Stort larm om Vattenfall – ”kan göra oerhörd skada”

2024 03 20

Statsägda Vattenfall tvingas till böter på 33 miljoner kronor.

Det har Svenska kraftnät beslutat. Myndigheten uppger att Vattenfall inte följt säkerhetsskyddslagen ordentligt och därför måste betala en sanktionsavgift. Bötesbeloppet på 33 miljoner kronor är ”den övre halvan av beloppsintervallet”, rapporterar SvD.

– Belopp i den övre halvan av skalan bör endast komma ifråga för mycket allvarliga överträdelser, framhåller Svenska kraftnät enligt tidningen.

Flera brister 

Ylva Söderlund är enhetschef för tillsynsverksamheten vid Svenska kraftnät.

Hon berättar att Svenska kraftnät upptäckt brister i Vattenfalls säkerhetsanalys i samband med att avtal har tecknats med externa aktörer. Myndigheten har även noterat brister i Vattenfalls kontakt med Svenska kraftnät.

– I detta fall har det uppstått påtagliga sårbarheter för Sveriges säkerhet, säger Söderlund till SvD.

”Kan göra oerhörd skada”

Svenska kraftnäts enhetschef vill inte specificera vilka "påtagliga sårbarheter" det rör sig om, men hon understryker att elförsörjningen är ett kritiskt säkerhetsområde och att det är avgörande att obehöriga inte får tillgång till anläggningar eller styrsystem.

– Någon som är där med onda avsikter kan göra en oerhörd skada, säger hon till tidningen.

Fakta: Säkerhetsskydd i Sverige

Då måste aktörer betala sanktionsavgift:

- Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet är skyldig att upprätthålla sitt säkerhetsskydd. Säkerhetspolisen och andra tillsynsmyndigheterna bedriver tillsyn för att säkerställa att verksamhetsutövarna efterlever säkerhets­skyddslagens krav.

- Om en verksamhetsutövare har åsidosatt någon av de centrala bestämmelserna för säkerhetsskyddet får tillsynsmyndigheten ta ut en sanktionsavgift.

- En sanktionsavgift kan aktualiseras exempelvis vid upprepade, uppsåtliga eller av andra skäl särskilt allvarliga överträdelser.

-  I bedömning om en sanktionsavgift ska tas ut ska särskild hänsyn tas till den skada eller sårbarhet för Sveriges säkerhet som uppstått, om överträdelsen har varit uppsåtlig eller berott på oaktsamhet, vad verksamhetsutövaren har gjort för att överträdelsen ska upphöra och för att begränsa dess verkningar, och om verksamhetsutövaren tidigare har begått en överträdelse.

Källa: Säkerhetspolisen

Text: Redaktionen


JUST NU: Helikoptrar i luften – SMHI utfärdar skarp varning

2025 07 14

Den ihållande högsommarvärmen i norra Sverige leder till ökad risk för skogsbränder.

Under måndagen varnar SMHI för skogsbränder i fyra län:

- Västerbottens län

- Norrbottens län

- Västernorrlands län

- Jämtlands län

”Risken är mycket stor”

Enligt SMHI är risken för bränder i skog och mark ”stor eller mycket stor” i områdena.

Allmänheten uppmanas att tänka på följande, enligt varningen:

- Skogsbrand kan lätt uppstå på grund av till exempel eldning, gnistor från maskiner eller blixtnedslag.

- Brand sprids lätt i skog och mark.

- Brand i ledningsgator kan medföra störningar i el- och telenätet.

- Kontrollera om eldningsförbud råder i ditt område, och var mycket försiktig vid eldning eller arbete med stora maskiner utomhus.

MSB blixtagerar

Nu agerar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Myndigheten har skickat upp två brandsläckande helikoptrar i luften, rapporterar P4 Västerbotten.

Helikoptrarna är redo att bekämpa potentiella bränder i Västerbotten. 

Sedan tidigare har MSB fyra helikoptrar utplacerade i Västmanlands och Jämtlands län.

Fyra skopande flygplan är också stationerade i Södermanlands län. Planen kan ta upp vatten direkt från sjöar under flygning.

FAKTA: MSB:s bekämpning av skogsbränder

- Under skogsbrandssäsongen ska det finnas tillgång till minst tio släckande helikoptrar utöver den helikopter som vid behov kan användas för koordinering

- Helikopterresurserna kan placeras på olika platser baserat på aktuell brandriskprognos och är normalt självförsörjande med bränsle och andra förnödenheter.

- Styrande för MSB:s beslut om beredskap är en kombination av brandrisken, eventuella hotade värden och behovet av resurser. MSB analyserar brandriskerna flera gånger i veckan under de perioder på året då risken för skogsbränder vanligtvis är hög.

- MSB kan vid behov, vid exempelvis höga brandriskvärden, styra beredskapen genom att justera:

  • Anspänningstiden (tiden från larm till dess att en helikopter senast ska lyfta mot en brand), 180 eller 90 minuter
  • Antalet helikoptrar som ställs i en högre beredskap
  • Positionering i landet av helikoptrar

Källa: MSB

Foto: P. Keno

Text: Redaktionen


JUST NU: Ryssland hotar grannland

2025 07 14

En provskjutning från Estland väcker rysk ilska.

Nu hotar Ryssland att svara med full kraft. Svaret kommer vara "bestämt och beslutsamt", enligt Kremls talesperson Dmitrij Peskov. Ryssland betonar att man kommer att försvara sina intressen i Östersjön efter Estlands senaste test av HIMARS-artillerisystem, som har ökat spänningarna i området, rapporterar Kyiv Independent.

Skarp kritik mot Baltikums militära upprustning

Dimitrij Peskov beskriver situationen som “spänd” och anklagar de europeiska kustländerna för aggressiva och provocerande handlingar.

— Den baltiska regionen är spänd på grund av de europeiska kuststaternas aggressiva politik. Ryssland har för avsikt att handfast försvara sina intressen i denna region, säger Peskov, enligt samma tidning.

Grannländer rustar upp

Estland genomförde nyligen sin första testskjutning med HIMARS mot mål till sjöss. Landet fick sina första sex robotsystem tidigare i år som en del av en regional upprustning, som svar på Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina.

Samtidigt förbereder även Litauen och Lettland sig med liknande beställningar av HIMARS och avancerade missiler.

— Faktum är att många länder bedriver provocerande handlingar i området, vilket är en uppenbar verklighet, betonar Peskov.

Spänningar mellan NATO och Ryssland

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har NATO stärkt sin militära närvaro vid östra gränsen, inklusive i Estland, Lettland och Litauen. Moskva har upprepade gånger varnat för att NATO:s ökade militära närvaro i regionen utgör ett hot mot dess säkerhet.

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har tidigare i år varnat för att om Rysslands aggression inte stoppas kan det leda till direkt angrepp på NATO-territorium och en bredare konflikt i Europa.

I en intervju med Sky News uttalade sig Zelensky då kraftfullt om framtidsrisken.

— Jag tror att Putin kan attackera ett Nato-land inom fem år.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen