SVERIGE: Stort trendbrott på bostadsmarknaden

2023 07 07

De senaste månaderna har villapriserna stadigt sjunkit i hela Sverige.

Men nu stiger priserna igen, trots allt högre bolåneräntor.

Det visar ny statistik från Svensk Mäklarstatistik.

– Under juni ökade priserna i Storgöteborg samt i riket utanför storstadsområdena, där närmare 70 procent av villaförsäljningarna sker, uppger Svensk Mäklarstatistik i ett pressmeddelande.

I Storstockholm och Stormalmö var priserna oförändrade.

Bostadsrätter följer trenden

Priserna för bostadsrätter var på totalen oförändrade i juni. Men i storstäderna syns en prisuppgång.   

I såväl Stormalmö som i centrala Malmö ökade priserna med 2 procent.

I Storgöteborg och i centrala Stockholm ökade priserna med 1 procent.

”Återhämtat sig något”

Prisuppgången för villapriserna i juni och den senaste tidens prisuppgång på bostadsrätter gör att marknaden har ”återhämtat sig något” sedan toppnoteringen i mars/april 2022, skriver Svensk Mäklarstatistik.

Bostadsrättspriserna ligger 9 procent under fjolårets toppnivå. Villapriserna har sjunkit med 12 procent sedan toppnoteringen. 

Svensk Mäklarstatistik förutspår att marknaden kommer att stabiliseras den kommande tiden – trots att Riksbanken har flaggat för ytterligare höjningar av styrräntan.

– Trots att Riksbanken sannolikt inte är klara med räntehöjningar bedömer en majoritet av våra medlemmar att prisstabiliseringen fortsätter även under det tredje kvartalet.

– Samtidigt har drastiskt höjda boendeutgifter gjort det svårare för många som behöver flytta att faktiskt göra det, vilket märks i låga försäljningstal, säger Joakim Lusensky, analys- och kommunikationschef, Mäklarsamfundet.

Tror på lägre priser

Andra aktörer tror dock att bostadspriserna kommer att sjunka ytterligare under en tid.

Helena Bornevall, seniorekonom vid Handelsbanken, tror på en ”odramatisk” prisnedgång.

– Under våren har priserna varit förhållandevis stabila. Men säljaktiviteten går ner och är väldigt svag, så Handelsbanken håller fast vid att priserna ska ner lite till. Vi tror på totalt 20 procent lägre priser från toppen i fjol men utan någon dramatik, säger hon till SvD.

Foto: M. Lis

Text: Redaktionen