Många som köper alkohol åker på straffavgift

2024 04 11

Många alkoholkonsumenter i Sverige åker på höga avgifter utan att känna till det i förväg.

Det har blivit en allt större trend att beställa hem alkohol via webbutiker, mycket på grund av att det har blivit dyrare att på egen hand frakta hem varor från utlandet.

Men enligt Tullverket känner få till att den som gör beställningen även måste betala svensk alkoholskatt.

– Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen, framhåller myndigheten i ett nytt utskick.

Sju gånger så mycket

Under fjolåret stoppades hela sju gånger så mycket alkohol i post- och paketflödet som beställts från utländska webbutiker jämfört med 2022.

– Vi ser en dramatisk ökning när det gäller mängden stoppad alkohol i post- och paketflödet. De flesta som beställer alkohol från utländska webbutiker har tyvärr ingen aning om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Tvingas betala straffavgift

Mängden stoppad alkohol för eget bruk uppgick till 35 077 liter 2023. I jämförelse var motsvarande siffra enbart 4 873 liter året dessförinnan.

I just post- och paketflödet stoppades 378 stycken försändelser under förra året, drygt dubbelt så många som 2022.

– Det är faktiskt en rätt så dålig affär att beställa alkohol från utländska butiker utan att betala skatt. För när vi har stoppat alkoholen måste du förutom alkoholskatt även betala en straffavgift, som kallas för transporttillägg, för att få ut dina beställda varor, berättar Martin Petersson.

"Okänt för många"

Affären kan exempelvis se ut enligt följande.

En person beställer tre liter vitt vin för 290 kronor samt sju liter vodka för 1 650 kronor. Om försändelsen stoppas vid införseln till Sverige ökar kostnaden efter skatt och straffavgift till drygt 4 100 kronor istället.

– Jag förstår om folk tycker det verkar både praktiskt och ekonomiskt att beställa hem alkoholen via nätet nu när drivmedelspriserna är så höga. Tyvärr är webbutikerna ofta dåliga på att informera om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson.

– Det är okänt för många att reglerna är olika beroende på om man transporterar alkoholen själv eller om man anlitar en transportör för alkoholen.

Så här lyder reglerna

Enligt reglerna ska den som beställer alkohol på nätet från andra länder alltid betala alkoholskatt. Det gäller oavsett hur stor beställningen är och om det är för personligt bruk.

Det är även upp till beställaren själv att anmäla sig som mottagare till Skatteverket i förväg och se till att alkoholskatten blir betald.

Förra året debiterade Tullverket dubbelt så mycket skatt på alkoholköp från utländska webbutiker jämfört med året innan: 929 928 kronor jämfört med 421 185 kronor 2022.

Foto: K. Knight

Text: Redaktionen


Raseri mot Swedbank – storbanken spärrar alla konton

2024 12 11

Efter fem transaktioner kunde småbarnsmamman Josefine Roos plötsligt inte använda sina konton på Swedbank.

Totalt handlade det om transaktioner på 14 800 kronor – fyra mottagna swishar från sambon och en utbetalning från köp och sälj-appen Vinted.

Betalningarna väckte misstankar hos Swedbank.

Storbanken kontaktade Josefine Roos och gav henne tio dagar på sig att förklara vad transaktionerna handlade om. 

Några dagar senare låstes hennes konton hos banken. Swedbank meddelade att hennes ärende behandlades, men ingenting hände.

Josefine Roos bankkonton spärrades i ett halvår och flera av hennes räkningar gick till inkasso innan hon kunde öppna ett konto hos en annan bank, rapporterar TV4.

– Du står där, du har små barn, du kan inte handla mat, du kan inte betala dina räkningar. Du får absolut ingen respons tillbaka när du försöker kolla vad som har hänt och vad det grundar sig i, säger småbarnsmamman till tv-kanalen.

Spärrade Bank-ID

Efter sex månaders väntan kom nästa smäll för Josefine Roos.

Swedbank meddelade att hon blivit uppsagd som kund och att hennes Bank-ID spärrats i ett år. 

Beskedet kom som en blixt från klar himmel.

– Du behöver ju för fan Bank-ID till allt. Du är helt handikappad utan, säger hon till TV4.

Swedbank har avböjt att kommentera det enskilda ärendet. Storbanken hänvisar till att kunder kan överklaga beslut till bankens kundombudsman.

Hannes Mård, pressansvarig på Swedbank, har tidigare uppgett att banken är skyldig att förebygga terrorfinansiering, penningtvätt och annan brottslighet.

– Vi har rutiner och system för monitorering av transaktioner. Ser vi mönster som avviker eller misstänker ett bedrägeri kan vi begränsa möjligheterna att använda våra tjänster, sade han i en kommentar till Aftonbladet.

– Vi ställer frågor. Vi måste kunna hantera riskerna som finns, tillade Mård.

Många klagomål

Enligt Konsumenternas bank- och finansbyrå är fallet med Josefine Roos inte unikt.

Uppsagda eller spärrade bankkonton har varit ett vanligt klagomål det senaste året, uppger organisationen till tv-kanalen.

Nya regler – kan blockera kunder

Sveriges banker är skyldiga att arbeta mot penningtvätt, terrorfinansiering och annan ekonomisk brottslighet.

Under 2024 har flera åtgärder införts för att försvåra för kriminella som vill använda bankernas produkter.

I maj meddelade Bankföreningen att svenska banker ska kunna blockera användningen av Swish och Bank-ID för kunder som identifieras som bedragare och så kallade penningmålvakter (personer som tvättar pengar genom att upplåta sitt konto och hjälper till att flytta pengar från brottslig verksamhet).

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Rusning till ICA – kunderna väller in

2024 12 11

Kunderna har återvänt med råge till Sveriges största livsmedelskedja Ica.

Det visar nya siffror som presenteras på onsdagen.

På ett år har Ica-butikernas nettoomsättning ökat med 8,2 procent, rapporterar Dagligvarunytt i en stor granskning.

Ica-handlarna jublar efter beskedet.

Göran Blomberg, vd Ica-handlarnas Förbund, välkomnar de nya siffrorna och konstaterar att hårt arbete ligger bakom uppgången.

– Vi har jobbat mer med pris senaste åren. Samtidigt vet vi att hushållen uppskattar våra andra mervärden, säger han till tidningen och fortsätter:

– Därför kommer kunderna tillbaka till oss. Ica har växt mer än index i över ett år.

Starkt tredje kvartal

Försäljningsökningen är ett välkommet besked för Ica-koncernen.

Efter flera prishöjningar tappade Ica-butikerna marknadsandelar under både 2022 och 2023.

2024 har dock varit ett betydligt bättre år för Ica. I det tredje kvartalet ökade koncernens omsättning med 6,5 procent.

– Tredje kvartalet bjöd på volymtillväxt, ökade marknadsandelar på totalen 12 månader i rad och i kvartalet för Icas samtliga butiksprofiler, samt god lönsamhet i koncernen som helhet där Rimi Baltic gör ett riktigt bra kvartal, kommenterade Ica Gruppens vd Nina Jönsson.

– Matpriserna förblev stabila men pris är fortsatt av stor vikt. Samtidigt ser vi en viss optimism hos kunderna – man ser även till andra värden. Vi fortsätter att stärka vårt gemensamma erbjudande samtidigt som vi tar viktiga kliv i hållbarhetsarbetet.

Nina Jönsson passade även på att berömma Icas klimatarbete.

– Jag är mycket stolt över att Ica Gruppen nu har fått vetenskapligt baserade netto noll-klimatmål godkända av Science Based Targets Initiative (SBTi). Som en stor aktör i livsmedelkedjan vill Ica visa vägen och bidra till att minska den globala uppvärmningen i linje med Paris-avtalet. De godkända klimatmålen är därför ett viktigt steg framåt, där vi involverar både leverantörer och kunder på vår resa.

Foto: Ica Gruppen

Text: Redaktionen