Många som köper alkohol åker på straffavgift

2024 04 11

Många alkoholkonsumenter i Sverige åker på höga avgifter utan att känna till det i förväg.

Det har blivit en allt större trend att beställa hem alkohol via webbutiker, mycket på grund av att det har blivit dyrare att på egen hand frakta hem varor från utlandet.

Men enligt Tullverket känner få till att den som gör beställningen även måste betala svensk alkoholskatt.

– Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen, framhåller myndigheten i ett nytt utskick.

Sju gånger så mycket

Under fjolåret stoppades hela sju gånger så mycket alkohol i post- och paketflödet som beställts från utländska webbutiker jämfört med 2022.

– Vi ser en dramatisk ökning när det gäller mängden stoppad alkohol i post- och paketflödet. De flesta som beställer alkohol från utländska webbutiker har tyvärr ingen aning om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Tvingas betala straffavgift

Mängden stoppad alkohol för eget bruk uppgick till 35 077 liter 2023. I jämförelse var motsvarande siffra enbart 4 873 liter året dessförinnan.

I just post- och paketflödet stoppades 378 stycken försändelser under förra året, drygt dubbelt så många som 2022.

– Det är faktiskt en rätt så dålig affär att beställa alkohol från utländska butiker utan att betala skatt. För när vi har stoppat alkoholen måste du förutom alkoholskatt även betala en straffavgift, som kallas för transporttillägg, för att få ut dina beställda varor, berättar Martin Petersson.

"Okänt för många"

Affären kan exempelvis se ut enligt följande.

En person beställer tre liter vitt vin för 290 kronor samt sju liter vodka för 1 650 kronor. Om försändelsen stoppas vid införseln till Sverige ökar kostnaden efter skatt och straffavgift till drygt 4 100 kronor istället.

– Jag förstår om folk tycker det verkar både praktiskt och ekonomiskt att beställa hem alkoholen via nätet nu när drivmedelspriserna är så höga. Tyvärr är webbutikerna ofta dåliga på att informera om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson.

– Det är okänt för många att reglerna är olika beroende på om man transporterar alkoholen själv eller om man anlitar en transportör för alkoholen.

Så här lyder reglerna

Enligt reglerna ska den som beställer alkohol på nätet från andra länder alltid betala alkoholskatt. Det gäller oavsett hur stor beställningen är och om det är för personligt bruk.

Det är även upp till beställaren själv att anmäla sig som mottagare till Skatteverket i förväg och se till att alkoholskatten blir betald.

Förra året debiterade Tullverket dubbelt så mycket skatt på alkoholköp från utländska webbutiker jämfört med året innan: 929 928 kronor jämfört med 421 185 kronor 2022.

Foto: K. Knight

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen