JUST NU: Putin omgrupperar – kraftsamlar för ny stor attack mot Ukraina

2022 03 23

Rysslands diktator planerar nu att attackera ukrainska styrkor i östra delarna av landet genom en kraftsamling som ska omringa styrkorna.

Det rapporterar BBC, som hänvisar till en uppdatering från det brittiska försvarsdepartementet.

Ny attack

Enligt departementet är det sannolikt att den ryska militären för närvarande omgrupperar sig. 

Syftet ska vara att organisera för en ny, kraftfull offensiv mot den redan hårt drabbade befolkningen i Ukraina.

Omringar ukrainska styrkor

Striderna i norra Ukraina har den senaste tiden befunnit sig i ett relativt statiskt läge. Men nu uppges Ryssland samtidigt avancera från Charkiv i norr samt från Mariupol i söder.

Målet är att tvinga det ukrainska motståndet österut och därefter omringa dem, uppger det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

Målet: Odesa

Samtidigt uppges att den ryska militären också fortsätta rikta blickarna västerut. 

– Ryska styrkor försöker fortfarande marschera runt Mykolaiv i syfte att avancera västerut mot den stora hamnstaden Odesa”, framhäver uppger Storbritanniens försvarsdepartement.

Högteknologiska vapen

Odesa är fortfarande under ukrainsk kontroll, men har likväl utstått ryska attacker.

I helgen påstod Putinregimen att man skulle ha slagit ut ukrainsk militär kommunikation och hamnstadens spaningscentral med hjälp av nya högteknologiska vapen.

Potentiellt dödläge

Staden var enligt BBC en av de platser tillsammans med Kyiv och Charkiv som Ryssland initialt försökte belägra i krigets inledning – men misslyckades.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) har tidigare uppgett att den misslyckade ryska kampanjen kan resultera i “mycket våldsamt och blodigt” dödläge som i värsta fall kan pågå i månader.

Strategisk stad

Det strategiska läget är en av anledningarna till att Ryssland skulle vilja inta Odesa.

I Odesa bor en miljon invånare och staden ligger strategiskt i sydvästra delen av Ukraina i anslutning till kusten i Svarta havet. Mycket av landets ekonomi och sjöfartshandel kopplas till just Odesa.

Medelhavsklimat

Staden har med sitt behagliga klimat, livliga restaurang- och nöjesliv samt vackra vyer var ett mycket populärt resmål för ryssar. Odesa har samlat folk från hela världen och är även en populär destination för många sydeuropéer.

Den stora strömmen av turister till Odesa har haft stor betydelse för hela Ukrainas näringsliv. Odesa är landets tredje största stad efter Kyiv och Kharkiv.

Foto: F Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen