Stort steg framåt för ny kärnkraft i Sverige

2023 01 25

Statliga Vattenfall har lämnat in en ansökan om att Svenska kraftnät ska utreda nya kränkrafstreaktorer vid Ringhals.

Enligt nya handlingar kan den nya anläggningen stå klar om nio år, rapporterar Aftonbladet.

– Jag säger främst att det är mycket glädjande, det är mycket bra att man planerar för ny kärnkraft i Sverige. Vi måste bygga ut elproduktionen väldigt kraftigt, framför allt i södra Sverige, för att möta det elbehov vi har men också för klimatets skull. Vi behöver mer el för all verksamhet som ska ske och all elektrifiering vi ska göra, så det här är glädjande, kommenterar klimatminister Romina Pourmokthari (L).

Olika alternativ

Vattenfalls ansökan har lämnats in till Svenska kraftnät.

Utifrån ansökan går det inte att utläsa vilken typ av kärnkraftreaktorer det handlar om.

Vattenfall har tidigare motsatt sig att bygga nya stora reaktorer.

Istället har det statliga företaget inlett en förstudie om att bygga nya små modulära reaktorer.

De nya stora reaktorerna har en betydligt större kapacitet än de kvarvarande reaktorerna, Ringhals 3 och 4. Små reaktorer beräknas ha en effekt på 300-400 megawatt. Ringhals 3 och 4 har en effekt på 1070 respektive 1120 megawatt.

–  Om de har ansökt om att få ansluta 2800 megawatt så antyder det att de har tänkt sig två stora reaktorer. Det är en stor anläggning och det är inte så konstigt att man funderar på stora reaktorer, det finns ju skalfördelar med det. När det gäller små reaktorer, så förlorar man skalfördelarna, men det sägs vara snabbare och bygga och billigare. Men vad som i slutändan blir mest effektivt får man se när det har byggts upp, säger Romina Pourmokthari till Aftonbladet.

Dementerar

Vid 13-tiden tillbakavisar Vattenfall Aftonbladets uppgifter. 

–  Det har gått ut felaktiga uppgifter, det stämmer inte. Vi håller på att kolla upp det här och ber att få återkomma med en kommentar, säger Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall, till TV4 Nyheterna.

Välkomnade regeringens öppning

Vattenfall har tidigare utryckt att man välkomnar regeringen förslag om en ny lagstiftning som möjliggör fler kärnkraftsreaktorer på fler platser än i dag.

– Vi behöver fördubbla elproduktionen i Sverige inom ett par decennier. Detta beslut är en bra början för att möjliggöra utökad kapacitet för fossilfri elproduktion. Små modulära reaktorer skulle kunna vara ett viktigt steg på den vägen. Det gäller ju också möjligheten att bygga reaktorer utanför dagens etableringsorter för att ny elproduktion ska kunna byggas i närheten av elintensiv industri på olika håll i landet. Så det här är ett tydligt steg i rätt riktning, sa Torbjörn Wahlborg, chef för elproduktion i Norden, efter regeringens besked.

Även Ringhals och Forsmarks vd Björn Linde välkomnade förslaget:

– Som vd för två kärnkraftverk tycker jag det är rimligt med en moderniserad lagstiftning som kan öka intresset för ny kärnkraft. Det är positivt om man kan lyfta bort begränsningar som rör ett enskilt kraftslag.

Foto: Vattenfall Group

Text: Redaktionen


Myndighet varnar – bada inte vid fel tidpunkt

2025 06 29

En myndighet går ut med en varning till badsugna.

Att bada är någonting som verkligen hör sommaren till för de allra flesta.

Men det gäller att tänka sig för.

Nu går en myndighet ut och varnar svenska folket – för att bada vid fel tidpunkt.

Bada inte vid ”fel” tidpunkt

Det är Strålsäkerhetsmyndigheten som vill varna människor för att bada vid ”fel” tid på dagen, rapporterar SR.

Detta eftersom många, i synnerhet unga, är dåliga på att skydda sig mot solen.

Man kan skydda sig bland annat genom att tänka på vilken tidpunkt man väljer att gå och bada, enligt myndigheten.

– Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, så har man undvikit de här värsta, solstarka timmarna. Och kanske kan man åka ner till stranden och bada efter klockan tre istället, då är det fortfarande varmt ute och solen är inte lika stark, säger Marilla Altersten, utredare på Strålsäkerhetsmyndigheten, till kanalen.

Ungdomars beteende oroar

Sommarens sol är härlig, men man får inte glömma att den också är farlig, varnar myndigheten.

– Det är ju farligt att bränna sig framför allt, det ökar risken för att drabbas av hudsjukdomar längre fram, säger Marilla Altersten till radiokanalen.

Unga i åldrarna 18-29 år är extra slarviga med att skydda sig mot solen, enligt myndigheten.

Förra året slog Strålsäkerhetsmyndigheten larm om att unga medvetet väljer att sola när UV-index är som högst, vilket är motsatsen till vad som är syftet med UV-index.

– Vi ser med oro på att ungdomar inspireras att använda UV-index på det här direkt skadliga sättet. Vi vill uppmana föräldrar att prata med sina barn och ungdomar om vikten av att skydda sig när UV-index är högt, inte det motsatta, sade Strålsäkerhetsmyndighetens Carl Bladh i ett uttalande.

Uppmaningen: Sluta sola!

Nyligen kom också en oväntad och drastisk uppmaning till svenska folket från en cancerforskare: Sluta sola helt och hållet!

Det var docenten och cancerforskaren Hildur Helgadottir, verksam vid Karolinska Institutet, som menade att solande är ett beteende som vi helt bör upphöra med, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat om.

LÄS OCKSÅ: Oväntad uppmaning till svenska folket: ”Sluta sola!”

Foto: David Boca

Text: Redaktionen


Google varnar alla användare – gör det här direkt

2025 06 29

Google varnar miljarder användare och uppmanar dem att agera direkt.

Google riktar en viktig uppmaning till miljarder användare.

Detta efter en enorm ökning av attacker och bedrägeriförsök riktade mot Google-användare, och mer specifikt mot Gmail-konton.

Viktig uppmaning

I ett blogginlägg skrivet av Evan Kotsovinos, vice ordföranden för Googles avdelning för integritet och säkerhet, varnas användare för den stora ökningen av attacker och bedrägeriförsök det senaste året.

Därför uppmanas Gmail-användare att vidta en viktig åtgärd.

De uppmanas att sluta använda sig av vanliga lösenord.

Istället bör man använda sig av så kallade åtkomstnycklar, menar Google.

– Vi vill gå bortom lösenord helt och hållet, samtidigt som vi håller inloggningar så enkla som möjligt, skriver Evan Kotsovinos i inlägget.

Därför rekommenderas användare istället att använda åtkomstnyklar, som heter passkeys på engelska.

– Åtkomstnycklar är nätfiskesäkra och du kan enkelt logga in med samma metod som du använder för att låsa upp enheten (som ditt fingeravtryck eller Face ID) – inget lösenord krävs, skriver Googles Evan Kotsovinos.

Många använder vanliga lösenord

Bedrägerier av olika slag börjar ofta med att kriminella försöker gå tillgång till dina digitala konton, enligt Google.

Därför vill man komma bort från lösenord, som sällan är särskilt säkra, och istället övergå till just åtkomstnycklar.

Data från USA visar att de flesta människor fortfarande använder vanliga lösenord snarare än åtkomstnycklar, trots att många känner till att det inte är det säkraste alternativet. Bland Generation X och Baby Boomers använder över 60 procent vanliga lösenord som sitt primära sätt att logga in.

Den yngre Generation Z, och i viss mån Millennials, är bättre på att använda åtkomstnycklar istället för lösenord, enligt Google.  

Bakgrunden till att Google går ut med sin uppmaning nu är att antalet intrång och bedrägeriförsök har ökat lavinartat den senaste tiden.

Foto: Solen Feyissa

Text: Redaktionen