JUST NU: Putin omgrupperar – kraftsamlar för ny stor attack mot Ukraina

2022 03 23

Rysslands diktator planerar nu att attackera ukrainska styrkor i östra delarna av landet genom en kraftsamling som ska omringa styrkorna.

Det rapporterar BBC, som hänvisar till en uppdatering från det brittiska försvarsdepartementet.

Ny attack

Enligt departementet är det sannolikt att den ryska militären för närvarande omgrupperar sig. 

Syftet ska vara att organisera för en ny, kraftfull offensiv mot den redan hårt drabbade befolkningen i Ukraina.

Omringar ukrainska styrkor

Striderna i norra Ukraina har den senaste tiden befunnit sig i ett relativt statiskt läge. Men nu uppges Ryssland samtidigt avancera från Charkiv i norr samt från Mariupol i söder.

Målet är att tvinga det ukrainska motståndet österut och därefter omringa dem, uppger det brittiska försvarsdepartementet på Twitter.

Målet: Odesa

Samtidigt uppges att den ryska militären också fortsätta rikta blickarna västerut. 

– Ryska styrkor försöker fortfarande marschera runt Mykolaiv i syfte att avancera västerut mot den stora hamnstaden Odesa”, framhäver uppger Storbritanniens försvarsdepartement.

Högteknologiska vapen

Odesa är fortfarande under ukrainsk kontroll, men har likväl utstått ryska attacker.

I helgen påstod Putinregimen att man skulle ha slagit ut ukrainsk militär kommunikation och hamnstadens spaningscentral med hjälp av nya högteknologiska vapen.

Potentiellt dödläge

Staden var enligt BBC en av de platser tillsammans med Kyiv och Charkiv som Ryssland initialt försökte belägra i krigets inledning – men misslyckades.

Den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) har tidigare uppgett att den misslyckade ryska kampanjen kan resultera i “mycket våldsamt och blodigt” dödläge som i värsta fall kan pågå i månader.

Strategisk stad

Det strategiska läget är en av anledningarna till att Ryssland skulle vilja inta Odesa.

I Odesa bor en miljon invånare och staden ligger strategiskt i sydvästra delen av Ukraina i anslutning till kusten i Svarta havet. Mycket av landets ekonomi och sjöfartshandel kopplas till just Odesa.

Medelhavsklimat

Staden har med sitt behagliga klimat, livliga restaurang- och nöjesliv samt vackra vyer var ett mycket populärt resmål för ryssar. Odesa har samlat folk från hela världen och är även en populär destination för många sydeuropéer.

Den stora strömmen av turister till Odesa har haft stor betydelse för hela Ukrainas näringsliv. Odesa är landets tredje största stad efter Kyiv och Kharkiv.

Foto: F Andrejevic resp President of Russia

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen