Stort tillslag av polisen – flera gripna

2023 04 14

Svensk polis har avslöjat ett stort kriminellt nätverk som smugglat narkotika mellan Spanien och Sverige.

Tre transporter från Spanien har stoppats och nitton personer har gripits.

Polisen har beslagtagit 550 kilo cannabis och 162 kilo marijuana.

– Vår teori är att detta har pågått under lång tid, kanske under flera år, säger Mats Johansson, biträdande gruppchef vid spaningssektionens utredningsgrupp i region Väst

”Internationell samverkan är avgörande

Polisen har sedan sommaren 2022 kartlagt det kriminella nätverket.

Efter flera månader kunde svensk och spansk polis, tillsammans med Europol, till slut slå till mot gruppen.

– Svensk polis har en mycket god och nära samverkan med spansk polis och Europol, vilket leder till operativa framgångar både i Sverige och Spanien. Internationell samverkan är avgörande för att på allvar förhindra den organiserade brottslighetens utbredning i Sverige, säger Sofie Holmqvist, biträdande enhetschef på nationella operativa avdelningens utredningsenhet.

Började 2019

Redan för fyra år sedan väcktes misstankar mot flera av de individer som nu kunnat gripas.

– Ärendet började 2019 när misstankar om att ett flertal individer ingick i ett nätverk som smugglade narkotika från Spanien till Sverige uppstod inom ramen för en förundersökning kring grov penningtvätt, skriver polisen.

Spansk polis startade även en egen utredning, parallellt med den svenska. I Spanien identifierades ett litauiskt nätverk som användes för logistik kring och transport av narkotikan till Sverige och andra länder. 

De huvudmisstänkta för smugglingen greps i Spanien och Sverige i februari i år.

–  Samverkan inom svensk polis, men även med andra myndigheter och internationella partners, har hittills varit framgångsfaktorer för utgången av ärendet, säger Kristin Andrae, chef för aktionsgruppsektionen på regionala utredningsenheten i Stockholm.

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen