Stort larm om Guldfågeln – ”Finner inga ord”
2023 10 24
Guldfågeln är ett av Sveriges ledande företag när det gäller svenskproducerad kyckling.
Nu presenterar djurrättsorganisationen Djurens Rätt allvarliga uppgifter om företagets hantering av djuren.
För andra året i rad har Djurens Rätt kartlagt Guldfågelns verksamhet.
Stora djurskyddsbrister har upptäckts.
Minst 200 000 kycklingar utsattes för djurskyddsbrister som innebar onödigt lidande under 2022, uppger organisationen.
Exempel på brister är följande, enligt granskningen:
- Hög dödlighet på grund av olämplig temperatur.
- Ovarsam hantering och frätskador under djurens fötter.
- Vid fyra tillfällen har skinnflådda kycklingar hittats, med skador in mot musklerna och i ett fall in så allvarligt att tarmarna hängde ut. Samtliga kycklingar levde när de hittades.
- I de flesta fall upptäcks inte problemen förrän efter transport eller till och med efter att kycklingarna har dödats.
”Hittar inga andra ord”
– Jag hittar inga andra ord för det som sker än att det är ett systematiskt djurplågeri, och att vi måste göra allt vi kan för att förändra det.
– Detta är dessutom endast det som inspektioner visar, mycket sker fortfarande bakom stängda dörrar i de svenska kycklingfabrikerna.
Det säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett uttalande.
Kräver systemförändring
Nu kräver Djurens Rätt en systemförändring för att lösa problemen på Guldfågelns slakterier.
Nästan 40 miljoner kycklingar transporteras till och slaktas på slakterierna varje år.
– Nu måste takten på slakterierna minska, och myndigheterna måste få bättre verktyg att kraftfullt agera mot de här bristerna som drabbar miljontals djur varje år, framhåller Camilla Bergvall.
Följer Svensk Fågels djuromsorgsprogram
På sin hemsida skriver Guldfågeln att företaget är noga med att följa Svensk Fågels djuromsorgsprogram när det gäller hanteringen av djur som ska slaktas.
Vidare uppger företaget att kycklingarna har det bra under sin uppväxt. Guldfågeln framhåller att djuren är placerade i ”stora luftiga hallar” där de kan ”sprätta fritt på en bädd av kutterspån”.
– Under kycklingarnas uppväxt sätts deras välmående i främsta rummet i hela vår värdekedja. Om kycklingarna har det bra kan vi producera högkvalitativa och säkra produkter med gott samvete, skriver företaget.
Urval från Djurens Rätts granskning av Guldfågeln
- Vid sex tillfällen var dödligheten efter transport onormalt hög. Kycklingarna hade frusit ihjäl eller dött av värmestress. Det handlar totalt om otaliga tusentals som också led av den olämpliga temperaturen under transport, men överlevde fram till slakt.
- Vid nio tillfällen upptäcktes att nästan alla kycklingar som kontrollerades hade frätskador under fötterna. Totalt lär minst 100 000 individer ha varit drabbade.
- Vid ett tillfälle dog kycklingar i transporten av hjärtsäcks- eller bukhinneinflammation och många av dem som överlevt “kasserades”. Transportören hade fått information innan om att kycklingarna var sjuka, men de genomförde transporten ändå.
- Vid fyra tillfällen har skinnflådda kycklingar hittats, med skador in mot musklerna och i ett fall in så allvarligt att tarmarna hängde ut. Samtliga kycklingar levde när de hittades, vilket innebär att de lidit av skadorna under längre tid och behövt utstå transport till slakteriet.
Foto: Guldfågeln
Text: Redaktionen