Många som köper alkohol åker på straffavgift
2024 04 11
Många alkoholkonsumenter i Sverige åker på höga avgifter utan att känna till det i förväg.
Det har blivit en allt större trend att beställa hem alkohol via webbutiker, mycket på grund av att det har blivit dyrare att på egen hand frakta hem varor från utlandet.
Men enligt Tullverket känner få till att den som gör beställningen även måste betala svensk alkoholskatt.
– Resultatet kan bli en dyrköpt läxa när både skatt och straffavgifter ska betalas om Tullverket stoppat leveransen, framhåller myndigheten i ett nytt utskick.
Sju gånger så mycket
Under fjolåret stoppades hela sju gånger så mycket alkohol i post- och paketflödet som beställts från utländska webbutiker jämfört med 2022.
– Vi ser en dramatisk ökning när det gäller mängden stoppad alkohol i post- och paketflödet. De flesta som beställer alkohol från utländska webbutiker har tyvärr ingen aning om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.
Tvingas betala straffavgift
Mängden stoppad alkohol för eget bruk uppgick till 35 077 liter 2023. I jämförelse var motsvarande siffra enbart 4 873 liter året dessförinnan.
I just post- och paketflödet stoppades 378 stycken försändelser under förra året, drygt dubbelt så många som 2022.
– Det är faktiskt en rätt så dålig affär att beställa alkohol från utländska butiker utan att betala skatt. För när vi har stoppat alkoholen måste du förutom alkoholskatt även betala en straffavgift, som kallas för transporttillägg, för att få ut dina beställda varor, berättar Martin Petersson.
"Okänt för många"
Affären kan exempelvis se ut enligt följande.
En person beställer tre liter vitt vin för 290 kronor samt sju liter vodka för 1 650 kronor. Om försändelsen stoppas vid införseln till Sverige ökar kostnaden efter skatt och straffavgift till drygt 4 100 kronor istället.
– Jag förstår om folk tycker det verkar både praktiskt och ekonomiskt att beställa hem alkoholen via nätet nu när drivmedelspriserna är så höga. Tyvärr är webbutikerna ofta dåliga på att informera om vilka regler som gäller, säger Martin Petersson.
– Det är okänt för många att reglerna är olika beroende på om man transporterar alkoholen själv eller om man anlitar en transportör för alkoholen.
Så här lyder reglerna
Enligt reglerna ska den som beställer alkohol på nätet från andra länder alltid betala alkoholskatt. Det gäller oavsett hur stor beställningen är och om det är för personligt bruk.
Det är även upp till beställaren själv att anmäla sig som mottagare till Skatteverket i förväg och se till att alkoholskatten blir betald.
Förra året debiterade Tullverket dubbelt så mycket skatt på alkoholköp från utländska webbutiker jämfört med året innan: 929 928 kronor jämfört med 421 185 kronor 2022.
Foto: K. Knight
Text: Redaktionen