SVERIGE: Succélag slår hårt mot kriminella

2022 11 29

Genom en ny lag har Kronofogdemyndigheten kunnat effektivisera beslag från skuldsatta kriminella.

I början av augusti tillträdde nya regler om utmätning i kraft. Reglerna ger Kronofogdemyndigheten nämligen möjligheten att kunna utmäta på distans.

– Den nya lagen med att kunna utmäta och beslagta prylar på distans har jag efterfrågat i 15 år och nu underlättar det enormt. Många kriminella älskar statusprylar som dyra klockor, jackor och bilar. Det blir lätt få in pengar när polisen väl stoppar dem, säger Johannes Paulson som är nationell samordnare mot brott på Kronofogden till SVT.

Bättre möjligheter på distans

Tidigare har skuldsatta personer behövt vara misstänkta för ett konkret brott för att Kronofogdemyndigheten, med hjälp av Polisen, skulle kunna genomföra en distansutmätning.

– Distansutmätning är ett kraftfullt verktyg som kommer att få effekt i vårt arbete mot organiserad brottslighet. Man ska inte kunna visa upp sina tillgångar hur som helst. Är man skuldsatt så är vi där och utmäter. Ofta är det brottsoffren som får tillbaka en del av sina skadestånd.

– Vi får bättre möjligheter att utmäta på distans när Polisen påträffar egendom i sin verksamhet. Vi kan begära hjälp av Polisen för att säkerställa egendom när vi tagit beslut om utmätning. Det bidrar till att rättssäkerheten strävs i vår verksamhet, skriver Kronofogdemyndigheten.

Vad lagen handlar om

Kronofogdemyndigheten har, tack var den nya lagen, i Stockholms län kunnat göra åtta gånger fler beslag från skuldsatta kriminella.

Två exklusiva porschar hör till de beslag som Kronofogden har tagit av skuldsatta personer.

Tidigare har Kronofogdemyndigheten tvingats åka ut nattetid för att utmäta värdesaker som till exempel klockor, jackor och bilar.

Den nya lagen bidrar till att Polisen kan ringa en jourtelefon som är bemannad hos Kronofogdemyndigheten, som är öppen efter kontorstid, rapporterar SVT.

Betydelsefull länk

Den före detta regeringen betonade i mars att Kronofogdemyndighetens arbete också utgör en betydelsefull länk i kedjan av de åtgärder som kan vidtas mot organiserad brottslighet.

Innan lagen trädde i kraft, föreslog den dåvarande regeringen förbättrade möjligheter att genomföra utmätning på distans när Polismyndigheten påträffar egendom i sin verksamhet.

Regeringen betonade också ett tydliggörande av ramarna för Kronofogdemyndighetens utredningar, i syfte att stärka både effektiviteten och rättssäkerheten i myndighetens verksamhet.

Foto: Riksbanken

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen