Stort larm om svensk stad – över 70 000 riskerar att dö i förtid

2024 04 04

Naturvårdsverket har gått ut med ett skarpt krav på Skellefteå kommun.

Myndigheten kräver att kommunen agerar mot de olagligt höga halter av luftföroreningar som uppmätts i luften.

Men Skellefteå har inte lyssnat. Ingen åtgärdsplan har tagits fram, trots att situationen är kritisk. Kommunens cirka 72 000 invånare riskerar att förlora flera levnadsår på grund av den skadliga luften.

– Nivåerna av skadliga partiklar, PM10, som vissa dagar finns i Skellefteå är så höga att invånarna riskerar att bland annat dö i förtid av hjärt- och kärlsjukdomar och lungcancer om de andas in den dåliga luften under en längre tid, rapporterar SR Ekot i en granskning.

Upptäcktes 2021

De höga halterna av luftföroreningar i Skellefteå upptäcktes redan 2021 av Naturvårdsverket. I samband med det krävde myndigheten att kommunen skulle ta fram en åtgärdsplan för att komma tillrätta med problemet.

Skellefteå kommun meddelar att ett åtgärdsprogram kan vara på plats i slutet av 2024, drygt tre år efter att kravet utfärdades.

Kommunens planeringschef Lars Hedqvist understryker att situationen är svårhanterlig. Han pekar på att Skellefteå saknar tågförbindelse och att E4:an går igenom kommunen. Två faktorer som staten bär ansvar för.

– Huvudproblemet ligger på staten helt enkelt. Det är de som borde göra någonting, säger Lars Hedqvist till radion.

Han tillägger att kommunen har vidtagit åtgärder, trots avsaknaden av ett konkret åtgärdsprogram. Bland annat har Skellefteå utökat kollektivtrafiken och begränsat antalet parkeringplatser i stadskärnan, uppger planeringschefen.

6 700 dödsfall i förtid per år

Luftföroreningar beräknas orsaka 6 700 förtida dödsfall i Sverige varje år, trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av luftföroreningar. Varje dödsfall uppskattas motsvara en förlust av tio levnadsår.

Det visar en studie som IVL Svenska Miljöinstitutet och Umeå universitet gjorde på uppdrag av Naturvårdsverket 2022.

– Exponeringen är högst för människor som vistas och bor i centrala delar av de större städerna och generellt högre i södra Sverige, kommenterade Malin Gustafsson, forskare på IVL Svenska Miljöinstitutet, när studien presenterades.

Foto: Skellefteå kommun 

Text: Redaktionen


JUST NU: Nästan alla svenskar får ny lön – här är nya siffran

2025 04 01

Förhandlingsparterna är nu överens.

Det blir en löneökning på 6,4 procent. 

Ett tvåårigt avtal står nu klart mellan fack och arbetsgivare inom industrin, vilket väntas sätta normen för miljoner anställda även för resten av arbetsmarknaden.

Industriarbetsgivarna bekräftar beskedet natten till tisdagen.

– Det avtal vi nu har träffat ligger på en hög nivå kostnadsmässigt. Svensk industri verkar på en global marknad där konkurrensen är hård. Avtalet äventyrar vår konkurrenskraft, bland annat i jämförelse med Finland och Tyskland, där löneavtalen landade på en lägre nivå. Våra företag är djupt bekymrade, men tar ansvar i en turbulent tid, säger Per Hidesten, vd på Industriarbetsgivarna. 

Riktmärke för hela arbetsmarknaden

Årets avtalsrörelse är den mest omfattande sedan 2007 och omkring 500 nya centrala löneavtal ska tecknas.

Följden blir att nästan alla som är anställda i Sverige kommer att få ny lön, och överenskommelsen inom industrin väntas alltså sätta nivån även för resten av landets arbetare.

– Industrins avtal är riktmärke för avtalen på övriga arbetsmarknaden. När märket är satt väntar omförhandlingar av flera hundra avtal i alla andra branscher, förklarade Svenskt Näringsliv när förhandlingarna inleddes i januari.

Från och med idag

Fackföreningen Grafiska Företagen är en av aktörerna som bekräftar förändringen.

Löneavtalen för svensk industri är klara efter tuffa slutförhandlingar. Arbetsgivarna och Facken inom industrin har enats om ett tvåårigt löneavtal med ett sammanlagt avtalsvärde på 6,4 procent. Därmed är lönemärket satt för hela arbetsmarknaden, skriver facket.

De nya avtalen löper från 1 april 2025 till och med 31 mars 2027.

"Stabilitet"

Enligt arbetsgivarorganisationen Gröna arbetsgivare innebär det tvååriga avtalet på 6,4 procent en viss nedväxling.

Man menar att en lägre löneökningsnivå hade varit bättre för den svaga konjunkturen.

– Dock ger det stabilitet att det nu finns ett lönemärke för hela arbetsmarknaden, att frågan om arbetstidsförkortning kunnat hanteras och att skogsbruken får bättre möjligheter att hantera övertidsuttag, skriver organisationen i en kommentar.

Foto:

Text: Redaktionen


Raseri mot hög avgift för bilister – går från 10 till 500 kronor

2025 04 01

Bilister riskerar att drabbas av “unikt höga” påminnelseavgifter.

Det flaggar Riksförbundet M Sverige för på tisdagen.

Branschorganisationen syftar på vad som händer för den som missar att betala trängselavgiften för infart i Göteborg eller Stockholm.

– En räkning som till en början kan vara på mindre än tio kronor får 500 kronor i påslag, framhåller M Sverige.

"Brukar inte uppskattas"

Enligt förbundet är den “på tok för höga” påminnelseavgiften enbart möjlig eftersom ett riksdagsbeslut ligger bakom. Det finns ingen annan aktör som kan ta ut så höga påminnelseavgifter på belopp i den storleken.

– Politikerna borde se till det större sammanhanget. Företag som överraskar med drakoniska påminnelse- och fakturaavgifter brukar inte uppskattas, varken av konsumenterna eller politiker, säger Jacob Sidenvall, pressekreterare på Riksförbundet M Sverige, i ett uttalande.

Drar in 200 miljoner per år

Det var efter ett beslut 2009 som avgiften höjdes till 500 kronor.

Och räkningarna är en viktig inkomstkälla till infrastrukturbudgeten. Enligt M Sverige handlar det om hisnande 200 miljoner kronor per år enbart från påminnelseavgifterna.

Men förbundet understryker att infrastrukturens finanser inte kan byggas på att “människor gör fel”.

Vad händer om alla plötsligt betalar in fakturorna från trängselskatten i tid? Det vore pinsamt om det leder till att infrastrukturprojekt stannar av, säger Jacob Sidenvall. 

"Eget ansvar"

Transportstyrelsen understryker att det är bilistens eget ansvar att betala i tid.

Beloppet ska finnas på Transportstyrelsens konto för trängselskatt senast det datum som anges på avin. Det är du som är fordonsägare som ansvarar för att skatten betalas i tid och med rätt betalningsreferens, även om du inte har fått en av, framhåller myndigheten.

Men enligt M Sverige är påminnelseavgiften “helt oproportionerlig" till fakturans ordinarie belopp. 

Dessutom syns en kraftig ökning av avgifter för utländska fordon, vilket innebär att många som besöker städerna sällan också drabbas.

Det är viktigt att systemet uppfattas som legitimt, men i nuläget sticker denna avgift ut väldigt mycket både ifrån andra påminnelseavgifter och från månadsavin för den som bara är inne i stan någon gång per månad, säger Jacob Sidenvall.

Foto: Kronofogden

Text: Redaktionen