI och tillägger:

– Torsdag och fredag ser det i nuläget ut att vara ett liknande högtrycksbetonat väderläge med mycket utrymme för sol och fortsatt varmt.

"Kommer med besked"

SMHI:s prognos för stöd av vädertjänsten Klart.se.

– Efter en rätt ostadig och kylig majvecka som vi lämnar bakom oss så ser nu prognosen ut att ge hopp om ny värme – och det kommer med besked, betonar Klart-meteorologen Lasse Rydqvist i ett uttalande.

– En hel del sol och senare i veckan ny högsommarvärme på flera platser.

Lågtryck nästa vecka

Enligt nuvarande prognos bedöms sedan högtrycket dra sig längre österut framåt helgen.

Det kommer enligt SMHI att göra plats för ett lågtryck in över Skandinavien vilket får effekten att temperaturen sjunker igen.

Foto: T. Salas

Text: Redaktionen


Ny variant av covid-19 sprids – här är symtomen

2024 05 24

Flera forskare befarar att en ny covidvåg kan ta världen med storm i sommar.

Det har gått ganska exakt ett år sedan WHO deklarerade att nödläget kopplat till covid-19-pandemin officiellt är över.

Men det innebär inte att viruset har slutat att förändras eller att människor inte längre blir smittade.

I USA har en ny variant av coronaviruset fått fäste och dominerar de bekräftade smittofallen, och varianten finns även i Sverige.

Den kallas för KP.2 och tillhör den så kallade Omicron-familjen.

– KP.2. verkar ersätta JN.1 och liknande subvarianter, som tidigare var de dominerande varianterna, säger Leana Wen, akutläkare och klinisk docent vid George Washington University, till CNN.

Vaccinet hjälper

En anledning till att en ny stam tränger undan tidigare dominerande varianter är att den är lika smittsam – eller till och med mer.

Det innebär att KP.2 kan spridas fort och enkelt, vilket följer det mönster som coronaviruset visat upp sedan starten.

Men det finns goda nyheter.

KP2. tycks inte orsaka mer allvarlig sjukdom än övriga varianter. Det finns heller inget skäl till att tro att befintliga vacciner och behandlingar inte skulle fungera mot varianten.

Här är symtomen

Symtomen är mycket lika övriga varianter som figurerat sedan världen bekantade sig med covid-19 för över fyra år sedan. Det handlar om rinnande näsa, ont i halsen, huvudvärk, feber, hosta och värk i kroppen.

– Vissa människor kan uppleva svårare symtom som andnöd. Covid-19 kan också förvärra underliggande tillstånd som hjärtsvikt, framhåller Leana Wen.

Blivit vanlig i Sverige

Varianten KP.2 finns bekräftad i Folkhälsomyndighetens tabell över genetiska grupper enligt pangolin där myndigheten sammanställt antalet sekvenserade fall under vecka 18.

I tabellen är varianten bland de mest förekommande i landet.

Även om smittspridningen av covid-19 fortfarande är på en relativt låg nivå uppmanar Folkhälsomyndigheten fortsatt utsatta grupper att vaccinera sig.

– Vårens vaccinationsinsats mot covid-19 pågår och hittills har drygt hälften av personer 80 år och äldre fått en påfyllnadsdos under våren 2024. Alla personer 80 år och äldre, samt personer 65 år och äldre med dagliga omsorgsinsatser, rekommenderas en påfyllnadsdos vaccin mot covid-19, understryker FHM.

Foto: CDC

Text: Redaktionen


Flera smittade av allvarlig sjukdom – från vanligt föremål i trädgården

2024 05 23

Flera personer i södra Sverige har smittats av en ovanlig bakterie som tycks förekomma i vanligt trädgårdsmaterial.

Det är från Skåne de senaste larmen kommer.

Minst tre personer har under försommaren smittats av bakterien legionella efter att ha hanterat vanlig planteringsjord, rapporterar Sydsvenskan.

Alla smittade bor på olika platser i landskapet och samtliga har behövt uppsöka sjukhusvård.

– Vi ser toppen på isberget, de som kommer till sjukhus och får diagnosen. Då får man ofta en ganska allvarlig lunginflammation där man behöver vårdas inneliggande med riktad antibiotikabehandling, säger Marianne Alanko Blomé som är biträdande smittskyddsläkare på Region Skåne, till lokaltidningen.

Yngre och friska drabbas

Smittskyddsläkaren bekräftar att fallen inträffat på kort tid. Alla har haft någon form av jordkontakt.

Jord-legionella var länge helt okänt i Sverige. Under den varma sommaren 2018 skedde dock ett större utbrott med ett 30-tal bekräftade fall där de flesta var hemmahörande i Stockholm.

Totalt har Skåne haft tvåsiffriga antal fall under de senaste två åren.

Och även om det är relativt få som smittas höjer Smittskydd Skåne ett varningens  finger. Legionellatyperna slår nämligen annorlunda än andra varianter.

– När det gäller den vanliga legionellan är det ofta äldre eller personer med nedsatt immunförsvar som bli sjuka. Här ser vi en del yngre, väsentligen friska som drabbas, säger Marianne Alanko Blomé.

Vanligt i Australien

Bakterien kallas för “legionella longbeachae” och har inte kunnat spåras till någon specifik leverantör.

Att smittan numera sker just i Sverige är ovanligt, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I Australien och Nya Zeeland däremot är det relativt vanligt att legionellafall smittats vid trädgårdsarbete och jordhantering. Sommarens ökning av fall är unikt för Sverige och ses varken i Danmark, Norge eller Finland, kommenterade myndigheten i samband med utbrottet 2018.

Fyra rekommendationer

Även om risken för att insjukna bedöms som liten uppmanar Folkhälsomyndigheten att se över hur man hanterar jord eller kompostmaterial. Särskilt om man tillhör en sårbar grupp med nedsatt infektionsförsvar, nedsatt lungfunktion eller röker.

– Öppna jordpåsar utomhus eller i välventilerad miljö och undvik att andas in damm från jordpåsarna, framhåller Folkhälsomyndigheten som även ger följande rekommendationer:

- Undvik att andas in damm från trädgårdsmaterial

- Om jorden eller trädgårdskompostmaterialet är torrt, fukta/blöt ned detta me vattenkanna för att minska risken att damm virvlar upp

- Tvätta händerna med tvål och vatten efter hantering av jord och trädgårdskompostmaterial

Foto P. Shah

Text: Redaktionen